Mat for glade tarmer

Hobby, mat og fritidKokebøkerMat for glade tarmer
Estimert lesetid 3min

Trenger du flere bøker om tarmen? Jeg er i alle fall veldig glad for at forlaget gir ut Mat for glade tarmer denne høsten. Den er utrolig nyttig og samtidig veldig enkel å følge. Her er det masse tips å plukke opp – både om hvordan tarmen fungerer, men ikke minst hvilke råvarer som har et høyt innhold av prebiotika. Her får du oppskriften på prebiotisk løvetannsalat (se lenger ned i teksten), men først en kjapp innføring i forskjellen mellom probiotika versus prebiotika.

mat for glade tarmer
KLAR FOR EN GLADERE TARM? Prebiotisk mat styrker immunforsvaret, du vil få en mer velfungerende mage og det blir lettere å holde vekten. Prøv oppskriften på løvetannsalat lenger ned i teksten.

Probiotika vs. prebiotika

Du har muligens hørt om probiotika og lurer kanskje på om det er det samme som prebiotika. Svaret er nei. De to virker på samme område, med på ulik måte. Probiotika er et kosttilskudd som inneholder levende tarmbakterier som forbedrer fordøyelsen og styrker immunforsvaret, spesielt etter behandling med antibiotika. Biola yoghurt, for eksempel, inneholder probiotika. Probiotika tilfører med andre ord sunne tarmbakterier.

Prebiotika gir næring til de gode bakteriene i allerede har i tarmen. Prebiotika fungerer som «mat» for disse og kan avhjelpe flere kroniske fordøyelsessykdommer eller inflammatorisk tarmsykdom, og gi et bredt spekter av helsemessige fordeler til en ellers frisk person. Prebiotika kan du med fordel innta sammen med probiotika.

Visste du at løvetannen stort sett vokser overalt der den har god tilgang på sol? Løvetannen blomstrer fra april til juli.

Prebiotisk løvetannsalat

2 PORSJONER:

  • 2 ss persille, skylt og hakket
  • 3 ss olivenolje
  • 2 ss presset sitronsaft
  • 1 fedd knust hvitløk
  • 2 håndfuller løvetannblader
  • 2 håndfuller ruccola
  • 2 håndfuller friske spinatblader
  • 2 ss hakkede soltørkede tomater
  • 100 g kokte edamamebønner (også kalt soyabønner)
  • salt og pepper

mat for glade tarmer
GRØNT OG GODT: Løvetannbladene skal være nye og friske. Hvis du ikke kan få tak i friske løvetannblader, kan du bruke spisskål eller ramsløk i stedet. 

Slik gjør du:

Bland olivenolje, sitronsaft, persille og hvitløk og smak det til med salt og pepper. Skyll ruccola og løvetann­ og spinatblader. Riv dem i mindre biter. Ha alle ingrediensene sammen med dressingen i en bolle. Vend salaten og server.

Mat for glade tarmer er oversatt fra dansk til norsk ved Mette-Cathrine Jahr.

Mat for glade tarmer
TRENDY MED TARM: Cappelen Damm har mange gode bøker som handler om å få en gladere tarm. Sjekk ut disse tre: Sunn tarm, klart hode, Sjarmen med tarmen og Magefølelse.