Anton-matmor Monica Sagens beste tips til nye hundeeiere

Familie, helse og livsstilForeldre og barnAnton-matmor Monica Sagens beste tips til nye hundeeiere

Mange barn har stor glede av en hund i familien, men før man skaffer seg en bør man tenke seg godt om. – Det er mange hensyn å ta, sier Monica Sagen, matmor for hunden Anton.

Estimert lesetid 5min
Anton og matmor
«Det kan være litt frustrerende når vi står bom fast i kaldt og stygt vær, men når Anton ser på meg, smelter jeg helt,» sier Monica Sagen. (Foto: Sverre Aurstad)

Å ha det gode selskapet av en hund, er både givende og morsomt. I alle fall om vi skal tro hundeeier Monica Sagen. Både hun og hunden Anton har blitt rikskjendiser etter at NRK sendte TV-programmet «Fra bølle til bestevenn».

Omslag Anton
Anton
Fredrik Holmen og Monica Sagen

De norske TV-seerne fikk ikke nok av den sta, egenrådige og sjarmerende hunden Anton. I dag har han en populær Instagramkonto, og denne høsten debuterer han som forfatter også.

I boka Anton – En helt spesiell hund følger vi Anton fra han var valp til han har blitt voksen hund. Vi får innblikk i hvordan det har vært å bli TV-kjendis, og ikke minst hvordan det har gått med ham etter serien.

Og ikke nok med det: Anton har også vært inspirasjon for en ny bildebok for barn. Her møter vi en stor og kosete hund som bare ikke vil gå ut på tur. Anton vil ikke gå på tur en morsom og koselig bildebok for leserne mellom tre og seks år.

Bratt læringskurve

I TV-serien «Fra bølle til bestevenn» får Anton og familien veiledning av en hundetrener. Selv om matmor og matfar Monica og Fredrik har hatt Anton i mange år, var det mye nytt å finne ut av.

– Jeg har lært mye. Blant annet at man må ha tålmodighet, og hvor viktig spontanforsterkere ved ønsket adferd er. Selv har jeg gjort litt «feil» når det gjelder belønning. Den største utfordringen min er å ikke gi belønning når hunden gjør feil. Sånn sett har jeg fått litt selvinnsikt på hvor svak jeg er for dyr – de får ofte viljen sin hos meg! innrømmer Monica.

Livet med stabeistet Anton har gitt Monica mange gode erfaringer som hundeeier. Hun sier at det er mange ting man må tenke gjennom før man skaffer seg en firbeint venn.

– Du må for eksempel ut på tur og i all slags vær. Så du kan jo begynne med å spørre deg selv: er det ok å gå ut på tur i regnværet flere ganger om dagen? Og hvordan er det å komme hjem med en våt hund som lukter?

Anton har blitt litt av en kjendis det siste året etter at han var med i TV-programmet «Fra bølle til bestevenn». Nå er han også bokaktuell. Heldigvis er ikke Anton en bølle: han elsker nye mennesker – og barn! (Foto: Sverre Aurstad)

Bra for barn å vokse opp med hund

Sagen advarer også om at det viktig å huske at et hund ikke er et leketøy for barna. Og at man aldri skal kjøpe hund basert på utseende. For alle hunder er jo søte, men det er ikke dermed sagt at de passer inn hos familien din.

– Når det er sagt tror jeg det er sunt for barn å få vokse opp med hund. De lærer å ta ansvar og får lært masse om dyr og deres behov. Og det er alltid godt å ha noen du kan kose med og som trøster deg når det trengs, sier matmor Monica.

Anton elsker barn

Monica og Fredrik har vært både foster- og beredskapshjem, og har alltid hatt mange barn i huset. Anton godtar alle, både når det gjelder to- og firbente. Og når han leker med barna, tar han hensyn:

– Hvis Anton spiller ball med barn så gir han for eksempel gjerne ifra seg ballen til barna så de kan drible han. Sånn spiller han ikke med meg! Da vil han gjerne bryte om ballen, og lar meg ikke så lett drible ham.

Selv om han kan være sta til tider er han bare snill og vil ingen vondt, forteller Monica.

– Vi føler vi har lyktes med Anton. Vi er vant til at han har en spesiell personlighet og synes det er sjarmerende. Jo, det kan være litt frustrerende når vi står bom fast i kaldt og stygt vær, men når Anton ser på meg, smelter jeg helt.

Sjekkliste fra hundeeksperten

Vi har fått en liten sjekkliste fra hundeekspert Emma Mary Garlant fra Hun om hund. Hun har gitt oss de sentrale spørsmålene man bør stille seg FØR man anskaffer en ny hund.

1. Har vi råd? Da tenker jeg ikke på selve kjøpet av hunden, men det koster mye å ha ansvaret for en hund. Mat, godbiter, tyggeting, utstyr, veterinærbesøk, kurs, bøker … Lista er lang.

2. Har vi tid? Hunder er avhengig av at menneskene prioriterer dem og setter av tid til å aktivisere hunden både fysisk og mentalt hver eneste dag.

3. Har vi kunnskapen? Mangel på kunnskap er dessverre rota til mange atferdsproblemer hos hunder, så det å ha en viss bakgrunnskunnskap før hunden er i hus, er viktig. Det er dessverre mange som tilegner seg kunnskap først etter problemene oppstår, men gjør man dette før hunden er i hus, kan man forebygge mye.

4. Kan vi ta vare på hunden i hele hundens liv? Gjennomsnittlig levetid hos hunder er 13 år, så dette er noe man må forplikte seg til lenge.

5. Har vi noen som kan passe på hunden i ferier? Det er ikke alle hunder som trives i kennel, så det er viktig at man kan alliere seg med venner og familie.

6. Er vi sikre på at ingen i familien er allergiske? En av hovedgrunnene til at hunder omplasseres, er at en i familien viser seg å være allergisk. Det å omplassere en hund er ikke bare vondt for menneskene, men hunder har ikke godt av å skifte hjem.

7. Sliter noen i familien med «støv på hjernen»? Hunder ikke bare røyter en del, men skitne poter vil alltid forekomme.