Sommerens beste krimbøker i pocket

KrimbøkerPolitikrimSommerens beste krimbøker i pocket

Blant sommerens ti beste krimbøker i pocket finner vi bøker av blant annet Jo Nesbø, Helene Flood, Torkil Damhaug og Sigbjørn Mostue.

Estimert lesetid 7min
Kollasje med omslag for sommerens beste krimbøker i pocket 2020
Fjorårets beste krimbøker er ute i pocket. Vi har plukket ut de ti beste.

Aksel Sandemos skrev en gang at «mord og kjærlighet er det eneste som er verdt å skrive om». Her er ti av fjorårets beste bøker med mord og kjærlighet som nå er ute i pocketutgave. Ingen sommer uten krimpocket!

Harry Hole tilbake på sitt beste

Jo Nesbø: Kniv

I hele fjor sommer lå Kniv på toppen av bestselgerlisten, og i vår fikk den Rivertonprisen som beste norske krimroman fra 2019. Dette er en Harry Hole-roman på sitt beste.

Harry har mistet alt. Han har begynt å drikke igjen, Rakel har kastet ham ut, han har mistet jobben på Politihøgskolen, men får, som avdanket legende, aller nådigst jobbe som papirflytter på Politihuset. Når han tror det ikke er mer å tape, starter han en ensom jakt på en gammel fiende. Harry stilles overfor to valg: å gå under med en gang. Eller å reise seg og gå under senere. Kan hevntørsten redde Harry?

Kongen av psykologisk krim

Torkil Damhaug: Se en annen vei

Torkil Damhaug er i den eksklusive klubben av seks forfattere som har fått Rivertonprisen – prisen for beste norske krimroman – to ganger. Han regnes som kongen av psykologisk krim. Ikke så rart kanskje når han både er en strålende forfatter og psykiater.

Se en annen vei er en intens psykologisk thriller med handling fra Budapest. Vi møter de to hjemløse sigøynerbrødre Karol på 12 år og Marek på 10 år som lever av å rane folk. Så en dag raner de en veske fra feil dame. Vesken inneholder masse narkotika tilhørende ungarsk mafia. Dette er starten på en intens og nådeløs jakt.

En thriller på internasjonalt nivå

Sigbjørn Mostue: Himmelen skal gråte blod

Himmelen skal gråte blod er en thriller-reise av de sjeldne, og den ble nominert til Rivertonprisen i år. 

Even Stubberud er en kreftsyk, tidligere spesialsoldaten. Han skal på sitt siste oppdrag: en enkel eskortetjeneste av en terrorist til Somalia. Flyet fra Oslo blir tatt over av kaprere, og terroristen satt fri. Pilotene er drept og den eneste som kan redde 245 passasjerer fra den visse død er en ubevæpnet, syk mann uten noen kunnskap om det å fly.

Fjorårets krimdebutant

Helene Flood: Terapeuten  

Helene Flood ble uten tvil fjorårets krimdebutant. Hennes Terapeuten har fått strålende kritikker og er solgt til 23 land.

Den unge psykologen Sara driver privatpraksis for ungdom fra et kontor over garasjen i den store, arvede villaen hun er i gang med å pusse opp sammen med sin ambisiøse og overarbeidede arkitektmann, Sigurd.

Men det går trått med både jobb og oppussing, og en dag legger Sigurd igjen en underlig beskjed på svareren til Sara for så å bli borte. Det gamle, halvferdige huset føles langt fra trygt. Gjenstander blir borte og dukker opp igjen, og er det fottrinn Sara hører på loftet om natten

Norges svar på John le Carré

Gard Sveen: Drømmenes gud 

Gard Sveen har tidligere fått både Rivertonprisen og Glassnøkkelen for beste nordiske krimroman. Hans forrige krimroman, Bjørnen, fikk strålende kritikker, og flere omtalte ham da som Norges svar på John le Carré. 

Som barn så Gard Sveen tv-bildene fra massakren i Beirut i 1982. De grufulle hendelsene danner nå bakteppet for den femte boka i Tommy Bergman-serien, Drømmenes gud.

I det krigsherjede Beirut, befinner det seg en gruppe nordmenn. Blant dem den politisk radikale sykepleieren Hanna Svarstad og den norske ambassadøren, Leif Wilberg. Massakren på palestinerne blir et vannskille i livet deres.

Norges mestselgende forfatter

Jørn Lier Horst: Illvilje

Jørn Lier Horst er kanskje den norske forfatteren som selger best for tiden. TV-serien «Wisting» har bidratt til enda større entusiasme rundt Jørn Lier Horsts voksne krimbøker. Illvilje handler om en seriemorder og noe man kan kalle direkte ondskap.

Liket av en ung jente blir funnet i Svartskog. Det er partert på samme måte som seriemorderen Tom Kerr gjorde. Men Kerr sitter i fengsel på fjerde året, og alt tyder på at det er Kerrs medhjelper som står bak.

En psykologisk thriller

Hans Olav Lahlum: Avklaringene

Hans Olav Lahlum er en av Norges mest produktive forfattere. I år som i fjor kommer han med minst to bøker. I fjor ga han ut det 600 sider lange storverket om Reiulf Steen, i tillegg til denne helstøpt psykologisk thrilleren.

Avklaringene er en original fortelling om et spesielt far-sønn-forhold. Når faren til idéhistoriestudenten Vegard dør i en bilulykke under uklare omstendigheter, dukker et 25 år gammelt mysterium opp i kjølvannet. Var det faren selv som drepte sin kjæreste på en hyttetur ved Hamar – eller var det en av de fem andre ungdommene som var til stede den fatale dagen i 1986?

Jakten på sannheten fører Vegard til drapsofferets niese, Marion Amalie, og de to blir «partners in crime» – et forhold som etterhvert føyer seg inn blant tingene som trenger en avklaring.

JK Rowling briljerer som krimforfatter

Robert Galbraith: Hvit død. Oversatt av Heidi Grinde  

JK Rowling er verdens mestselgende forfatter med Harry Potter-bøkene. Dessverre har alt for få krimlesere her i landet oppdaget at hun også skriver strålende krimromaner under psevdonymet Robert Galbraith. Hvit død er en spenningsroman med et gripende mysterium, og en ekte pageturner fra begynnelse til slutt.

En plaget ung mann ved navn Billy ankommer privatdetektiv Cormoran Strikes kontor for å be om hjelp til å etterforske en forbrytelse Billy mener han var vitne til som barn. Han virker svært desorientert rundt det hele, og noen konkrete detaljer husker han heller ikke. Allikevel er det noe ærlig og oppriktig rundt Billy og hans historie, synes Strike. Men før han får stilt flere spørsmål, styrter Billy panisk ut av kontoret.

Mens han prøver å komme til bunns i Billys sak, er Strikes privatliv langt fra enkelt. Hans rolle som privatdetektiv lar ham ikke lenger jobbe i kulissene slik som før, og hans forhold til kollegaen Robin, som nå viser seg å bli uvurderlig i denne saken, er meget innviklet.

Intenst familiedrama

Belinda Bauer: Bristepunktet. Oversatt av Guro Dimmen 

Belinda Bauer er en av Storbritannias mest prisbelønnede forfattere. Bristepunktet er et intenst familiedrama du knapt har lest maken til.

Bristepunktet handler om hvordan tre barn forsøker å overleve alene etter at moren blir drept og faren forlater dem. En kvelende varm sommerkveld sitter tre søsken alene igjen i en havarert bil. Moren har gått for å ringe etter hjelp. Hun har overlatt ansvaret til eldstemann Jack, som kun er elleve år. Men moren kommer aldri tilbake. Og det livet barna har kjent, endres for alltid.

Tre år etter gjør de traumatiserte barna sitt beste for å overleve uten foreldrene. Jack forsøker fortsatt å beskytte søstrene og holde familien samlet. Da kniven han tror drepte moren dukker opp, risikerer de å miste alt hvis de går til politiet.  

Bergman på nye eventyr

Hjorth Rosenfeldt: En høyere rettferdighetOversatt av Lene Stokseth

Hjort Rosenfeldt har vært et av de mest populære krimforfatter-parene i Norden. Til høsten gir Hans Rosenfeldt ut sin første krim alene. Og mens vi venter, kan du nyte en ny Bergman-krim. Kriminalpsykolog Sebastian Bergman har innsett at hans dager på Riksmord er over. Nå holder han forelesninger og skrive bøker. Den eneste han har sporadisk kontakt med, er Ursula. Datteren Vanja har han ikke hørt fra på fire måneder.

Vanja har en midlertidig jobb som etterforsker i Uppsala. Nå jobber hun med en serie overfallsvoldtekter der gjerningsmannen smyger seg på ofrene bakfra, bedøver dem med en sprøyte og trekker en sekk over hodet deres før han fullbyrder overgrepet. Når et av ofrene dør, kobles Riksmord inn, og snart også Sebastian Bergman.