Rydd hodet – lev mer!

Jeg erfarer selv hvilken innvirkning overveldende mange inntrykk har på meg, forteller forfatter Carina Carl. Jeg hjelper meg selv når jeg forenkler, fjerner distraksjoner og skaper rom for det som er viktigst.

Estimert lesetid 2min
Portett av psykolog og forfatter Carina Carl
Carina Carl er psykolog og forfatter av boken Tenk enkelt. (Foto: Kaja Bruskeland)

Mye har skjedd siden Hverdagpsyk ble utgitt i 2016, og mange av oss ble for alvor kjent med den dyktige psykologen gjennom den populære podkasten Noia sammen med Christine Dancke. Med boka Tenk enkelt – Få mer av det som betyr mest vil Carina Carl dele av sin erfaring, for at du skal kunne nyte og være nærværende i eget liv, jobbe mer fokusert, reflekterer dypere og øke kvaliteten på det du gjør.

Konfronter motgang og omfavne det som gir verdi

– Du kan finne en indre frihet i måten du møter utfordringer på.
I denne indre friheten ligger et potensial for å forenkle, selv i en kompleks verden. Kunsten å fokusere på det som er viktigst, sier hun.

selvhjelpsbok Carina Poulsen
Carina tenker også enkelt når hun er på reise. I sommer bar det til Japan – med sykkel- og yogamatte i sekken på ryggen og tannbørste + Mac i koffertsekk. (Foto: Privat)

Dette er mental minimalisme

Hva som faktisk betyr mest for deg, er ifølge psykologen det hun selv kaller mental minimalisme. Det handler om å beherske begrensningens kunst og bli bevisst på hva som tilfører verdi, skriver Carina Carl (tidligere Poulsen) i innledningen av boken.

– Ytre overflod reflekterer ikke indre lykke. For å ha det godt i denne inntrykksmaksimalismen må du vite hvordan du skal velge, og hva du bør bruke tid og energi på, understreker hun.

Tenk enkelt

Bokens tre første kapitler handler om hvordan du kan tenke enkelt, det som danner grunnlaget for mental minimalisme: psykologien i mening, verdier, valg og vaner. Deretter følger syv kapitler som viser deg hvordan du kan leve ut det du har lært, med andre ord praktisere mental minimalisme og rydde mentalt ved hjelp av noen praktiske verktøy. I tillegg får du innsikt i forskning og kunnskap om grunnleggende psykologi.

– I slutten av hvert kapittel inviteres du til å notere dine umiddelbare refleksjoner om det du nettopp har lest, altså tenke over hva som betyr mest for deg i livet og i hverdagen, forklarer Carl.

På den måten trenes du i å reflektere over hva som gir livet ditt verdi.