Erik Fosnes Hansen hylles med 6’er i Adressa og 5’er i VG: – Årets mest løsslupne mesterverk

SkjønnlitteraturRomanerErik Fosnes Hansen hylles med 6’er i Adressa og 5’er i VG: – Årets mest løsslupne mesterverk

«Et mesterverk» og «Helsprø lesefest» skriver anmelderne om Erik Fosnes Hansens «Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin».

Estimert lesetid 3min
Erik Fosnes Hansen transporterer med sin nye bok leseren til et helt egenartet, oppdiktet sted hvor humor, spenning, kjærlighet og underlige påfunn flettes elegant inn i hverandre. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Thriller, komedie, fabel, eventyr, drøm. Erik Fosnes Hansens nye roman Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin er et fantastisk, nifst og humoristisk kaleidoskop av hendelser i en liten, tysk-aktig by i løpet av en kort uke. Romanen likner ikke på noen andre i denne bokhøsten, og anmelderne er fra seg av begeistring.

Gullmakere og dyr som snakker

I denne spennende og billedrike romanen hvor alt skjer som i drømme, følger den ene uventede scenen etter den andre. Erik Fosnes Hansen lar gullmakere og dyr som snakker opptre med største selvfølgelighet, side om side. Uante forbindelser avdekkes mellom byens mennesker og dyr, og mellom de som har makt og de som knapt har noe.

Kjøp Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin som e-bok her

Terningkast 6: – Årets mest løsslupne mesterverk

Adresseavisen kaster en klar 6’er og slår allerede i overskriften fast om Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin: «Årets gøyeste roman […] Du snakker om stålkontroll! Denne romanen om … tja, om hva, egentlig … må være årets mest løsslupne mesterverk.»

Anmelder Fartein Horgar har åpenbart nytt å lese boka: «[…] Resultatet er strålende. Det er morsomt å lese. Det må ha vært morsomt å skrive, osende av overskudd som det er. […] Dette må oppleves. Her konspireres på alle bauger og kanter, og Fosnes Hansens skriveteknikk, i seg selv en fest, belyser alle sider ved den. I en tekst så leken at jeg ikke husker å ha lest maken, tar han oss inn i et samfunnsliv som altså like gjerne kan være middelalderfarse som fremtidsfabel. Eller samtidssatire. Godt gjort, rett og slett.»

– Herlig, frekt vågestykke

VGs anmelder Gabriel Michael Vossgraf Moro er også storbegeistret for Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin. Etterfulgt av en 5’er på terningen og overskriften «Helsprø lesefest!» påpeker han: «Erik Fosnes Hansen tar den helt ut i den rareste romanen han noen gang har skrevet. […] [Han] leder leseren rett ned i kaninhullet, der middelaldersk feudalisme og kafkask byråkrati går hånd i hånd.».

Katten hadde aldri vært så skremt før i noen av sine liv

VGs Anmelder Gabriel M. V. Moro siterer fra «Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin»

Samtidig poengterer han at: «Denne boken ligner ingen andre norske romaner […] I den tilsynelatende uendelige rekken av realistiske samtidsromaner, er det bare å juble over en forfatter som fremdeles våger å dikte frem nye merkverdige virkeligheter.».

Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin er «Et herlig, frekt vågestykke av en roman, et overflødighetshorn av fantasi, påfunn og humor: «Katten hadde aldri vært så skremt før i noen av sine liv». […] Erik Fosnes Hansen briljerer også språklig. Her er nyord og ordsammensetninger som ingen ordbøker kan nøste opp i, talefeil og abrupte stilbrudd.».

«At forfatteren har hatt det gøy, hersker det liten tvil om.»