På søndag er det farsdag. Her er bøkene han ønsker seg

Dokumentar og samfunnRomanerPå søndag er det farsdag. Her er bøkene han ønsker seg

Gave til farsdag? Blant disse bøkene vil du garantert finne noe som vil fenge.

Estimert lesetid 8min
Bøker til farsdag
Skjem bort papsen med en god bok på søndag. Vi har samlet noen forslag.

Du kan like gjerne notere det først som sist: Den andre søndagen i november er det farsdag. Også i 2020. Er du en av dem som er ute i siste liten, eller bare i villrede om hva som er den perfekte farsdagsgaven?

Vi har funnet frem et knippe bøker som vi tenker kan lyse opp søndagsfrokosten hos de fleste fedre. Noen av dem, som Tove Janssons Mummiklassiker Pappaen og havet, handler eksplisitt om det å være far. Mens andre igjen er plukket ut på grunnlag av det kanskje aller viktigste – at de er gode leseopplevelser. Til fedre som liker golf og fedre som liker mat, fedre som liker krim og fedre som liker klassikere.

God farsdag!

Mummipappa har fått nok

Pappaen og havet av Tove Jansson

Mummipappa vil ta med familien og flytte til et nytt sted. De reiser til en øy, hvor det står et lite fyrtårn. Og havet rundt er uforutsigbart og lunefullt. Det er ikke så enkelt for Mummipappa å mestre alle de nye utfordringene.
Mummimamma har hjemlengsel og vil dra hjem, og det lille Mummitrollet har kommet i puberteten. Mummifamilien er i krise, og alle leter etter sin egen identitet oppi det hele.

Mummi har 75-årsjubileum, og nå utgis klassikeren «Pappaen og havet» på nytt. Tematikken i historien er stadig like aktuell: Hvordan får man en familie til å overleve?

Dette er en vakker og rørende fortelling, som er like mye til far som til barna.

Tilbake til tradisjonene

Gårdsmat fra hjertet av Norge av Andreas Viestad og Charlotte H. Sveinsen

Ujålete mat, lokale råvarer og lange tradisjoner med moderne vrier, ispedd flotte bilder og historier fra den rike matkulturen på Innlandet.

Det er ingrediensene i Andreas Viestad og Charlotte H. Sveinsens Gårdsmat fra hjertet av Norge.

Inspirert av to av Norges første kokebokforfattere, Hanna Winsnes og Henriette Schønberg Erken, får vi servert ekte norsk tradisjonsmat slik den skal være. Og selvfølgelig med noen overraskelser attåt, slik som en ekte Innlandsk curry fra 1800-tallet.

Se Viestad og Sveinsen i aksjon her:

Øl- og kunnskapstørst?

Nielsen & Øverlis Ultimate Pubquiz av Atle Nielsen og Frode Øverli

Pondus-skaper Frode Øverli og quiz-konge Atle Nielsen har satt hodene sammen og klekket ut den ultimate quiz-boka for lasaroner, drukkenbolter – og alle andre.

Her får 1500 spørsmål i alle kategorier som hører hjemme på en pub.

Som seg hør og bør, er vanskelighetsgraden markert ved ølglass. Jo flere enheter, jo lettere er spørsmålene. Frode Øverlis gjenkjennelige strek pryder boka tvers gjennom. En sikker vinner for den quiz-glade!

«Det råeste idrettsmennesket Norge har hatt»

Tutta – Uten mot, ingen ære av Suzann Pettersen

Hun har vært i verdenstoppen av en av verdens største idretter i en årrekke. Suzann Tutta Pettersen har en mentalitet vi dødelige bare kan misunne. Men i boka Uten mot, ingen ære, gir Tutta et innblikk i hva som kreves for å bli det Kjetil André Aamodt kaller «det råeste idrettsmennesket Norge har hatt».

Her forteller golfstjerna åpent om oppturene og nedturene, om beinhard disiplin og harde prioriteringer – og om vennskapet med Donald Trump.

Den definitive gaveboka til den golfinteresserte!

Et glimt inn i en fremtid styrt av utenlandske teknogiganter

Det store spillet av Bår Stenvik

Hva skal man råde barna til, er et spørsmål mange foreldre stiller seg. Når Bår Stenvik stilte seg selv spørsmålet, fant han ut at det måtte bli en bok.

For hva visste han egentlig om fremtiden? Hvordan ville arbeidsmarkedet bli preget av ny teknologi, kunstig intelligens og automatisering?

Stenvik innså at hans egen kunnskap om verden var utdatert, og søkte råd hos ekspertene. Det har blitt til Det store spillet, et forsøk på å se inn i spåkula og et varskorop om hvordan vi lar utenlandske teknologiselskaper kontrollere stadig større deler av livene og demokratiet vårt.

Historienerdens bibel

SPQR av Mary Beard

For den historieinteresserte burde Mary Beard være et kjent navn. Hun er forfatter, feminist, professor ved Cambridge og en av verdens ledende eksperter på antikken.

SPQR – Det gamle Romas historie er en bauta av en bok om Romerriket.

Her tar hun for seg 1000 års historie om imperiebygging, erobringer, grusomhet og dekadanse, men også modellen for borgerskap, sikkerhet og individets rettigheter som er en del av våre sivilisatoriske idealer den dag i dag.

Da The Guardian leste den engelske utgaven, manglet det ikke på lovord: «Like vitenskapelig som det er lettlest», skrev anmelderen og mente Beard aldri er mindre enn «en enormt engasjerende reiseguide gjennom de mest kjente delene av Romas historie».

Bli «høy» med kroppens naturlige rusmidler

Høy på deg sjæl – Endorfin som medisin av Aili Kristina Hannisdal

Kan man «lure» hjernen sin glad? Ja, hvis du vet hvordan den funker.

Høy på deg sjæl er ingen vanlig selvhjelpsbok. Aili Hannisdal er lege og forklarer hvordan hjernens belønningssystemer fungerer. Kroppen er nemlig full av endorfiner og andre nevrotransmittere som brukes til å regulere følelsene våre, og her lærer du hvordan du kan bruke dem til din fordel.

Lær hvordan du kan gå fra å være umotivert til produktiv, opprørt til balansert, ukonsentrert til fokusert. Bli høy på endorfiner, og føl deg bedre når du trenger det!

Mesterlig avslutning

Bakom synger døden av Karin Fossum

For fedre som er glad i psykologisk krim er Karin Fossums siste Konrad Sejer-krim et must. Med Bakom synger døden avsluttet hun tidligere i høst sin populære etterforskers karriere, og det til stående applaus.

Boka gikk rett til topps på bestselgerlista og anmelderne gav den smertefulle drapsgåten en unison hyllest med seksere og femmere i fleng.

Som NRK skrev: Dette er Karin Fossum på sitt beste.

En gjenoppdaget klassiker

Tvillingenes dagbok, Beviset og Den tredje løgnen av Agota Kristof

Agota Kristofs trilogi om tvillingene Claus og Lucas hadde lenge ligget mer eller mindre glemt siden 80-tallet, da Cappelen Damm begynte å gjenutgi serien i 2019.

Nå har bøkene igjen fått status som «moderne klassikere», og blitt en litterær snakkis.

Den enkle, korte prosaen rommer en stor historie om krig, desillusjon og identitet.

Dette er like medrivende som det er kvalitetslitteratur – og har pappa vært ekstra snill i år kan han kanskje få hele trillogien? Eventuelt kan du begynne med å gi ham første bok i serien, Tvillingenes dagbok (men ikke bli forundret om han ønsker seg Beviset og Den tredje løgnen til jul).

Helsprø lesefest

Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin av Erik Fosnes Hansen

Er Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin en thriller? En komedie? En fabel, et eventyr eller en nifs drøm?

Skal vi tro de vilt begeistrede anmelderne, har den elementer fra alt dette. Og tro oss, den er garantert ulik det meste annet faren din har lest. Adresseavisen trillet en 6’er og kalte boka «Årets mest løsslupne mesterverk». VG gav terningkast 5.

Twin Peaks-krim fra Nygårdshaug

Den tredje engelen av Gert Nygårdshaug

Gert Nygårdshaug har et fascinerende og i særklasse originalt og utfordrende forfatterskap å vise til. Hans krimserie om hobbydetektiven og gourmetkokken Frederic Drum og hans onkel, KRIPOS-etterforskeren Skarphedin Olsen, står helt sentralt i norsk krimlitteratur.

Den tredje engelen er den 13. boka i serien. Her blir en menneskearm funnet stikkende opp av en maurtue. Og armen tilhører ingen hvemsomhelst.

En selvsagt gave til Mengele Zoo-frelste fedre.

Nådeløs avkledning av den skandinaviske middelklassen

Gå tapt av Agnes Lidbeck

Gå tapt møter vi Anders stående ved komfyren. Han baker surdeigsbrød til frokost for familien sin. «Lysene brenner, juicen står i muggen, brødet er ikke brent, eggene står i eggeglassene ved siden av asjettene.». Han får lyst til å slå ut med armene da han skal vise bordet til kona og datteren sin, men holder seg fra det. Anders forsøker å gjøre alt riktig, men under overflaten finnes alltid redsel og sinne.

Gå tapt blir beskrevet som en eksistensiell skrekkroman og en nådeløs skildring av den skandinaviske middelklassen.

Thrilleraktig fra Renberg

Tollak til Ingeborg av Tore Renberg

På andre siden av fedregalleriet står Tollak. Tore Renbergs mørke og nærmest thriller-aktige fortelling om Tollak, stabeisen som har holdt noe grusomt skjult for alle, og som nå må fortelle, er Tore Renbergs beste roman til nå, i alle fall om vi skal tro flere av anmelderne.

VGs anmelder trillet en sekser og gikk nærmest av skaftet, og også flere av de andre anmeldere har gitt full pott. I tillegg har bokhandlerne Tollak til Ingeborg som storfavoritt, boka ble nylig nominert til den gjeve Bokhandlerprisen.