Sånn kommer du ut av depresjonen

Familie, helse og livsstilPsykisk helseSånn kommer du ut av depresjonen

Kristian Hall var selv deprimert i ti år – og boken hans Glad igjen! har fått mye oppmerksomhet i vinter. Carina Poulsen er medforfatter av «Hverdagspsyk» og kommer med ny bok – «Tenk enkelt» – i slutten av august.

Estimert lesetid 4min

– Etter å ha hørt oss torsdag, håper jeg folk vil sitte igjen med innsikt og kunnskap de selv kan bruke i hverdagen, men mest av alt lave skuldre, sier Carina Poulsen, og fortsetter:

– Jeg håper de får en opplevelse av hva de kan gjøre, og ikke enda mer de må eller bør. Videre håper jeg å bidra til normalisering – en opplevelse av at jeg er ikke alene, det er ikke noe galt med meg og jeg er god nok som jeg er.

bli kvitt depresjon
Carina brenner for å gjøre psykologi tilgjengelig for folk flest! Foto: Kaja Bruskeland

– Mindre komplisert enn du tror


Kristian Hall ønsker å gi håp om at det er mulig å få det mye bedre, enten for egen del eller for de man er glad i som kanskje sliter psykisk. Selv om det er lenge siden han var deprimert, preget det over ti år av livet hans.

– Det er mindre komplisert å bli bedre fra angst og depresjon enn mange tror. Alt man trenger er systematisk arbeid over tid med ulike tiltak og teknikker: Det kan være meditasjon, fysisk aktivitet, kognitive teknikker, takknemlighetsøvelser eller andre øvelser fra positiv psykologi. Man bør fokusere på to dimensjoner; hva man gjør, og hvordan man tenker, sier han. Torsdag kan du se Hall på Vårfestivalen.

Kristian Hall ønsker å nå ut til alle som sliter med depresjon, med et budskap om at det er mulig å bli mye bedre eller helt frisk. Foto: Tove K. Breistein

I tillegg har Hall en stor verktøy-kasse av tiltak og teknikker som
er effektive mot tungsinn og nedstemthet.

– Det hender jeg føler nedstemthet og frustrasjon (som er normale reaksjoner på vanskeligheter og motgang man kan møte på i livet), men det stopper der, sier han.

Må man være glad selv om det er vår?


Mange av oss har for lengst begynt nedtellingen til vår og varmere vær. Men selv om det blir lysere og varmere ute, kan det være en påkjenning å kjenne på for eksempel nedstemthet. Hva gjør du hvis du ikke er så glad som omgivelsene skulle tilsi?

–  Ytre rammevilkår reflekterer ikke nødvendigvis det som foregår på innsiden. For noen virker lys og varme positiv på humør og energi, for andre legges et større forventningspress til hvordan de bør ha det, forklarer Carina Poulsen.

Ifølge psykologen betyr ikke sommer og sol fravær av normale menneskelige svingninger – for noen er det tvert om: Sommer og sol trigger vanskelige følelser og tanker.

– Uansett hvordan du har det, så er det sånn det er for deg. Aksept er et nøkkelord. Vær nysgjerrig og lytt til hva du trenger og ønsker, fremfor å sammenligne deg med andre, fortsetter hun.

Kristian Hall påpeker at spesielt depresjon har en tendens til å få den som er rammet til å tenke og tro at alt er håpløst, og at ting aldri vil bli bedre.

– Det man derimot kan gjøre, er å dele opp forbedringsarbeidet i mange bittesmå skritt, fordi dette er en mye lettere måte å komme i gang på, sier Hall.

Energiboost med stisykkel og isbading


Hva pleier dere selv å gjøre når dere vil ha en liten energiboost, da?

– Når jeg merker at de tunge følelsene banker på døra, er det meste effektive jeg kan gjøre å komme meg ut i naturen. Noe av det beste jeg vet er å ta med stisykkelen til fjells og sykle der ute. Jeg vil også prioritere å bruke mye tid sammen med de gode menneskene jeg har rundt meg: familie og venner, forteller Kristian Hall.

Carina Poulsen kommer seg også gjerne ut – og sverger ofte til isbading (!).

– Det er avhengig av hva jeg har behov for – men ofte dreier det seg om stilletid, fysisk bevegelse, et isbad, eller gjøre noe nytt, sier Carina Poulsen.