John le Carrés sørgesang over Brexit og Trump hylles: – Suveren spionthriller

KrimbøkerThrillerJohn le Carrés sørgesang over Brexit og Trump hylles: – Suveren spionthriller

John le Carré har rukket å bli 88 år, men beviser med «En fri agent» at han fortsetter å skrive suverene romaner, og må regnes som spionromanens ubestridte mester.

Estimert lesetid 3min
«Det er nesten ikke til å tro, men 88 år gamle John le Carré har skrevet en av de mest opplagte og samtidsrelevante krimromanene jeg kan huske å ha lest på lenge,» skriver VG om Le Carrés «En fri agent». (Foto: Stephen Cornwell for White Hare 2010)

Spionthrillerens mester John le Carrés nye roman En fri agent har fått strålende kritikk i USA og England. Nå har norske kritikere sluttet seg til hyllesten, blant annet karakteriserer Dagbladet den som en «suveren spionthriller».

Trump og Putin skruppelløse gangstere

En fri agent er en kjølig og rasende samtidsskildring av en mester i storform. John le Carré har aldri vært mer spiss og kritisk. Han beskriver et korrupt og selvrettferdig Storbritannia som kryper for Donald Trump.

Trump er ifølge le Carré en løgnaktig og skruppelløs gangsterboss, som skyfler møkk for den like skruppelløse Vladimir Putin – en spion født med Stalins paranoia.

Han er en av forfatterne som kommer til å bli lest om et århundre fra nå.

Forfatter Robert Harris om John le Carré

En agent på sitt siste oppdrag

I En fri agent møter vi Nat. Han er en veteran fra britisk etterretningstjeneste og tror at tiden som agent nærmer seg slutten. Men ett siste oppdrag dukker opp. Plutselig er Nat i teamet til den strålende Firenze, som jager en oligark med lysskye planer.

Samtidig blir Nat badmintonpartner med den unge Ed. Ed hater Brexit, Trump og jobben sin. Snart åpnes en dør for uventet samarbeid og Nat blir tvunget ut i felten igjen – sammen med både Ed og Firenze. Sporene fører østover.

Strålende kritikk i Aftenposten, VG og Dagbladet

Allerede i utgivelseshelgen har John le Carrés nye roman En fri agent fått strålende kritikk i VG, Dagbladet og Aftenposten. Cathrine Krøger i Dagbladet konkluderer med at det er en «Suveren spionthriller» der le Carré «forsvarer sin legendestatus».

Pål Gerhard Olsen i Aftenposten er like begeistret: «en stilstudie fra en slagkraftig og en svært relevant 88-årig forfatter».

Sindre Hovdenakk i VG mener også at «de gamle er eldst […] Det er nesten ikke til å tro, men 88 år gamle John le Carré har skrevet en av de mest opplagte og samtidsrelevante krimromanene jeg kan huske å ha lest på lenge».

Hyllet av kritikerne i USA og England

Da boka ble utgitt i USA og England kom også kritikerne der med lovord om den gamle mesteren. Her er noen klipp fra deres anmeldelser av En fri agent:

«Klassisk, umiskjennelige le Carré …» Shots magazine: Book of the Month

«Subtil, skrudd og sømløs. En sann glede fra første til siste side.» Geoffrey Wansell

«En litterær mester i en hel generasjon.» Observer

«(le Carrés) romaner er så briljante fordi de er følelsesmessig og psykologisk sanne …» New York Times Book Review

«le Carré er en av de beste forfatterne – av alle slag – vi har.» Vanity Fair

«le Carré forblir en mester av spionromaner …» Booklist

«Ingen forfatter har klart bedre å snu en høflig samtale mellom to personer om til et blodbad.» Daily Telegraph

John le Carré – En fri agent

Britisk krimBritisk krimJohn le Carré – En fri agent
Estimert lesetid under 1min
Omslag for John le Carré - En fri agent