Skrev galgenhumoristisk klassiker om Ukraina etter Sovjetunionens fall. Nå har han ikke mer humor igjen

SkjønnlitteraturKlassikereSkrev galgenhumoristisk klassiker om Ukraina etter Sovjetunionens fall. Nå har han ikke mer humor igjen

«Døden og pingvinen» er en bekmørk og galgenhumoristisk fortelling om Ukraina etter Sovjetunionens fall, fra Ukrainas mest populære forfatter.

Estimert lesetid 3min
Foto av Andrej Kurkov
Andrej Kurkov er Ukrainas kanskje mest kjente forfatter. «Døden og pingvinen» fra 1999 er en galgenhumoristisk fortelling om Ukraina etter Sovjetunionens fall, og ble Kurkovs gjennombrudd. (Foto: Lina Hindrum)

Andrei Kurkov er antakeligvis Ukrainas mest populære forfatter. Døden og pingvinen, hans definitive internasjonale gjennombrudd fra 1996, er utgitt i 36 land. Nå er den bekmørke og galgenhumoristiske klassikeren trykket i nytt opplag.

Vi tas med til Kyiv, en gang på 1990-tallet: Den vordende forfatteren Viktor Aleksejevitsj lever et liv på bar bakke i en fattigdoms- og voldsherjet by. Hans eneste venn er pingvinen Misja, som han reddet da dyrehagen begynte å kvitte seg med dyr. Dessverre for Viktor har en lokal mafiaboss lagt sin elsk på Misja, og låner ham som «pynt» til ulike tilstelninger.

Viktor tror lykken endelig har snudd da han får seg jobb i en lokal avis. Han skal skrive «levende nekrologer» om høytstående embetsmenn – artikler som skal arkiveres og brukes når tiden er inne. Det eneste problemet er at tiden alltid er inne like etter at Viktor har levert artikkelen. Langsomt går det opp for Viktor at også hans eget liv kan være i fare.

Full av svart humor og surrealistiske elementer, er Døden og pingvinen på samme tid en fortelling om Ukraina etter Sovjetunionens fall og en klassiker i nyere Ukrainsk litteratur.

Døden og pingvinen får du til 199,- på cappelendamm.no.

«Døden og pingvinen» av Andrei Kurkov
(Foto: Lina Hindrum)

Fikk over 500 avslag

Andrei Kurkovs biografi speiler de tette båndene mellom de to landene som nå er i krig: Han ble født i St. Petersburg, men vokste opp i Kyiv. Han snakker både ukrainsk og russisk, men skriver bøkene sine på russisk.

Kurkov begynte å skrive da han avla militærtjeneste som fengselsvakt i Odessa. I etterdønningene av Sovjetunionens fall, selvpubliserte han sine første bøker med lånte penger fra venner. Han skal senere visstnok ha fått over 500 avslag fra forlag, frem til han i dag er en av Ukrainas desidert mest anerkjente forfattere og leder av Ukrainsk PEN.

Etter annekteringen av Krim i 2014 har han i økende grad skrevet om den politiske situasjonen i området for utenlandske medier. I høst utgis Kurkovs Kiyv-dagbøkene – basert på hans egne personlige dagbøker fra invasjonen av hjemlandet.

KURATERT LITTERÆRT PÅFYLL

Ukas perle

I spalten Ukas perle trekker vi hver uke frem en litterær klassiker vi mener fortjener litt ekstra oppmerksomhet.

Bøkene har vidt forskjellig tematikk, men har det til felles at de er av høy kvalitet, samtidig som de er forholdsvis korte og lettleste. Litterært påfyll, kuratert for deg som ikke alltid har tid til å holde deg oppdatert på det nyeste i bokjungelen.

Nysgjerrig på mer? Her er et lite utvalg av tidligere perler:

Alle Ukas perle-sakene finner du her.

Til Norge og tilbake til Ukraina

Andrei Kurkov besøkte Norge tidligere i vår, og holdt blant annet foredrag på Litteraturhuset i Oslo. I intervjuer med norsk presse understreket han at det er viktig å lese om Ukraina. Selv klarer han ikke lenger beholde sin karakteristiske humor:

– Jeg har ikke mer humor igjen akkurat nå, men det kommer igjen. Nå skriver jeg sakprosa, sier han til VG.

Kurkov besøkte i vår flere europeiske land for å fortelle om situasjonen i Ukraina, men reiste så tilbake for å ta vare på familien, som har flyktet fra Kyiv vestover i landet.

Døden og pingvinen får du til 199,- på cappelendamm.no.


Relaterte artikler