Internasjonale intriger og eksotiske eventyr: Dette er Sigbjørn Mostues actionfylte krimserie

KrimbøkerThrillerInternasjonale intriger og eksotiske eventyr: Dette er Sigbjørn Mostues actionfylte krimserie

Krypskyting, flykapring og et mystisk folk i dypet av Amazonas. Sigbjørn Mostues roste thrillerserie tar oss til steder langt utover Norges grenser.

Estimert lesetid 5min
Foto av Sigbjørn Mostue med omslagene til bøkene hans om Even Stubberud lagt oppå.
Etter flere bestselgende barne- og ungdomsbøker samt kritikerroste krimbøker sammen med tidligere politispaner Johnny Brenna startet Sigbjørn Mostue med karakterene Even Stubberud og Elna Husøy et nytt kapittel som til nå har resultert i tre bøker. (Foto: Agnete Brun)

Liker du krim som tar deg med til litt andre strøk enn det vante, norske? Og som i tillegg byr på en god dose internasjonal spenning, action og politiske intriger?

Da har du i så fall tre spennende bøker foran deg. Sigbjørn Mostues serie om etterforskerkollegene Elna Husøy og Even Stubberud er perfekt for krimelskere som ønsker seg noe mer enn tradisjonelle nordiske kriminalromaner. Bøkene kombinerer elementer av actionthriller og eksotisk eventyr med aktuelle temaer som miljøvern, grådighet og storpolitisk maktspill.

Serien er noe helt eget i norsk sammenheng, og den norske Hollywood-regissøren Tommy Wirkola falt faktisk så mye for manus på førsteboka at filmrettighetene ble solgt før boka var utgitt. Boka ble etter hvert nominert til Riverton-prisen, og også filmrettighetene til andreboka er solgt.

Tidligere spesialsoldat

Even Stubberud er en tidligere spesialsoldat med bakgrunn fra en topphemmelig antiterrorenhet i etterretningstjenesten. Han har med seg ferdigheter og erfaringer som skal bli uvurderlige i hendelsesforløpene han blir viklet inn, og gjennom seriens tre bøker blir vi med ham til så ulike steder som Amazonas, den afrikanske savannen og ombord i et fly når det kapres.

Elna Husøy er sjef for Forsvarets etterretningstjeneste. Sammen må Even og Elna nøste seg fra til løsninger mens klokka tikker.

Bøkene i serien om Elna Husøy og Even Stubberud

Sigbjørn Mostues serie består av tre bøker. Her får du oversikten.

Brutal flykapring

Bok 1: Himmelen skal gråte blod

Den første thrilleren i serien ble solgt til filmindustrien før boka var ute i butikk, og fikk skryt blant anmelderne.

Himmelen skal gråte blod møter vi en kreftsyk Even Stubberud ute på sitt siste oppdrag: en enkel eskortetjeneste av Shermarke, en terrorist, som skal utleveres til Somalia. Det tar ikke lang tid før Even får større problemer enn en ukomfortabel og kjedelig reise. Flyet fra Oslo blir tatt over av kaprere, og terroristen satt fri.

Himmelen skal gråte blod spinner han effektivt videre på det lille stikket av ubehag vi vel alle føler når vi fester sikkerhetsbeltet og gjør oss klare for takeoff.

Pål Gerhard Olsen i Aftenposten

Hjemme i Oslo følger vi Elna Husøy, Evens tidligere sjef i Forsvarets etterretningstjeneste. Det viser seg at terroristene har en spesiell kobling til Norge. Hun må jobbe mot klokka for å finne ut hvem som står bak komplottet, og hjelpe en fortvilt statsminister og regjering i et diplomatisk vepsebol.

Maktesløse og vantro ser passasjerene at pilotene blir henrettet av kaprerne. Even Stubberud skjønner at en djevelsk og spektakulær plan er satt i verk. Men hva kan være målet midt i det utarmede ørkenlandskapet i Øst-Afrika? Det eneste som kan redde 245 passasjerer fra den visse død, er en ubevæpnet, syk mann uten noen kunnskap om det å fly.

En forrykende fortelling som også griper oss i hjerterøttene – noen ganger må man tape alt, for å vinne det viktigste.

Bestill Himmelen skal gråte blod hjem i postkassa her.
Kjøp Himmelen skal gråte blod som e-bok her.

Organisert krypskyting

Bok 2: Taus savanne

Taus savanne utspiller seg i Kenya, hvor Stubberud konfronterer organisert krypskyting med forgreininger til en av verdens mektigste nasjoner.

I første bok ble han involvert i en brutal flykapring. Nå søker den pensjonerte spesialsoldaten en ny tilværelse i Kenya. Med et ønske om å gjøre bot for den brutaliteten han gjennom sin tidligere karriere har stått bak, skal han bidra i opplæringen av viltvoktere på savannen, for å stanse den nådeløse nedslaktingen av elefanter og annet dyreliv. Det skal imidlertid vise seg at det er sterke krefter som står bak krypskytingen – med forgreininger til en av verdens mektigste nasjoner.

Samtidig får Stubberuds tidligere sjef, Elna Husøy, vite at regjeringen har besluttet å igangsette tidenes byggeprosjekt i Norge, finansiert av krefter hun for alt i verden ønsker å stå opp mot. Jobben blir ikke enklere da Stubberud starter en personlig vendetta i Nairobi, som truer med å kaste Norge inn i et diplomatisk mareritt. Det synes å være bare en utvei: Even Stubberud må dø.

Med et eggende imperialt bakteppe er Sigbjørn Mostues Taus savanne en intenst spennende thriller, som berører en av vår tids største katastrofer: naturen som forsvinner.

Bestill Taus savanne hjem i postkassa her.
Kjøp Taus savanne som e-bok her.

Grådighet og storpolitisk maktspill

Bok 3: Skyggefolket

Den nyeste tilskuddet til serien er Skyggefolket. Her møter vi Even Stubberud på vei til hjertet av Amazonas. Sammen med to svenske sosialantropologer og deres livvakt skal han oppsøke det mytiske Skyggefolket – en stamme som holder til på den venezuelanske siden av regnskogen og som skyr kontakt med omverdenen. Hos dem skal en avdød geolog ha gjemt informasjon om uendelige rikdommer i regnskogen – informasjon som både venezuelanske myndigheter og stormaktene USA og Russland kappes om å få tak i.

Parallelt skjer et voldsomt cyberangrep mot Norge, og det er åpenbart at russerne står bak. Norske myndigheter har fremforhandlet en avtale mellom sittende president i Venezuela og landets opposisjonsleder, Andrés Palomo. Men beskjeden fra russerne er klar: Hold dere unna Palomo! Også amerikanerne virker å komme på andre tanker, når konsekvensene kan vise seg å bli en fullskala krig mellom stormaktene!

Klokka tikker ned mot undertegning av avtalen. Even innser at Palomo kanskje er regnskogens siste håp. Den eneste som står mellom opposisjonslederen og snikmorderne, er ham. Det går mot et avgjørende crescendo i Oslo, og det skal vise seg at sviket har krøpet nærmere Even enn han kunne ha drømt om.

Bestill Skyggefolket hjem i postkassa her.

Alle bøkene i serien av Sigbjørn Mostue, i alle formater, finner du her.