Inspirert av dansk øko-litteratur: – Det kan være det aldri blir noen «storm», bare gradvis forandring til det verre

SkjønnlitteraturLyrikkInspirert av dansk øko-litteratur: – Det kan være det aldri blir noen «storm», bare gradvis forandring til det verre

Eivind Aalen Øi skriver dikt om skammen over å være menneske. Å være en del av en natur vi er i ferd med å ødelegge. Imens har fuglene flokket seg til diktene, men poeten aner ikke hvorfor.

Estimert lesetid 5min
Eivind Aalen Øi med romanen Sy oss inn i duken.
Eivind Aalen Øi: – Jeg tenker at en duk er like «naturlig» som en fugl eller et tre. At det er en feil at vi tenker at det mennesker skaper er adskilt eller fundamentalt annerledes fra resten av naturen. (Foto: Vera Lunde)

«De dukker opp når jeg skriver uten at jeg har noen god forklaring på det, men jeg liker at de er der», sier debutant Eivind Aalen Øi om fuglenes tilstedeværelse i Sy oss inn i duken.

Diktene i samlingen er både sorgfulle og surrealistiske. I møtet med naturen vil dikter-jeget returnere det naturen har mistet. Gi brødet tilbake til åkeren som lagde kornet. Gi boken tilbake til greinene på treet. Her finnes en skam over hva som skjer og et behov for å være en del av noe større:

«tilgi oss / skammen er notene vi synger etter/
varm som en hånd i hendene mine», skriver Eivind Aalen Øi.

Bestill Sy oss inn i duken hjem i postkassa her.
Kjøp Sy oss inn i duken som e-bok her.

Hvis fugler kunne snakke

– Diktene dine har ofte en drømmeaktig kvalitet. De søker seg inn i fellesskap eller en helhet med dyr og planter på en heller surrealistisk måte. Kan du fortelle litt om det? 

 – På en måte synes jeg det er vanskelig å si noe om diktene, men det er nok riktig det du sier. Det er nok en måte å slippe til andre stemmer på, plutselig kan fuglene få snakke litt, en hjort kan være en venn osv. Jeg tror det også er viktig å skrive om ting som ikke er realistiske i tradisjonell forstand, sier Aalen Øi.

– Fugler har vært viktige i øko-litteratur siden Rachel Carsons Silent spring på begynnelsen av 60-tallet. Hvorfor er du interessert i dem? 

– Jeg vet ikke hvor de kommer fra, det føles litt som om de bare selv har funnet veien inn i diktene, mer enn at det er noe jeg har interessert meg spesielt for. De dukker opp når jeg skriver uten at jeg har noen god forklaring på det, men jeg liker at de er der.

– På hvilken måte ser du boka di som et uttrykk for tiden vi er i, og den økologiske krisa som henger over oss?

– Diktene er skrevet over de siste par årene, og forandringene er jo i gang. Det kommer nok bare til å fortsette slik, og det kan være det aldri blir noen «storm», bare gradvis forandring til det verre, påpeker Aalen Øi.  

Q&A

Eivind Aalen Øi

Navn og alder? Eivind Aalen Øi, 25

Hvor kommer du fra? Bergen!

Når skjønte du at du hadde lyst til å bli forfatter? Det vet jeg ikke, men jeg har likt å skrive så lenge jeg kan huske, i hvert fall.

Hva opptar deg ved siden av skrivingen? Fotografi, film, spill, musikk, turer og masse mer.

Hva inspirerer deg? Å lese!

Hvor og når skriver du? Helst om morgenen, helst et annet sted enn hjemme.

Hvilken bok var din favoritt i barndommen? Det var nok Ringenes Herre eller Den lille prinsen.

Leser nå: Det röda är det gränslösa av Judith Kiros

Hører på: Jessie Ware

Hva er din guilty pleasure på lesefronten? Kanskje halvgode sci-fi romaner, uten at jeg trenger å nevne navn!

Kan du gi oss tre boktips? (kan være både gamle og nye titler): Denton Welch – In youth is pleasure, Etel Ednan – Arabisk Apokalypse, Luka Holmegaard – Look

Begynner med livet

Her finnes det også en del som framstår biografisk. Kan du fortelle litt om hvordan du har bygget opp jeget i diktene dine og hvordan du formet biografien i forhold til hva du ville si? 

 – Diktene er helt klart inspirert av mitt eget liv, men de er ikke selvbiografiske. De starter ofte med en erfaring eller en opplevelse jeg har hatt, men så lar jeg skrivingen ta over og føre meg forskjellige steder hen. Jeg lar levd liv være en inspirasjon, men ikke en bevisst begrensning, forteller debutant Eivind Aalen Øi.

– Kan du si litt om tittelen på diktsamlingen din, Sy oss inn i duken? Hva handler den om og hvor kommer den fra? 

– Det var en linje fra et av diktene som føltes riktig. Jeg ville at det skulle være en oppfordring i tittelen, og et oss, sier Aalen Øi.  

Men hvorfor skriver du om å sy, det er vel noe mennesker gjør, og slik en unaturlig måte å inkludere seg i naturen på?

– Jeg tenker at en duk er like «naturlig» som en fugl eller et tre. At det er en feil at vi tenker at det mennesker skaper er adskilt eller fundamentalt annerledes fra resten av naturen.  

Se programmet for Boktips LIVE høsten 2023 her.

Aalen Øi: – Det finnes nok to typer vold i boken

– Det finnes mye brutalitet i boken din. Mennesker som behandler natur som noe de kan kontrollere, utnytte og utsette for hva som helst uten å føle ansvar. På hvilken måte er det en bok om vold? 

– Det finnes nok to typer vold i boken den usynlige, som å kjøpe klær og å fly, og den som er mer voldsom og umiddelbar i handlingene. Begge deler føltes nødvendig å ha med. Jeg har gjort mye som ikke føles godt. Å fly, eller å kjøpe nye klær, føles aldri bra, forteller forfatteren.   

– Hvorfor er jeget både så brutal og så selvutslettende i møtet med naturen? 

– Det er et godt spørsmål, jeg tror ikke jeg har noe godt svar. Det er vel et ønske om å være en del av noe større, selv om man allerede er det, men ikke klarer å merke det, sier Aalen Øi.

Inspirert av dansk øko-litteratur 

– Du bor i København. Har litteraturen i Danmark hatt noen innflytelse på måten du skriver på, eller er du mer inspirert av norske forfattere? Hvem, i så fall? 

– Jeg leser mer dansk enn norsk litteratur, og synes at det skrives veldig mye bra her. Det danske har nok hatt mye å si for hvordan jeg skriver. Det er i hvert fall mange som har inspirert meg på forskjellige måter Luka Holmegaard, Jonas Eika, Rene Jean Jensen, Inger Christensen, for å nevne noen.  

– Og hva slags natur har du selv et forhold til? Kan du fortelle om et sted som er spesielt viktig for deg og hvorfor?  

– Det lå en liten skog der jeg vokste opp. Når det ikke regnet, tilbrakte jeg mye tid der med venner. Det var et sted hvor det ikke var noen andre, og jeg tror vi likte det, sier Aalen Øi.

Bestill Sy oss inn i duken hjem i postkassa her.
Kjøp Sy oss inn i duken som e-bok her.