10 kjappe med Anders de la Motte

Krimbøker10 kjappe med Anders de la Motte

Anders de la Motte er en av Sveriges aller beste og mest populære krimforfattere. Han er tidligere politi.

Estimert lesetid 3min

Møt Anders de la Motte fredag 22. mars under Krimfestivalen!

Omslag på Anders De la Mottes bok Vinterild
Lucianatten 1987 brenner danseplatting i en skånsk hyttegrend ned til grunnen. En ung kvinne dør i flammene. Under etterforskningen settes venner opp mot hverandre, tillit brytes og familier splittes inntil en ung mann til slutt tilstår mordbrannen.
Tretti år senere arver Laura Aulin sin tante Heddas forfalne hytte. Som tenåring bodde hun der i feriene, med tanten og vennene som trygge punkt i livet sitt. Helt til brannen forandret alt.

1. Hva skriver du på nå?


– Den fjerde og avsluttende delen i årstidskvartetten, med tittelen «Våroffer». Kommer påsken 2020.

2. Hvorfor skriver du?


– Av den enkle grunn at jeg ikke kan la være. Å skrive er det morsomste jeg vet om. Jag har min hobby som jobb og er utrolig takknemlig for det.

3. Hvorfor krim?


– Med min bakgrunn hadde jeg vel ikke noe annet valg. Spøk til side, krim og magi har visse likhetstrekk. I begge tilfeller forventer leserne at de skal bli lurt. Men i motsetning til en tryllekunstner må en krimforfatter avsløre triksene mot slutten. Jeg liker veldig godt denne prosessen, både hvordan man bygger opp historien, får leseren til å komme på en annen løsning enn den rette, og så avsløre alt sammen på de siste sidene.

4. Hvor får du romanideene fra?


– Fra bøker, aviser, TV-serier og filmer. Og så klart min egen fantasi. Fantasi er faktisk, som så mye annet, noe som kan trenes.

5. Hvorfor er krimsjangeren så populær?


– Fordi de fleste av oss lesere lever veldig kontrollerte og sikre liv. Gjennom krimsjangeren får vi en sjanse til å oppleve noe annet. Å bli skremt, urolig og miste kontrollen en liten stund, skjønt under trygge omstendigheter.

6. Hva er spesielt med den nordiske krimmen?


– At vi er så mange som er flinke til å skrive og dermed  måler oss med hverandre for hele tiden å forbedre oss. Og selvsagt, miljøene. Hele Norden, med sine mørke måneder og deretter lange lyse netter, er perfekt utgangspunkt for krim.

7. Hva er viktigst for deg i en god krim?


– Et bra plot. Og ikke minst troverdige karakterer som man vil følge og være med, selv om man ikke nødvendigvis liker dem.

8. Hva leser du akkurat nå?


– «Darktown» av Thomas Mullen. Veldig bra!

9. Hva er din absolutte favoritt-krim?


– Oj, vanskelig spørsmål, det er så mange bra. Men en bok som gjorde stort inntrykk på meg var «Rødstrupe» av Jo Nesbø.

10. Har du i tillegg tre gode krimtips?


– Selvsagt: «Sensommer» , «Høstdåd» og «Vinterild» . Haha, tulla bare. «The Axeman» av Ray Celestine, «1793» av Niklas Natt och Dag og «The Force» av Don Winslow.