Raymond Johansen: – Tillit er grunnen til at vi i Norge klarte å takle pandemien

Raymond Johansen stod støtt gjennom pandemien. Nå åpner han opp om den spesielle tiden i sin nye bok «Gjennom krisa».

Estimert lesetid 4min

Den 12. mars 2020 endret livet seg for alle her hjemme i Norge. Covid-19 ble raskt en sykdom alle hadde et forhold til, og som mange fryktet. Midt i et kaos av påbud, anbefalinger og forvirring stod byrådsleder Raymond Johansen. I sin nye bok Gjennom krisa, skrevet i samarbeid med Anders Lundell, forteller han historien om pandemien fra innsiden av politkken, og maler samtidig et bilde av et Norge i krisetid.

På Boktips LIVE forteller han om pandemien, den personlige angsten og om viktigheten av felleskap og tillit.

En rekke ting vi allerede har glemt

– Jeg har brukt pandemien som en ramme for å beskrive det norske samfunn. For det var mange ting vi lærte om vårt eget samfunn gjennom denne pandemien, forteller Johansen fra scenen i Halvbroren bokkafé.

Byrådslederen mener det var mange problemer som kom tydelig fram under nedstengningen av Norge, og som da også fikk mye oppmerksomhet. Noen av disse problemene har vi allerede begynt å glemme, mener Johansen.

– Det dreier seg om ulikhet, ulikhet i helse, polarisering, og ensomhet, ikke minst. Dette var alle ting vi så tydelig under pandemien.

I tillegg til å male et generelt bilde av hvordan denne pandemien påvirket det norske folk, trekker Johansen også inn sitt eget liv, og hans egne personlige kriser.

– Jeg trekker inn mine egne erfaring rundt kriser, med ulike eksempler. Jeg var partisekretær under 22. juli, jeg har satt inn pacemaker, og hatt mentale utfordringer rundt det – jeg skriver rett og slett om hvordan jeg har behandlet kriser, og hvordan jeg har taklet å komme i krisemodus.

Foto av Raymond Johansen
Raymond Johansen ble for mange en stor trygghet i en ellers usikker situasjon. (Foto: Anna-Julia Granberg / Blunderbuss)

– Jeg kan kontrollere angsten

Gjennom Krisa er nemlig ikke bare en bok om å være byrådsleder under pandemien, men også en personlig historie om angst, og andre personlige kriser.

– Etter at jeg sydde in pacemakeren, for 12 år siden, fikk jeg dødsangst. Jeg oppsøke da psykolog, og lærte meg da en måte å behandle angsten på. Jeg finner angsten i kroppen min, og da spør jeg «hvor stor er angsten nå?», deretter får jeg den til å fylle hele kroppen min, før jeg deretter krymper den igjen. Det betyr at jeg kan kontrollere angsten slik jeg vil.

– Kan få til det mest utrolige

Pandemien husker vi alle, men det kan likevel være rart å tenke på at vi for ikke lenge siden måtte holde oss hjemme og la være å møtes. Hva har vi egentlig lært av denne krisen?

– Først vil jeg si, jeg er så utrolig stolt av det offentlige, og utrolig stolt av Oslo kommune. De viste virkelig en enorm omstillingsevne.

I tillegg til å ha erfart hvordan det offentlige, og folket, klarte å omstille seg på rekordtid, mener Johansen at denne omstillingen også viser at det er mulig å få til enda større ting som et felleskap.

– Hvis man har en klar kriseforståelse, kan man få til det mest utrolige – det kan vi lære av krisa på et overordnet nivå, sier Johansen.

Foto av «Gjennom krisa» av Raymond Johansen
Foto: Lina Hindrum

Felleskap og tillit

Det er mange ting Raymond Johansen er opptatt av, men det som kanskje står aller høyest i kurs for byrådslederen er de to begrepene «felleskap» og «tillit».

– Tillit er grunnen til at vi i Norge klarte å takle pandemien på en så god mote som vi gjorde. Man ser i mange land, for eksempel USA, at befolkningen er mye mer polarisert, og da er det vanskeligere.

Raymond mener folkets tillit til styresmaktene gjorde det mulig å få et felleskap under denne krisen, et fellesskap som sørget for at reglene ble fulgt, og viruset holdt i sjakk.

Gjennom krisa kan du kjøpe her.