Camus’ «Myten om Sisyfos» får Dag Solstad-forord i ny utgave

Dokumentar og samfunnReligion og filosofiCamus’ «Myten om Sisyfos» får Dag Solstad-forord i ny utgave

Forelegger bak serien «Livets bibliotek», Øivind Arneberg, mener spørsmålet om hvordan vi skal leve som mennesker, dytter seg på.

Estimert lesetid 6min
Foto av bøkene i serien «Livets bibliotek»
Albert Camus’ «Myten om Sisyfos» er blant de nyeste tilskuddene til serien «Livets bibliotek». Dag Solstad står for det nyskrevne forordet. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Når Boktips møter mangeårig forlagsmann Øivind Arneberg til en prat over Teams, er det med de kaotiske bildene fra en stormet Kongressbygning i Washington ferskt i minnet. Vi skal egentlig snakke om serien Livets bibliotek, et av Arnebergs mange hjertebarn, hvis nyeste tilskudd er en gjenutgivelse av Albert Camus’ eksistensialistiske klassiker Myten om Sisyfos – utstyrt med et nyskrevet fordord signert selveste Dag Solstad.

Men samtalen dreier seg fort inn på de dramatiske hendelsene i USA.

– At så mange mennesker kan bli manipulert til å tro på noe som virkelig er falskt, er helt utrolig, sier Arneberg. Han er nok ikke alene om å se på konspirasjonsteoriene som har fått fotfeste som skremmende og uforståelige. Men nettopp i slike forvirrende tider, er det viktig at en serie som Livets bibliotek finnes.

Serien, på hittil 10 titler, gjenutgir sakprosa-klassikere for vår tid, av forfattere med spennvidde fra Marcus Aurelius til Viktor Frankl. Dette er bøker som hjelper oss å sette livet i perspektiv. Å lese disse bøkene er en slags garanti for å holde hodet over vannet når verden fremstår kaotisk, mener Arneberg.

– Vi vet jo egentlig ikke «hvorfor» vi blir født. Når vi «kommer ut», er det opp til oss selv å finne ut hvordan vi vil leve livene våre, sier han. Bøkene i serien har Arneberg plukket ut fordi han mener det kan hjelpe å skape gode fundament i livet.

– Har du et godt fundament for hvordan du vil leve livet ditt, klarer du deg bedre når katastrofer inntreffer. Hvis du ikke har et fundament og gode verdier å leve etter, har du det muligens vanskeligere.

Albert Camus’ Myten om Sisyfos er tilgjengelig for kjøp her.
En oversikt over alle bøkene i serien Livets bibliotek finner du her.

Foto av Øivind Arneberg
Forelegger Øivind Arneberg står bak serien «Livets bibliotek». Nå går han av med pensjon, men serien er planlagt å fortsette livet videre. (Foto: Privat)

Grunntonen for eksistensialismen

Det bringer oss tilbake til Albert Camus og Myten om Sisyfos. Kort fortalt, argumenterer Camus for at tilværelsen er absurd og ytterst sett meningsløs, illustrert ved Sisyfos, helten fra gresk mytologi som ble dømt til å rulle en stein opp en skrent, bare for å trille den ned igjen. Når boka blir utgitt i 1942, er Camus 29 år gammel og aktiv i motstandskampen mot nazismen. Med det i bakhodet, er det ikke vanskelig å se hvordan følelsen av absurditet og meningsløshet spredte om seg.

Men Camus tar det ett skritt lenger enn sine samtidige:  «[…] [A]lle som hittil har befattet seg med en påtrengende følelse av at tilværelsen er absurd, har ropt det ut som en mer eller mindre fortvilet konklusjon», skriver Dag Solstad i forordet. Det i motsetning til Albert Camus selv, «[…] som i denne bok ser det som et rent selvfølgelig utgangspunkt for å forholde seg til dette problem eller faktum, så klarsynt som mulig».

Gjennom de klassiske tekstene i serien «Livets bibliotek» inviteres vi til å reflektere rundt til rundt hvordan vi forholder oss til utfordringene vi møter i vår egen tid. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Med den slående åpningslinjen «Det finnes bare ett virkelig alvorlig filosofisk problem: det er selvmordet», setter Camus grunntonen for eksistensialismen – å avgjøre om livet er verdt å leve eller ikke.

Livet er en lek i det ytterste alvor. Man kan ikke sove

Akkurat som under andre verdenskrig, er det i dag mye som truer vår eksistens, mener Arneberg – fra klimakrise til konspirasjonsteorier og demagogiske ledere. Absurditeten er i høyeste grad fortsatt gjeldende i vår egen samtid. Likevel må vi ikke glemme at Sisyfos faktisk fant en form for mening i det absurde.

– Derfor er det viktig å lese om disse tingene. Livet er en lek i det ytterste alvor. Man kan ikke sove. De siste dagers hendelser, er en bekreftelse på det, sier Arneberg.

— Et litt sært forord

I det nyskrevne fordordet, møter vi Dag Solstad på leting etter hans eget forhold til Camus, en forfatter som gjør seg gjeldende i hans eget forfatterskap – spesielt i hans siste roman om Bjørn Hansen. Dét til tross for at han ikke har lest den siden 60-tallet:

«Det betyr at det har vært et verk som må ha gjort sterkt inntrykk på meg, da jeg leste det, og som ikke bleknet med årene, som så mange andre bøker som gjør inntrykk i et følsomt sinn, men forsterket seg og åpenbart har blitt en vesentlig del av min identitet, gjennom skiftende livsfaser i mitt liv», skriver Solstad i forordet.

Det er jo et litt sært forord

Hans gamle utgave av boken, finner han ikke. For å komme til bunns i hvordan Camus har fulgt ham gjennom livet, går Solstad i stedet via hans egne notater og understrekninger i en helt annen, men på mange måter beslektet bok: Franz Kafkas Slottet.

– Det er jo et litt sært forord, kommenterer Arneberg.

– Men det har også med hvordan du bruker litteratur i din egen skriving. Det synes jeg er fascinerende. Det er veldig mye som lever ubevisst i oss, som vi bruker uten å referere til det. Det er noe ved det som setter seg fast i kroppen vår, likevel.

Bøker med mening

Myten om Sisyfos er en av de siste bøkene Arneberg følger ut i bokhandelen etter en lang karriere som forelegger i flere forskjellige forlag. Blant annet hans eget Arneberg, som ble kjøpt opp av Cappelen Damm i 2017. Nå venter pensjonisttilværelsen.

– Det er vemodig. Det har blitt en så stor del av meg å utgi denne typen bøker, sier Arneberg.

Likevel er planen at Livets bibliotek-serien fortsetter. For spesielt i en tid som dette, er det viktig at det blir utgitt bøker som kan få deg til å tenke over eksistensen og meningen med det hele.

– Spørsmålet om hvordan vi skal leve som mennesker, det dytter seg på. Når det kommer til krita, er dét steinen vi ruller opp. Vi skal holde ut i dette livet, da hjelper det med mening, sier Arneberg.

Albert Camus’ Myten om Sisyfos er tilgjengelig for kjøp her.
En oversikt over alle bøkene i serien Livets bibliotek finner du her.