Høydepunkter i pocket høsten 2021

RomanerRomanerHøydepunkter i pocket høsten 2021

Høstens nye pocketbøker byr på høydepunkter fra blant annet Harlan Coben, Tracy Rees og Audun Myskja.

Estimert lesetid 11min
Høstens beste pocketbøker 2021
Romaner, krimbøker og sakprosa fra i fjor er nå ute i pocketutgaver. (Illustrasjon: Miriam Edmunds)

Pocketboka har fått stor konkurranse av e-boka det siste året. For deg som fortsatt foretrekker å bla i boka du leser, betyr bokhøsten også at fjorårets beste bøker blir tilgjengelig i litt billigere format. Vi har samlet noen høydepunkter innen sakprosa, krimbøker og romaner fra høsten 2021s nye pocketbøker.

Nye krimbøker i pocket

Lee Child, Vokteren

Lee Child har solgt over 100 millioner bøker, og den populære serien om Jack Reacher teller nå 25 utgivelser.

I Vokteren går Jack Reacher av bussen i en søvning liten by utenfor Nashville, Tennessee. Planen er å ta en kaffe før han reiser videre.

Det skjer ikke.

Den litte byen har blitt stengt ned av et cyberangrep. Og sentralt i det hele står Rusty Rutherford – enten han vil det eller ikke. Han er en helt gjennomsnittlig IT-fyr, men han vet mer enn han tror. Mens skurkene sikter seg inn på Rusty, har Reacher dem i sikte … Og nå som Rusty vet han er beskyttet, kommer han aldri til å forlate Reachers side.

Wilbur Smith, Courtneys krig

Courtneys krig er oppfølgeren til bestselgeren Mørk storm fra 2019. Vi møter igjen Saffron og Gerhard, hvis veier skilles da annen verdenskrig bryter løs.

Gerhard må kjempe for fedrelandet, mens hans kjære Saffron, som har tjeneste i Spesialoperasjonsenheten, blir sendt til det okkuperte Belgia. Begge møter de ondskap som overgår deres villeste forestillinger, og de må ta det vanskeligste valget av alle: Skal de ofre seg selv, eller gjøre hva de kan for å overleve, i håp om at de en dag vil bli gjenforent.

Arne Dahl, Friheten

Friheten er 4. bok i serien om Berger og Blom, og det blir fartsfylt, klaustrofobisk og fullt av overraskelser.

«Arne Dahl kan kunsten å skildre det virkelige livet også med skikkelser med et rikt følelsesliv som varierer med livets opp- og nedturer. (…)
En avslørende psykologisk spenningskrim som tar leseren med til livets ytterpunkter hvor det rå og det sårbare gir handlingen likevekt og bredde,» skriver Jon Terje Grønli i Gjengangeren.

Sam Berger er alene. Molly Blom er fortsatt borte, sannsynligvis er hun gravid med barnet deres. Drømmen om et liv sammen med henne virker fjernere enn noen gang. Sam får et innbringende oppdrag av den gåtefulle typen: En kvinne, Nadja, er blitt kidnappet, og terapeuten hennes søker Sams hjelp – men politiet må holdes utenfor.

Anders Roslund, Tre dager

Svenske Anders Roslund har blitt omtalt som en av Nordens beste og viktigste krimforfattere. I Tre dager leverer han det Stavanger Aftenblads anmelder kaller «kruttsterk actionkrim».

Vi møter igjen kriminalkommissær Ewert Grens, og den eks-kriminelle undercover-agenten Piet Hoffmann, som vikles inn i en bandekrig. Når både han og familien hans settes i fare kjemper han med alt han har for å redde dem ut av det. Og det er ikke lite.

Harlan Coben, Gutten fra skogen

Harlan Coben har fått skryt av både Lee Child og Stephen King for Gutten fra skogen; en intens og dramatisk actionthriller, som er vanskelig å legge fra seg når du først har begynt å lese.

Som ung gutt ble Wilde funnet i skogen, uten noe minne om fortiden sin. I dag er han voksen, men han vet fortsatt ikke hvor han kommer fra. Han blir kontaktet da en ung trøblete tenåringsjente forsvinner. For å finne jenta, må Wilde vende tilbake til det samfunnet hvor han aldri har passet inn – stedet der folk med makt og stygge hemmeligheter blir beskyttet.

David Baldacci, Sammensvergelsen

Sammensvergelsen er tredje bok i den kritikerroste og populære serien om spesialagent Amos Decker. Og Amos Decker glemmer aldri …

Walter Dabney er en kjærlig familiefar til fire voksne døtre. Men en dag skjer det utenkelige: På et overfylt fortau utenfor FBIs hovedkvarter i Washington DC regelrett henretter Dabney skolelærer Anne Berkshire – før han retter pistolen mot seg selv og trekker av.

Ny sakprosa i pocket

Audun Myskja, Demens – Hjertet husker det hodet glemmer

Mange vet lite om demens, og temaet er fremdeles til dels skambelagt både hos de rammede selv og hos pårørende. I Demens skriver Audun Myskja om ulike typer demens, hvordan verden ser ut for den syke, hva vi kan gjøre for å hjelpe, og hva helsevesenet kan tilby. Vi får også gode råd om hvordan demens kan forebygges.

Myskja skriver varmt og nært om hvordan vi kan kommunisere med den syke gjennom musikk og andre følelsesmessige uttrykk. For hjertet husker det hodet glemmer! Forfatteren henvender seg først og fremst til pårørende, men boka er svært nyttig og relevant også for helsepersonell.

Jay Shetty, Tenk som en munk

Jay Shetty er tidligere munk, bestselgerforfatter, prisvinnende historieforteller og vert for verdens største helse og velvære-podkast On purpose.

Mitt livsoppdrag, sier han, er å vise hvordan verdens tidløse visdom har relevans for oss i dag. Hvordan vi kan fjerne sperringer for potensialet og kraften vår, overvinne negative tanker og vaner og få tilgang til den indre roen og hensikten med livet vårt, en sannhet som ligger i oss alle.

Gjennom en kombinasjon av visdommens enorme kraft og erfaringer fra klosteret formidler Shetty et budskap som har gitt mennesker over hele verden muligheten til å skape seg et liv med mer mening, glede og indre trygghet.

Gaute Brochmann, De digitale prøvekaninene

De digitale prøvekaninene er en hardtslående debattbok som vil tvinge ansvarlige politikere til å svare for valgene sine. For er det virkelig slik at dagens barn trenger mer digital kompetanse? Eller er det snarere slik at de allerede besitter denne kompetansen, og sårt trenger andre og komplementerende ferdigheter, som evne til fordypning og konsentrasjon over tid?

Etter et foreldremøte på skolen rakte Gaute Brochmann opp hånden og spurte hvorfor datteren hans og alle klassekameratene hennes nå skulle få sin egen iPad. Da han ikke fikk noe overbevisende svar, tok han spørsmålet videre. Først til kommunen, deretter til politikerne på nasjonalt nivå. Svarene uteble, mens spørsmålene ble stadig flere.

De digitale prøvekaninene søker å spore historikken og begrunnelsene bak valgene som gjøres, gi en statusrapport om situasjonen i dag – og se på de videre konsekvensene av en stadig mer digitalisert skolehverdag.

Walter Isaacson, Leonardo da Vinci

Walter Isaacson er en av verdens fremste sakprosaforfattere, og hans bestselgende biografi om Leonardo da Vinci omtales som et mesterverk av flere anmeldere – og er regnet for å være det ypperste som er skrevet om renessansemennesket fra Vinci.

«Interessant og underholdende om mennesket bak renessansens universalgeni,» skrev Dagbladet, og ga boka terningkast 5.

Biografien er basert på tusenvis av sider fra Leonardo da Vincis forbløffende (og speilvendte) notatbøker og på nye funn om hans liv, studier og kunst. Isaacson bringer oss nærmere Leonardo i en fortelling som kaster nytt lys over mennesket, kunstneren, vitenskapsmannen og oppfinneren. 

Bernhard Mohr, Hva vil russerne med Norge?

Denne boken forsøker å finne ut hvorfor Norge tilsynelatende har havnet høyt på Kremls dagsorden. De russiske kildene er mange, fra topper i politikk og diplomati via journalister og eksperter til unge urbane russere. «Velskriven, nyansert og innsiktsfull,» ifølge Vårt Land.

Boken tar også temperaturen på Russland anno 2020, et land der avstanden ser ut til å øke både mellom lederne og folket, og mellom generasjonene.

Carina Carl og Rebekka Egeland, Hverdagspsykologi

Over halvparten av oss opplever depresjon, angst eller stressrelaterte plager i livet. Vi sammenligner oss med andre, synes «alle» andre virker lykkelige og suksessfulle. Vi skammer oss over hvor tilsynelatende uperfekte vi selv er, hvor urolige og nedfor vi føler oss.

Hverdagspsykologi får vi psykologisk innsikt som kan hjelpe oss til å ha det bedre. For det er egentlig det vi ønsker oss – et liv som vi kan fungere i, hvor vi opplever færre negative tanker, mindre stress, mer glede og økt selvfølelse. Psykologene Carina Carl og Rebekka Egeland viser hvordan våre personlige egenskaper påvirker våre relasjoner til andre, og hvordan vi kan håndtere utfordringene våre på en konstruktiv og hensiktsmessig måte.

Nye romaner i pocket

Tracy Rees, Timeglasset

Tracy Rees er av Lucinda Riley blitt utpekt som den mest lovende nye stemmen innen historisk drama, og Timeglasset har ligget flere uker på bestselgerlistene her hjemme. Lucinda beskriver den som “En stemningsfull og elegant historie, fylt med de historiske detaljene som er blitt Tracy Rees’ varemerke”.

Timeglasset utspiller seg i en sommerby i Wales, der fortid og fremtid veves inn i hverandre. Det er en varm roman om å finne kjærligheten, og om et sted som skjuler familiehemmeligheter. Rees skriver med innlevelse om mennesker og deres lengsel etter å finne et hjem.

Shilpi Somaya Gowda, Vi var en familie

Vi var en familie er fortellingen om en familie som går i oppløsning etter en tragedie, fra forfatteren bak den internasjonale bestselgeren Indias datter.

Familien Olander er et premieeksempel på en lykkelig kjernefamilie i en globalisert verden. Indiske Jaya og amerikanske Keith møttes i London som unge, og sammen har de skapt et drømmehjem i solfylte California. Deres solide ekteskap bygger på trygge, felles verdier og en sterk kjærlighet for de to barna, Karina og Prem.

Men verken kjærlighet eller velstand kan beskytte dem mot tragedien som plutselig inntreffer. Snart går de hver sin vei i stedet for i samme retning. Jaya søker mot det spirituelle, Keith drukner seg i arbeid. Datteren Karina retter fokuset mot sin egen fremtid og selvstendighet, men vakler voldsomt på veien. Og lille Prem er et hjelpeløst vitne til at hans elskede familie er i ferd med å gå fullstendig til grunne.

Rosanna Ley, Hotellet på klippen

Rosanna Leys bøker er ofte skrevet fra bortgjemte hoteller i Italia, på Sicilia og på Kanariøyene, og inspirasjonen fråder mellom sidene. I Hotellet på klippen er vi i den vakre landsbyen Vernazza, der familien Mazzone har forvandlet et gammelt kloster til det elegante Lemon Tree Hotel.

Hotellet har fantastisk utsikt over den italienske rivieraen, og for Chiara, datteren Elene og barnebarnet Isabella, er hotellet drivkraften i livet. Når to mystiske gjester sjekker inn åpenbarer den den hemmelige fortiden til Lemon Tree Hotel seg.

En skikkelig feelgood om kjærlighet, familie og om å finne ditt eget drømmested på jord.

Odd Klippenvåg, En lykkelig gift mann – og andre noveller

Kjærlighet er hovedtema i Odd Klippenvågs En lykkelig gift mann og andre noveller, som han vant både Ungdommens kritikerpris og Havmannprisen 2021 for.

Her dukker fortiden opp i skikkelsen av en russisk kvinne, en bror undrer seg over at søsteren ikke kommer i farens begravelse, en mann får livssituasjonen forandret etter et skalldyrselskap, en enke kjemper med frustrasjon og samvittighet, en lektor er utro og en eldre mann opplever sorg når et langt samliv ebber ut.

«Det er en bok som holder på oppmerksomheten vår, og når den sjokkerer oss, er det fordi teksten overbeviser oss om at dette kunne skjedd i virkeligheten,» het det i juryens begrunnelse for Ungdommens kritikerpris.

Kristin Harmel, Boken med glemte navn

Boken med glemte navn er basert på en sann historie fra andre verdenskrig, om en ung kvinne som hjelper hundrevis av barn å rømme fra nazistene.

Mange av barna er foreldreløse, og for at deres opprinnelige navn aldri skal bli glemt, fører Eva og hennes venn Remy dem inn med en hemmelig kode i en gammel bok med religiøse tekster.

Mange år senere arbeider Eva som bibliotekar i Florida. En morgen faller blikket hennes på et fotografi i et magasin. Hun stivner; det er et bilde av en bok hun ikke har sett på sekstifem år – en bok hun bare husker som Boken med glemte navn. Boken er nå trygt plassert på et bibliotek i Berlin. Den ser ut til å inneholde noen hemmelige koder, men forskere vet ikke hvor den kommer fra eller hva kodene betyr. Bare Eva har svaret på gåten.

Christina Baker Kline, De forviste

I denne ambisiøse, følelsessterk romanen, fra forfatteren av bestselgeren Barna fra toget, møter vi tre kvinner i et nytt samfunn i Australia på 1800-tallet.

De forviste ble en umiddelbar New York Times bestselger da den kom, og produsentene av Big Little Lies har sikret seg opsjon på TV-serien.

“En hyllest til det båndet som finnes mellom kvinner (…) utforsker hvordan mennesker kan holde ut et liv som virker forutbestemt for lidelse,” skrev. Real Simple.