12 av 600 innsendte bidrag med i «Signaler 2022»: – Søk selv om du er usikker på teksten din

Skjønnlitteratur12 av 600 innsendte bidrag med i «Signaler 2022»: – Søk selv om du er usikker på teksten din

Rekordmange bidrag ble sendt inn til årets utgave av debutantantologien «Signaler». Vi har tatt en prat med tre av de som slapp igjennom nåløyet.

Estimert lesetid 4min
Fotocollage med foto av boka "Signaler 2022" som bakgrunn og foto av tre av bidragsyterne lagt oppå.
Boktips har snakket med f.v. Anne-Lise Frøland, Karina Holland og Tore Westre, som alle har sin første tekst på trykk i Signaler 2022. – Noen ganger kjennes det så fjernt å sitte å skrive, at drømmen om å bli utgitt er lysår unna. Plutselig er den bittelitt nærmere, sier Holland. (Foto: Maria Kleppe Vihovde / Privat)

«Det er vårt håp, og selvfølgelig vår tro, at disse signalene skal kunne bryte gjennom tåka, gjennom støyen, gjennom den tomme vinden, og gi den farende leser gode grunner til å stanse opp, gode grunner til å gå videre.»

Dette skrev Lars Saabye Christensen da han var redaktør for den første Signaler-utgivelsen i 1986. I tiårene som fulgte har det vært nettopp en mulighet til å bryte gjennom støyen Signaler har gitt hundrevis av unge forfatterspirer.

Hvert år sender håpefulle inn en skjønnlitterær tekst med en drøm om å bli utgitt. Nå er de 12 beste tekstene fra årets bunke plukket ut, og Signaler 2022 er ute i verden. Samtidig har vi lesere fått en mulighet til å sniktitte inn i framtida etter hva vi kan vente oss av kommende forfattere.

Nærmere drømmen om utgivelse

Karina Holland forteller at hun ble innmari glad da hun fikk beskjed om at hennes tekst skulle stå på trykk i årets utgave av Signaler.

Å få bekreftelse på at arbeidet mitt er på vei et sted, at andre enn meg selv er interessert i det, er veldig motiverende. Det kjennes også fint å få en fot innenfor forlagsverdenen, å få erfaring med redaksjonelt arbeid og å knytte kontakter. Noen ganger kjennes det så fjernt å sitte å skrive, at drømmen om å bli utgitt er lysår unna. Plutselig er den bittelitt nærmere. 

Noe av det samme understreker en annen av årets bidragsytere, Tore Westre, da han får spørsmål om hva det har betydd å bli med i Signaler.   

– Mest av alt er det en mulighet for å nå nye lesere, som forhåpentligvis får noe ut av teksten. Jeg tror også samarbeidet har gitt meg det nødvendige for å skrive ferdig romanen.      

Cappelen Damms debutantantologi

Om «Signaler»

Foto av boka "Signaler 2022"
(Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Signaler er Cappelen Damms årvisse debutantantologi.
Gjennom Signaler får duggfriske talenter en mulighet til å bli lest, og leserne får en gyllen sjanse til å sniktitte inn i framtida etter hva vi kan vente oss av kommende forfattere.

Signaler er blitt utgitt hvert år siden 1986, de første årene med Lars Saabye Christensen som redaktør.

Redaktører for Signaler 2022 er Eivind Hofstad Evjemo og Amalie Kasin Lerstang. Fra og med 2023-utgivelsen viderefører Lerstang arbeidet alene.

Fristen for å sende inn bidrag til vårens utgivelse er hvert år 1. desember.

Per Petterson, Nils-Øyvind Haagensen, Selma Lønning Aarø, Bjarte Breiteig, Niels Fredrik Dahl, Levi Henriksen, Brynjulf Jung Tjønn, Victoria Kielland, Maria Kjos Fonn og Kjersti Halvorsen er bare noen få av de nå etablerte forfatterne hvis aller første tekster på trykk var i Signaler.

Signaler er fortsatt tro mot sitt opprinnelige mål, formulert av Saabye Christensen i 1986:
«Det er vårt håp, og selvfølgelig vår tro, at disse signalene skal kunne bryte gjennom tåka, gjennom støyen, gjennom den tomme vinden, og gi den farende leser gode grunner til å stanse opp, gode grunner til å gå videre.».

– Inspirerende å få jobbe med en redaktør

Anne-Lise Frøland har et romanutdrag på trykk i Signaler 2022. Hun understreker at det å få jobbe med en redaktør som Amalie Kasin Lerstang har vært veldig lærerikt og inspirerende.

– Hun kommenterte stort og smått, og jeg lærte mye nytt av å arbeide sammen med henne. Etter at prosessen med redigering var over, hadde jeg plutselig skrevet flere nye sider på prosjektet. Med andre ord hadde jeg stort utbytte og glede av dette.

Også Karina Holland og Tore Westre understreker at redigeringsprosessen har vært interessant, lærerik og givende.

– At noen tar teksten min så på alvor, og vil utvikle den mot ferdigstilling sammen med meg, er en ganske god opplevelse, sier Holland.

Den første gjennomgangen var utrolig nyttig, men også den andre og tredje, sier Westre, og legger til:

– Det var alltid noe å finne. Samtidig var det viktig for meg å kunne gi slipp på et eller annet tidspunkt, og stole på at teksten var ferdig.

Kom med på tredje forsøk

Har dere noen tips til bidragsytere som ønsker å sende inn noe til neste års utgave?

– Jeg tror egentlig det viktigste er å være tro mot sitt eget prosjekt, sier Anne-Lise Frøland.

– Det er veldig nyttig å få andre som du stoler på til å lese gjennom og komme med innspill, men det er viktig å huske at det er du selv som skriver.

Karina Holland er glad hun ikke ga seg etter første forsøk.

– Først og fremst er vel tipset å søke selv om man er usikker på teksten sin, sier hun.

– Jeg har sendt inn to ganger før uten å komme med. Det har føltes skummelt alle gangene fordi avvisninger alltid gjør litt vondt. Men det er en god trening, både i å tåle avvisninger og i å dele arbeidet sitt.

– Skriv det du vil, sier Tore Westre.

– Ikke tenk så mye på hva du tror redaktører eller andre vil lese. Trives du i egen skriving er det et godt tegn, og ofte skinner det gjennom i teksten. Det kan være nyttig å få andre til å lese det du har skrevet, gjerne folk du stoler på gir deg en ærlig tilbakemelding.

Torsdag 19. mai kl 19:00 feires årets Signaler-utgave på Cappelen Damm-huset.

Signaler 2022 kan du bestille hjem her.

Vi gratulerer årets bidragsytere!