Bare litt død eller ordentlig død? 10 kroppsfunksjoner hos drapsofre og andre lik

KrimbøkerBare litt død eller ordentlig død? 10 kroppsfunksjoner hos drapsofre og andre lik

Denne uken kom jeg over – selvsagt via Facebook – en artikkel av Bruno Rizzato i det brasilianske tidsskriftet Jornal Ciência. Den handlet om kroppsfunksjoner etter døden. Altså hva som skjer med kroppen etter at krimforfattere som Torkil Damhaug eller Jens Lapidus har tatt livet av den. Noen ganger kan enkelte kroppsfunksjoner fortsette i ukevis, skal vi tro Bruno Rizzato, som har laget en ti på topp-liste over uhumskhetene.

Estimert lesetid 4min

HÅR OG NEGLER VOKSER

Dette er egentlig en seiglivet myte at hår og negler fortsetter å gro etter at man er død. Det som i virkeligheten skjer er at kroppen mister væske etter at den er død og derfor minsker sitt omfang. Dette medfører at hår og negler fremstår som større og lengre.

HJERNEAKTIVITET

Moderne legevitenskap har gjort at grensen mellom liv og død har blitt vanskeligere. Selv etter at hjertet har sluttet å slå, kan det foregå aktivitet i hjernen. Vi har i stedet fått tilstandene «død» og «ordentlig død». Med medisinsk behandling kan forskjellen mellom de to utgjøre flere dager. Rizzato skriver i artikkelen sin at ideelt sett så kan man gjenoppvekke personer fra tilstanden «død».

HUDCELLER

Selv om mangelen på oksygen kan ta livet av en person i løpet av få minutter, så forholder det seg annerledes med huden. Siden den også får næring via osmose, kan den faktisk holde seg «i live» i dagesvis. Det vites imidlertid ikke om den holder seg glatt og rynkefri.

URINERING

Det viser seg at kroppen fortsetter å produsere urin i noen timer etter at døden har inntruffet. Og siden den delen av hjernen som styrer lukkemekanismen i blæren har sluttet å virke, så kan liket få ufrivillig tissing. Noe av det samme skjer med AVFØRING. Det vi med et pent og arkaisk uttrykk kan kalle stolgang vil i noen tilfelle kunne skje flere timer etter at personen er «ordentlig død». Eller «litt død» om du vil.

FORDØYELSE

Bakteriene i magen dør som kjent ikke når du dør. I virkeligheten fortsetter nedbrytning av eventuell mat, gjæringsprosesser og det som verre er. Kanskje ikke så rart når vi tenker etter.

EREKSJON

Når hjertemuskelen slutter å pumpe vil blodtilførselen bli ujevn utover i de ulike kroppsdelen, naturlig nok. Det sies at litt avhengig av din kroppsstilling når du dør, så kan du få ereksjon. Det er helst menn som får dette og det skjer helst når de dør stående.

SPASMER

Selv om hjernen er død, kan det være aktivitet i nervesystemet og impulser underveis. Dette medfører noen ganger rykninger og sammentrekninger, slik at det ser ut som kroppen fremdeles lever. Noen av oss som har levd en stund, husker hoggestabben og hodeløse høns som løp rundt før de endte på middagsbordet. Det er litt det samme prinsippet med mennesker.

LYDER

I og med at det dannes gasser i kroppen og noen av disse gassene søker seg ut, kan de finne veien opp gjennom strupen og stemmebåndene. Det kan høres skummelt ut, men det er bare lyder og må ikke forveksles med at liket forsøker å kommunisere med deg fra den andre siden. Skjønt, hvem vet.

FØDE BARN

Jornal Ciência og Bruno Rizzato har til slutt ført opp føde barn som en kroppsfunksjon etter døden. Noen – helst kvinner – blir jo tatt livet av og dør på andre måter mens de er gravide. At legevitenskapen klarer å løfte levende barn ut av en død mor, vet vi jo, men det skal visstnok være dokumentert at gasser i kroppen kan sette i gang en fødsel på naturlig vis selv om moren er død. Det sier seg selv at her har vi ikke mye tid på oss hvis vi vil at barnet skal være velbårent.

Ikke vet jeg om alt dette stemmer, jeg referer kun fra en lengre artikkel og toer mine hender. For den som er interessert i kroppsfunksjoner hos lik kan jeg anbefale krimromanen Dødens herskerinne, som ble utgitt her på Cappelen Damm for et par år siden. Forfatteren Bernhard Aichner arbeidet på et begravelsesbyrå i Innsbruck for å lære seg håndverket før han skrev denne surklende og odørfylte suksessboken.