Elling til forsvar for Gros ære

BiografierUkategorisertElling til forsvar for Gros ære

Elling lever – på Facebook. Nå går Ingvar Ambjørnsens romanfigur ut til forsvar for Gro Harlem Brundtland, mot Hans Olav Lahlums fremstilling i biografien «Reiulf Steen. Historien, triumfene, tragediene».

Estimert lesetid 2min
Reiulf Steen og Dro Harlem Brundtland på 70-tallet.
«Reiulf Steen var nok innerst inne ingen dårlig person. Og han var neppe alene om å ha fantasier av erotisk karakter om Gro,» skriver Elling på sin Facebook-side Elling-nytt. (Foto: Foto: Sølve Harm/Arbark)

I år har Ingvar Ambjørnsen gitt oss Elling tilbake. Den nye Elling-romanen Ekko av en venn er en av årets store bestselgere, og kritikerne var fra seg av begeistring. Elling har også et liv på Facebook. For fire år siden lot Ingvar Ambjørnsen Elling gjenoppstå på Facebook-siden «Elling-nytt». Der har Elling både publisert dikt og kommet med meninger om aktuelle hendelser.

Elling forsvarer Gro

Nå har Elling sett på Hans Olav Lahlum på Dagsrevyen og hans lansering av Reiulf Steen-biografien. Elling har svært liten sans for Reiulf Steens påstander om et seksuelt forhold mellom ham og Gro Harlem Brundtland:

«I alle disse årene har Gro hardnakket og konsekvent tilbakevist spekulasjonene. Hun gjør det en gang til i Lahlums biografi. Åtti år gammel skal altså vår tidligere statsminister være nødt til å gå offentlig ut og si, at nei. Det var ingen ting mellom Reiulf og meg. Komitemøter – ja vel. Valgvaker og seminarer – ja vel. Men klærne beholdt vi på. Under trusestrikken kom han aldri. Jeg ville ikke ha ham der.

Og dette skal vi altså ikke tro henne på? Jeg spør: Hva slags verden er det vi lever i? (…) Gros svar har hele tiden vært nei, nei, nei. Konsekvent. Tydelig. Ikke til å misforstå.

Mens Reiulf har vært unnvikende og tvetydig, vel vitende om at han da samtidig vannet ryktene som gikk, slik at alle som ville kunne forestille seg hva som foregikk på hotellrommene, i telefonkioskene, eller for den saks skyld ute i det fri. (…) 

Reiulf Steen var nok innerst inne ingen dårlig person. Og han var neppe alene om å ha fantasier av erotisk karakter om Gro. Jeg har møtt opptil flere. Å presentere fantasiene sine som sannheter for å fremheve sin egen seksuelle kapasitet, er imidlertid en ganske annen sak. Det er gement. Simpelt. Utspill fra en type menn som jeg håper snart er på vei ut av historien. Da er det bedre å tie, og tåle den brutale sannheten. At det rett og slett ikke «ble noe på en». Jeg har møtt noen slike på min vei også. Flere av dem lever gode liv.»

Les hele Ellings innlegg om Reiulf Steen-biografien på «Elling-nytt» på Facebook.