Boksuksessen «Leksjoner i god kjemi» er blitt TV-serie: – Rent TV-gull

SkjønnlitteraturRomanerBoksuksessen «Leksjoner i god kjemi» er blitt TV-serie: – Rent TV-gull

Etter å ha mottatt 98 avslag debuterte Bonnie Garmus i 2022 med «Leksjoner i god kjemi». Den gikk rett inn på bestselgerlistene. Nå er boken blitt TV-serie og lovprises som «en seier for filmatiseringen».

Estimert lesetid 6min
Leksjoner i god kjemi av Bonnie Garmus.
UMIDDELBAR SUKSESS: Da boka «Leksjoner i god kjemi» kom i 2022, trillet VGs anmelder en 5’er på terningen og skrev at boka «…omskaper kjemi til en heidundrende frigjøringskamp i en morsom og humørfylt roman, med atskillig brodd.» (Foto: Apple TV+)

Den 64 år gamle Bonnie Garmus brakdebuterte i 2022 med romanen Leksjoner i god kjemi. The Guardian sa det enkelt: «det er vanskelig å tro at det er en debut».

Boka ble umiddelbart en verdenssuksess. I dag har den solgt over 2,5 millioner eksemplarer i USA og hvilt på New York Times’ bestselgerliste i over ett år.

Før suksessen med debutromanen, hadde Bonnie Garmus fått avslag på manuset sitt 98 ganger. Til slutt la hun det 700 sider lange manuset til side, og startet på nytt. Elementer fra det gamle manuset ble flettet inn, og en ny bok ble skrevet frem. Denne gangen på rundt 400 sider.

Resultatet ble Leksjoner i god kjemi. Manuset ble sendt ut på en tirsdag, og onsdag morgen rant interessentene inn én etter én. Så skjedde ting raskt: Boka ble solgt til 40 land. Samtidig kranglet strømmetjenestene om rettighetene.

– En leksjon i opprør

Bonnie GarmusLeksjoner i god kjemi ble en av Amazons topp 20-bøker i 2022. Den ble samtidig valgt som Årets bok av The Guardian, The Times og Barnes & Noble med flere.

Britiske The Guardian skrev: «Innimellom skjer det: Det utgis en debutroman i et kaos av hyping og TV-avtaler, og før du har lest første kapittel, må du juble innvendig fordi det for en gangs skyld er helt berettiget».

Her i Norge var VGs anmelder Guri Hjeltnes svært begeistret. Hun trillet en 5’er på terningen og skrev at boka «…omskaper kjemi til en heidundrende frigjøringskamp i en morsom og humørfylt roman, med atskillig brodd.»

… det er vanskelig å tro at det er en debut.

The Guardian

Videre skrev Hjeltnes: «Romanen er lettlest og fascinerende […] især gode, morsomme og talende dialoger og replikkvekslinger […] en skikkelig underholdningsroman, men med betydelig alvor», og hun avsluttet slik:

«På et vis er romanen en leksjon i opprør.»

I Leksjoner i god kjemi møter vi Elizabeth Zott. Hennes eneste drøm er å fordype seg i kjemi, men det er ikke lett å være kvinnelig forsker i California på 60-tallet. Forskningsmiljøet er sterkt mannsdominert, og likestilling er et fremmedord. Seksuell trakassering er regelen mer enn unntaket.

Når Elizabeth forsvarer seg, får det store konsekvenser for karrieren hennes. Tre år senere er Elizabeth ugift alenemor og – snodig nok – stjerne i et populært kokkeprogram på TV. Hennes unike tilnærming til matlaging («Ta en halvliter H2O og tilsett en klype natriumklorid») viser seg å bli revolusjonerende for kvinner over hele Amerika.

Bestill Leksjoner i god kjemi hjem i postkassa her.
Kjøp Leksjoner i god kjemi som e-bok her.

Bestselgerboka ble TV-serie på 1 år

Apple TV+ var rask på avtrekkeren da de så bokas umiddelbare suksess. Bare ett år etter at debutromanen kom, kan du nå se Bonnie GarmusLeksjoner i god kjemi utfolde seg på TV-skjermen, med Brie Larson i hovedrollen. Serien med tittelen Lessons in Chemistry har allerede fått strålende kritikker.

Aftenposten triller 5’er på terningen, og anmelder Asbjørn Slettemark i Vink fra Aftenposten skriver med stor iver:

«Allerede nå er den morsomme, sprudlende historien blitt filmet. Resultatet er solid. […] Den Oscar-vinnende skuespilleren bærer serien som både er morsom og rørende […] Lessons in Chemistry både ser og høres ut som bruddstykker fra «Maisel» og «Mad Men», men har en tydelig egen identitet.»

Anmelderen skriver at serien har beholdt den komiske tonen fra Bonnie Garmus’ bok, og at stemningen veksler fra punchline-humor via rørende familiedrama til fengende mysterium – alt dette uten å miste rytmen en eneste gang.

«Dermed skaffer serien seg sympati. Selv om den byr på feel-good i all motbakken, blir den aldri naiv eller kosete. Når en av seriens mest sjarmerende karakterer også klarer å løse et innlagt mysterium på tampen, blir det en seier for filmatiseringen.»

– Rent TV-gull

Videre kaller anmelder i Vink fra Aftenposten serien for en morsom og sprudlende historie som krydres godt av hovedkarakter Elizabeth Zoots replikker, som er syrligere enn noe annet hun jobber med i laben:

«… for oss seere er det rent TV-gull […] Lessons in Chemistry tar for seg store tema. 60-tallets gryende feminisme er det største. På andre plass kommer rasisme. Serien behandler temaene med en fjærlett penn. Tidlig i serien lurte jeg på om serien skulle lande flatt på asfalten. Er det mulig å behandle noe så overfladisk og likevel få dybde?

Tydeligvis! Lessons in Chemistry både underholder og engasjerer. Mantraet Elizabeth henter fra kjemien om at alt som er overraskende, kan forstås i sammenheng senere, implementeres i handlingen. Det skaper god dramaturgi.»

Slettemark mener også at Lessons in Chemistry er pakket med sterke prestasjoner, hvor Brie Larson briljerer. Hun fronter den kjappe humoren fra Garmus’ roman elegant.

«Samtidig jekker hun ned komikken med perfekt timing, for eksempel når datterens jakt på sin fortid trenger følelsesmessig rom», skriver han i Aftenposten.

Se programmet for Boktips LIVE høsten 2023 her.

– Usedvanlig god kjemi

NRK P3 er også blant de som er begeistret for den nye serien basert på boksuksessen. De gir serien terningkast 5:

«… bak «Lessons in Chemistry» gjemmer det seg en formel som er i stand til å fremkalle store, saftige følelser […] den setter flere velkjente ingredienser sammen til en frisk og aromatisk audiovisuell smaksmeny», skriver anmelder Ingvill Dybfest Dahl.

Videre skriver hun at Larson passer perfekt som Zott – den likefremme kvinnen som sier hva hun mener og ikke smiler uten grunn – noe som selvsagt blir påpekt av både kolleger og seere. Lewis Pullman, blant annet kjent fra Top Gun: Maverick, formidler en usedvanlig kjemi med Zott.

… skaper en vidunderlig kjedereaksjon på skjermen.

Ingvill Dybfest Dahl

«Først og fremst er det altså Larson som er denne seriens «leading lady», men sammen skaper disse en vidunderlig kjedereaksjon på skjermen.», skriver Dybfest Dahl.

Hun kaller serien «en slående historie med såpass ulike ingredienser som lidenskapelig vitenskapsglede, patriarkalsk systemsvikt, religion, fjernsynskjøkken og borgerrett.».

«… balansen mellom tørr humor, søt romanse og tunge traumer gir en solid og sjarmerende skjermfortelling, som minner oss om at ikke alt trenger å være perfekt for å være velsmakende!»

Bestill Leksjoner i god kjemi hjem i postkassa her.
Kjøp Leksjoner i god kjemi som e-bok her.