Sukkerfri? Her er ni sunne og naturlige sukkererstatninger

Hobby, mat og fritidBakingSukkerfri? Her er ni sunne og naturlige sukkererstatninger

Sukkerfrie søtsaker er like gode og ikke minst sunnere enn sukker. Forfatterene av boka «Søtt og sukkerfritt» presenterer her fordelene og ulempene ved ni ulike sukkererstatninger.

Estimert lesetid 6min
Foto av kake fra «Søtt og sukkerfritt»
For deg som vil leve et sukkerfritt liv, inneholder boka «Søtt og sukkerfritt» mange deilige oppskrifter – slik som denne gelékaken. (Foto: Tove K. Breistein)

Akkurat nå er boka Søtt og sukkerfritt blant hundrevis av bøker på salg for 50% på cappelendamm.no. Trykk her!

Et sukkerfritt liv trenger ikke gå på bekostning av kosen. Som alternativ til sukker velger vi å bruke naturlige sukkererstatninger i oppskriftene i boka Søtt og sukkerfritt. Slike erstatninger har ingen negativ påvirkning på kroppen, enkelte av dem kan derimot virke helsefremmende.

Naturlig søtning finnes i planter, frukt og bær, og kalles polyoler eller sukkeralkoholer.

Disse har mindre mengde kalorier og tilnærmet ingen effekt på blodsukkeret i forhold til vanlige karbohydrater. Derfor er de ikke tatt med når vi beregner karbohydratinnholdet i oppskriftene i boken.

Unngå helst kunstig søtning som sukkerfri erstatning. Studier tyder på at de kan ha en rekke uheldige konsekvenser for helsa, som at de øker appetitten, kroppsvekten (hos dem som drikker light-produkter) og forstyrrer blodsukkerreguleringen og tarmfloraen.

Her er ni sunne og naturlige sukkererstatninger – med deres bruksområder, fordeler og ulemper.

I boka Søtt og sukkerfritt får du også en oversikt over hvordan de ulike næringsstoffene påvirker oss, samt tips til erstatninger for hvetemel og melk.

Og selvfølgelig Gunn-Karin Sakariassen og Hege Hasler Barhaughøgdas aller beste sukkerfrie oppskrifter.

Akkurat nå er boka Søtt og sukkerfritt blant hundrevis av bøker på salg for 50% på cappelendamm.no. Trykk her!

1. Sukrin

 • Gir ikke blodsukkerstigning.
 • Søthetsgrad: tilnærmet lik sukker.

Bruksområder: Sukrin kan brukes der du normalt ville brukt strøsukker og i bakst som ikke har for stor sukkerandel (inntil 20 % av totalinnholdet). Det kan fint brukes i kombinasjon med andre søtstoffer.

Nyttig å vite: I store mengder kan smaken oppleves kjølende eller metallisk. Sukrin kan dessuten gjøre bakverk tørt og hardt, og derfor bør det ikke brukes i større andel enn 20 % av oppskriftens totalinnhold.

2. Sukrin+

 • Gir ikke blodsukkerstigning.
 • Søthetsgrad: dobbelt så søtt som sukker.

Bruksområder: Sukrin+ egner seg godt til ulike typer bakst, men siden produktet er dobbelt så søtt som sukker, skal det brukes i halv mengde.

Nyttig å vite: For å beholde saftigheten og den gode smaken, bør ikke Sukrin+ utgjøre mer enn 20 % av ingrediensene i oppskriften (det vil si der vanlig sukker utgjør 40 % i oppskriften).

3. Sukrinmelis

 • Gir ikke blodsukkerstigning.
 • Søtningsgrad: tilnærmet lik sukker/melis.

Bruksområder: Sukrinmelis brukes som vanlig melis i kaker og desserter, glasur og pisket krem, men også i smoothies og i annen kald drikke – eller som dekorasjon på desserter. Heller ikke Sukrinmelis bør utgjøre mer enn 20 % av den totale mengden ingredienser.

Nyttig å vite: Skal du lage en melisglasur, er kun et par dråper vann til 50 gram Sukrinmelis nok til å få riktig konsistens.

4. Sukrin:1

 • Gir ikke blodsukkerstigning.
 • Søthetsgrad: tilnærmet lik sukker.
 • Unikt: konsistens og volum som sukker.

Bruksområder: Sukrin:1 kan brukes der du normalt ville hatt i strøsukker: over bær, frukt, grøt, yoghurt, cottage cheese og frokostblandinger, samt i bakst som ikke har for stor sukkerandel (inntil 20 % av totalinnholdet).

Nyttig å vite: Ved for stor andel av Sukrin:1 kan smaken oppleves som kjølende/metallisk. Bakverk der man bruker for stor mengde, kan bli tørt og hardt.

5. Sukrin gold

 • Kan gi noe – men svært lav – blodsukkerstigning.
 • Søthetsgrad: tilnærmet lik sukker.

Bruksområder: Sukrin Gold kan nt erstatte både hvitt og brunt sukker, og egner seg til desserter og baking.
Nyttig å vite: Sukrin Gold bør ikke utgjøre mer enn 20 % av den totale mengden ingredienser – hvis du trenger mer, kan det kombineres med for eksempel Tagatesse.

6. Sukrinsirup gold

 • Kan gi noe – men svært lav – blodsukkerstigning.
 • Søthetsgrad: tilnærmet lik sukker/sirup.

Bruksområder: SukrinSirup Gold kan brukes i stedet for honning og sirup, for eksempel som topping over yoghurt, grøt, cottage cheese, pannekaker, is, bær og desserter.

Du kan også bruke sirupen der du ellers ville brukt honning eller sirup i bakst og matlaging. Bytt for eksempel ut honning og sirup i hjemmelagde marinader og dressinger.

SukrinSirup Gold er også spesielt fin å bruke i kjeks og cookies for å få det perfekte resultatet med sprø utside og myk kjerne. I tillegg er SukrinSirup Gold et vidundermiddel i hjemmelagde barer. Den tilfører både sødme, perfekt konsistens og en god dose fiber.

Nyttig å vite: SukrinSirup Gold er genialt i kombinasjon med andre søtningsmidler. Dersom du blander SukrinSirup Gold og steviadråper, kan du lage en allsidig søtning med akkurat den smaken du måtte ønske. SukrinSirup Gold vil også fjerne den kjølende følelsen Sukrin kan gi ved høy dosering.

7. Tagatesse

 • Kan påvirke blodsukkeret litt, men siden dette er dobbelt så søtt som sukker, blir mengden i en oppskrift svært lav.
 • Søthetsgrad: dobbelt så søtt som sukker.

Bruksområder: Tagatesse har gode bakeegenskaper, men bør ikke varmes opp til over 160 grader, da det brunes veldig fort ved høyere temperatur. Denne karamelli- serende e ekten gjør Tagatesse ypperlig til bruk i for eksempel crème brûlée.

Nyttig å vite: Tagatesse bør oppbevares i en forseglet boks. Unngå fuktighet slik at det ikke blir hardt og klumpete.

8. Stevia

 • Gir ingen blodsukkerstigning.
 • Søthetsgrad: Stevia er mellom 70 og 400 ganger søtere enn sukker.

Bruksområder: Stevia kan brukes i te, desserter, kaker, frokostblandinger, smoothies og i yoghurt.

Nyttig å vite: Husk at noen dråper er nok – dersom du bruker for mye Stevia, smaker det svært bittert. Begynn med små mengder. Stevia inneholder ikke energi og egner seg ikke i gjærbakst uten tilsetning av sukker.

Produkter: Steviadråper (med og uten smak), SweetLeaf (dråper) og Ren Stevia (pulver).

9. Smartsweet

 • Gir svært lav blodsukkerstigning.
 • Søthetsgrad: ca. 100 % av sukker.

Bruksområder: SmartSweet brukes til baking, og er perfekt til sylting av bær og frukt. Nyttig å vite: Etter at du har åpnet pakken med SmartSweet, er det lurt å oppbevare den videre i en tett boks. Ellers har den lett for å klumpe seg.

Akkurat nå er boka Søtt og sukkerfritt blant hundrevis av bøker på salg for 50% på cappelendamm.no. Trykk her!