Forfatternes boktips: Alexander Fallo

LyrikkLyrikkForfatternes boktips: Alexander Fallo

Poesidebutant Alexander Fallo ser til Lydia Davis og Richard Brautigan når det skal skrives «jævlig kort, men samtidig jævlig bra».

Estimert lesetid 7min
Portrett av Alexander Fallo
Alexander Fallo er best kjent gjennom Instagram, der han har over 20 000 følgere. Nå har han debutert i bokform med samlingen «du fucker med hjertet mitt nå».(Foto: Anna-Julia Granberg)

Alexander Fallo har skrevet dikt for tusenvis i mange år, men først nå er hans første diktsamling ute. du fucker med hjertet mitt nå har fått god mottakelse fra mange hold, og hoppet denne uka rett inn på 6. plass på bestselgerlista for skjønnlitteratur. Fallo har hatt dikt på trykk i flere fanziner, tidsskrift, antologier og skolebøker, men er nok mest kjent som poeten på Instagram der han har over 20 000 følgere. Poesiforbildet Richard Brautigan minner ham på at det er lov å leke.

Norsk samtidslitteratur

– Hva er det beste du har lest i det siste?

– Jeg leste ut Faldbakkens Vi er fem på to kvelder i forrige uke, det er jo et godt tegn blant alle de halv-leste bøkene som ligger i hauger her og der i leiligheten. Har akkurat begynt på Nada av Hanna Stoltenberg, de første 40 sidene sier meg at dette blir en bok jeg vil like. 

– Du blir tvunget til å lese samme bok resten av livet – hvilken velger du?

– Her bør jeg jo svare noe lurt, derfor svarer jeg På sporet av den tapte tidJeg tror dette vil være den eneste måten jeg kan komme meg gjennom alle syv bind. Jeg har kun lest bind 1, men føler jeg lurer systemet her litt ved å svare Proust her. Dessuten er ikke livet så langt, når alt kommer til alt. 

Brautigan er min type fyr. Fyfaen han er rå.

Endelig litt lurere enn før

– Hvor liker du best å lese?

– Jeg liker aller best å lese i hengekøyestolen på hytta på sommeren, ellers liker jeg å lese hvor som helst som er stille og rolig. Å lese på senga kan være fint, men liker egentlig ikke å bli trøttere og trøttere i lesinger, jeg vil være våken når jeg leser. 

– Hva var den første «voksenboka» du leste og likte?

– I barndommen var jeg Pelle og Proffen-fan på min hals, jeg hadde tilogmed min egen klubb som het De lilla ulvene (hadde en lilla spraynoks, ikke blå, derav navnet). Pelle og proffen ble gatewaydruget til Elling-bøkene, og jeg kan fortsatt dra minnes hvordan jeg følte meg da jeg hadde lest Utsikt til paradiset, endelig lest en voksenbok, endelig litt lurere enn før. Jeg får skrive 7-bind om det der, for å komme til bunns i akkurat hva jeg fornemmer når jeg tenker tilbake på det. Jeg tror de bøkene gjorde mye for min videre leselyst. Etter bøkene gikk jeg løs på resten av Ambjørnsens forfatterskap. San Sebastian blues var en favoritt, det samme var Hvite N****e og Galgenfrist

Alexander Fallos bokliste

– Fem bøker alle burde lese?

Emmanuel Bové, Mine venner. Bove ble regnet som en av de største i sin tid av både Rilke og Becket, for min del fant jeg fram til den fordi jeg leste et intervju med Johan Harstad der han nevnte dette som sin favorittbok, slik ble min på den tiden favorittforfatters favorittbok min favorittbok. En tynn liten bok om ensomhet, som jeg stadig vender tilbake til. 

Oscar Wilde, Bildet av Dorian Gray. Det blir for dumt å ikke nevne denne boken, da den i sin tid gjorde et uutslettelig inntrykk på meg. Jeg leste utgaven til Den Norske Bokklubben, som kommer med en billedserie av Håkon Gullvåg. Kanskje gjorde det sitt til at jeg stadig ser for meg dette maleriet  som krakelerer og blir styggere og styggere. Eller er det mitt eget indre jeg ser? Jeg liker noen ganger å ta opp boka og kun lese forordet. Det har en fin rytme og jeg skulle ønske det var lov å gjengi hele her i denne spalten. Ingen American Psycho uten denne boka kanskje? Bare kaster det ut der. 

Richard Brautigan, Å føre krig mot den gjengse maratonprosa (Gjendiktet av J. E. Vold). Hva skulle man gjort uten Jan Erik Vold? Jeg orker ikke å tenke på det engang. Denne samlingen av Brautigan sine dikt åpnet opp min verden, jeg tror det var den som gjorde at jeg innså kanskje også kunne skrive dikt. Brautigan er min type fyr. Fyfaen han er rå. Jeg tenker ofte at jeg liksom forsøker å føre denne krigen mot den gjengse maratonprosaen videre, Brautigan minner meg om at der lov å leke. Her følger et eksempel fra samlingen: 

Karlsvogna grom

Det er den grommeste Karlsvogna 
noengang jeg har sett. 

Pine Creek
Montana om kvelden 
4 oktober

Raymond Carver, What we talk about when we talk about loveJeg hadde en periode der jeg leste svært mye noveller, jeg elsket Hemingway, Askildsen, Lønn, Proulx og Carver. Kunne sikkert nevnt Askildsen istedenfor Carver…. Jeg burde kanskje gjort det? Jeg leser ikke Hemingway lenger, men jeg kan lese Carver og Askildsen. Noen ganger blander jeg sammen novellene de har skrevet, for nå skulle jeg nevne en novelle av Carver der et ektepar snakker om en kveld for lenge siden, der et utroskap dukker opp, en biltur hun tok med en venn for å kjøpe mer drikke. Nå ble jeg usikker. Det er nesten synd at denne tittelen nå har blitt brukt så mange ganger på så ulike måter av så mange folk at den nesten har blitt et slags symbol på linje med det gule smilefjeset. What i talk about when I talk about books with the digital marketing people at my publisher – A short story collection by Alexander Fallo.

Lydia Davis, Det hun visste. Hvordan jeg fant frem til Lydia Davis er jeg litt usikker på, hvem vet og samme det. Jeg var på hugget på den tiden, forsøkte å finne alt som fantes av korte historier, fordi jeg selv skrev korte historier med litt humor og snert. Jeg husker fortsatt forventningen da jeg pakket opp den engelske versjonen fra pakken med Amazon-logo. Nå er ikke lenger Lydia Davis en forfatter ingen vet om, men jeg husker jeg følte meg litt spesiell og smart som hadde oppdaget henne. Hun er i likhet med Brautigan en stor inspirasjon. Ingen skal fortelle meg at det ikke går an å skrive jævlig kort, men samtidig jævlig bra. Det må være bra, man kan ikke gjemme seg når man skriver kort. 

🌸Beautiful poem🌸

– Har du et favorittdikt?

– ”The Beautiful Poem” av Richard Brautigan:

I go to bed in Los Angeles thinking
about you

Pissing a few moments ago
I looked down at my penis
affectionately

Knowing it has been inside
you twice today makes me
feel beautiful

Følelsen av tidenes beste bok

– Hva er tidenes beste bok?

– Tidenes beste bok er det nok smartere folk enn meg som får ta seg av, jeg tenker bøker som gir deg følelsen av å være tidenes beste bok når du har lest siste side og setter den tilbake i bokhylla. Den litt vonde, men fine følelsen der. Tidenes bok kan da være Sveve over vatna når du er 22 år og prøver å finne ut av ting, tidenes beste bok kan være Lasso rundt fru Luna og Sangen om den røde rubin når du er sytten somre, tidenes beste bok kan være En dåre fri eller et dikt av Geir Gulliksen, tidenes beste bok kan være Et forbløffende talentfullt, dypt rystende verk av Dave Eggers, tidenes beste bok kan være Stig Sæterbakken, Dag Solstad, Thure Erik Lund og Trude Marstein. Tidenes beste bok kan være Glassklokken av Sylvia Plath eller Styrtet engel av Per Olov Enquist. Tidenes beste bok kan være 2666 av Roberto Bolano eller Noe med natur av Dag Johan Haugerud. Tidenes beste bok kan være det å være 15 år og lese Beatles for første gang. Tidenes beste bok kan være Entusiastiske essays av Jan Erik Vold eller Ernst Orvils samlede noveller.