«Hvordan bli rik på et år» er boka for deg som får fnatt av økonomisnakk

Familie, helse og livsstilSelvutvikling«Hvordan bli rik på et år» er boka for deg som får fnatt av økonomisnakk

– Mange sier at de har god kontroll på økonomien, men har likevel funnet store summer de kan kutte, sier Marie Olaussen. «Hvordan bli rik på et år» gjør økonomi enkelt.

Estimert lesetid 8min
Foto av Marie Olaussen med omslag til «Hvordan bli rik på et år»
I boka «Hvordan bli rik på et år» tar Marie Olaussen (43) deg med på sin egen reise fra nettbankangst til en solid bufferkonto – og gir deg hundrevis av solide sparetips på veien. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Kredittkortgjeld, purregebyr og en nettbank hun ikke turte sjekke. Tilbake i 2018 var økonomien til Marie Olaussen kaotisk. Som samfunnsredaktør i Tønsbergs Blad, hadde hun både fast jobb og stabil inntekt, likevel forsvant pengene ut før hun visste ord av det. Hvor i alle dager ble de av? Marie ante ikke. Sakte, men sikkert merket hun stresset som manifesterte seg i kroppen.

– Å rote med penger eller å ha mistet oversikten, var veldig slitsomt for meg. Det ga meg mange unødvendige negative tanker i løpet av en dag og gjorde at jeg sov veldig dårlig om natta, sier Olaussen.

Selv om det ikke var snakk om enorme summer, var uvissheten om hvor pengene ble av både stressende og vond.

– Jeg kunne få kort lunte, spesielt overfor ungene mine. Dessuten passet det dårlig med den personen jeg vil være, en bra dame som tar ansvar for livet mitt og gjør smarte ting, sier Olaussen.

Boka Hvordan bli rik på et år av Marie Olaussen er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.

30,000 følger sparetips på Instagram

Etter nok en uventet regning hos bilverkstedet, innså hun at hun måtte ta grep. Hun ga seg selv ett år på å rydde opp, og ringte banken etter hjelp. Men istedet for å ta den tunge prosessen alene, bestemte hun seg for å dele prosjektet med flere. Via en podcast i Tønsbergs Blad og Instagramkontoen @hvordan_bli_rik, fulgte etterhvert over 30,000 Maries reise mot en stabil økonomisk hverdag.

Nå har hun samlet alt hun har lært i boka Hvordan bli rik på et år. Det er en morsom, inspirerende, overraskende og veldig nyttig bok om privatøkonomi. En bok for deg som vrir deg i stolen når du hører ord som regnskap og indeksfond, og som fokuserer på å gjøre økonomi lystbetont: Her skal du få unne deg både prossecco og kaffe latte, hvis det er det som gjør hverdagen litt lysere.

Mange sier at de har god kontroll på økonomien, men likevel har funnet store summer de kan kutte

Olaussen går gjennom alt fra hvordan sette opp et budsjett til smarte grep for å ta tak i boliglånet ditt – alt forklart helt uten fremmedord og på en måte som gjør at du får lyst til å legge om stilen, bruke mindre og spare mer til det som gleder akkurat deg. Boka gikk rett til topps på bestselgerlistene da den kom på nyåret.

– Jeg har fått helt overveldende tilbakemeldinger, sier Olaussen.

Folk forteller at de ler og kjenner seg igjen, samtidig som de sparer penger.  

– Mange sier at de har god kontroll på økonomien, men likevel har funnet store summer de kan kutte og heller bruke til noe annet de heller ønsker å prioritere. Men jeg har også fått hjerteskjærende meldinger fra folk som har mye angst rundt pengene sine, og som endelig har fått tro på at de kan klare å rydde opp selv, sier Olaussen.

– En enorm øyeåpner

Kjenner du på at økonomien er på ville veier, kan det virke som et stort steg å begynne å rydde opp. Så hvor skal man starte? Er du som Marie, kjenner du kanskje på en angst for å åpne nettbanken. Bedre å leve i lykkelig uvitenhet, enn å se svart på hvitt hvor pengene har blitt av. Men å skaffe oversikt over hvilke penger du har, og hvor de ender opp, er det første og viktigste steget til en sunn økonomi, sier Olaussen.

– Det beste stedet å begynne når du skal rydde opp i økonomien, er å åpne nettbanken. Det er der virkeligheten er, sier Olaussen.

Det beste stedet å begynne når du skal rydde opp i økonomien, er å åpne nettbanken. Det er der virkeligheten er

– Finn ut hvor mye du bruker til faste utgifter og hvor mye som går med til mat, klær, transport og moro. Skriv opp hva du får inn og hva som går ut. Ofte er det en enorm øyeåpner bare å se alle de små og store summene forsvinne. Her kan du se om du er i butikken fem ganger i uka, eller om det er nettshopping eller andre ting som er lommetjuvene i økonomien din, sier Olaussen.

Å rydde opp i økonomien er en lang prosess og du blir jo ikke rik over natta. Men med metodene hun deler i boka, klarte Marie å gå fra søvnløse netter og nettbankangst til å faktisk ha spart 100 000 kroner. Med det har hun en solid bufferkonto, råd til uforutsette utgifter og tingene hun drømmer om. Og kan man ikke kalle det å være rik?

Boka Hvordan bli rik på et år av Marie Olaussen er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.

Fem enkle sparetips du kan starte med i dag!

I boka Hvordan bli rik på et år finner du hundrevis av små og store tips til grep du kan ta for å få kontroll på økonomien. Her er godt forklarte guider til hvordan du setter opp budsjetter som faktisk funker, hva du burde tenke på når du handler i matbutikken og hvordan du får mest mulig ut av lånene dine.

Noe tar selvfølgelig lenger tid enn annet, så for at du skal komme i gang, har vi her plukket ut noen av våre favoritt-tips til enkle måter å spare penger på – som du kan begynne med allerede nå.

Dette bruker vi nordmenn penger på

Hva går pengene til?

  • Bolig, lys og brensel – 22 prosent
  • Transport – 15 prosent
  • Matvarer og alkoholfrie drikkevarer – 11 prosent
  • Kultur og fritid – 11 prosent
  • Utenlandskonsum – 9 prosent
  • Overnattings- og serveringstjenester – 7 prosent
  • Møbler og husholdningsartikler – 6 prosent
  • Klær og skotøy – 5 prosent
  • Alkoholdrikker og tobakk – 4 prosent
  • Egenandel til helse – 3 prosent
  • Post- og teletjenester – 2 prosent
  • Utdanning – 0 prosent

(Tall fra SSB 2017)

1. Skaff deg oversikt – for eksempel med en app

Å følge med i nettbanken hver dag kan være tidkrevende. Men det flere apper som hjelper deg å holde oversikt: Blant annet You need a budget, en app for budsjettering, og Spiir, som holder orden på forbruket ditt, koblet direkte til kontoen din. Å laste ned disse tar to sekunder og er et stort steg i riktig retning.

2. Vent til i morgen med det du har lyst på i dag

Vi mennesker er programmert til å prioritere kortsiktige gleder over langsiktig gevinst. Derfor er det fryktelig lett å plukke med seg en sjokolade på butikken eller gå bananas på nettshopping – hvis du ikke har hodet kaldt og lar dopaminet roe seg ned. En god regel når kjøpetrangen melder seg, er å vente til i morgen med å kjøpe det du har lyst på i dag. Har du fortsatt lyst på det? Da tyder det på at dette er noe du kommer til å ha glede av. Er det ikke, klarer du deg like godt uten. Penger spart!

3. Spar 28 kr dagen – og vipps, så blir det 10 000 på et år!

Små utgifter har en tendens til å bli store. Ved å gjøre et lite grep, som å kutte kun 28 kroner hver dag, ender du plutselig opp med 10 000 ekstra til det du drømmer om innen året er omme. Her er noen eksempler på hva 28 kroner er:

  • én boks energidrikk
  • en kvart snusboks
  • en halv tur i kantina på jobben
  • prisforskjellen på vanlig ost og billig ost

4. Vurder å droppe sparekontoen

Sparekonto er ikke alltid så sparsommelig som du tror. Selv om det er deilig å se pengene hope seg opp over tid, kan du faktisk tape penger på å ha dem stående på konto. Hvorfor? Fordi når rentene er lave, spiser inflasjonen (altså hvor mye kronen er verdt) etterhvert opp overskuddet. Står pengene på sparekonto over flere år, kan du risikere at de faktisk blir mindre verdt! Skal du spare over lengre tid, er det derfor lurt å sette dem i et globalt indeksfond, der en datamaskin hjelper deg å investere i aksjer som gjør at pengene skyter fart. Å sette opp trekk til et indeksfond trenger ikke være vanskelig – du kan lese mer om det f.eks. hos DNB.

5. Forhandle de faste utgiftene dine

Alle husstander har faste utgifter vi dessverre ikke kommer utenom. Strøm, forsikringer, telefonabonnementer – alt koster penger. Men er du sikker på at du ikke betaler mer enn du trenger? Faste utgifter er ikke alltid så faste. Gjennom Forbrukerrådets nettside, Finansportalen.no, kan du sjekke om du har det beste og billigste lånet, kredittkortet, pensjonssparingen eller forsikringen. Har du ikke det, kan en kjapp telefonrunde til strømleverandren eller forsikringsselskapene skaffe deg en avtale som over tid vil spare deg for tusenvis av kroner. Disse selskapene er nemlig livredde for å miste kunder – så folk som maser, får det ofte som de vil!

Boka Hvordan bli rik på et år av Marie Olaussen er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.