Fra «Leilighetsdikt for hjemløse» av Ingvar Ambjørnsen og Tom Stalsberg

DiktNorske diktFra «Leilighetsdikt for hjemløse» av Ingvar Ambjørnsen og Tom Stalsberg

Ukas dikt er «skrevet» av Elling og er fra samlingen «Leilighetsdikt for hjemløse» der Ingvar Ambjørnsen og Tom Stalsberg gir stemme til poetene Elling og Alfons Jørgensen.

Estimert lesetid 2min
Foto av føttene til en cowboy som hviler på et gjerde. Cowboystøvler og cowboyhatt.
«Jeg synes det skrives for få cowboydikt», «skriver» Elling i diktet som er denne ukas dikt. (Foto: Getty)

Denne uken ble Ingvar Ambjørnsen 68 år. Han er en av Nordens ledende forfattere, og også omtalt som outsidernes konge.

Ambjørnsen vokste opp i Larvik, men har bodd mesteparten av sitt voksne liv i Hamburg i Tyskland. Han debuterte i 1981 med romanen 23-salen, og har siden utgitt et stort antall kritikerroste og prisbelønte bøker i flere sjangre – romaner, kriminalromaner, novellesamlinger, barne- og ungdomsbøker og essaysamlinger.

Elling-universet

Ambjørnsens gjennombrudd kom med romanen Hvite niggere (1986). Så fikk han et nytt og stort publikum med ungdomsserien om Pelle og Proffen på 80- og 90-tallet, men det var først med de fire romanene om Elling at Ingvar Ambjørnsen skulle ta hele det lesende Norge med storm.

Den første boka, Utsikt til paradiset, kom ut i 1993, og etter hvert ble Ambjørnsen med Elling-universet en av våre mest leste samtidsforfattere. Forfatterens humor og dype innsikt i menneskesinnet gjorde karakteren Elling til folkeeie, og bokserien innbrakte Ingvar Ambjørnsen både Brageprisen, Bokhandlerprisen og Riksmålsprisen.

Utover dette har Ambjørnsen mottatt en rekke priser, og høsten 2023 ble han i tillegg hedret med både den høythengende Aschehougprisen for sitt forfatterskap og med Brages hederspris.

Ellings debut som poet

I 2018 ga Ingvar Ambjørnsen og Tom Stalsberg ut samlingen Leilighetsdikt for hjemløse. Det er en unik diktsamling der Elling debuterte som poet sammen med sitt store fiktive idol Alfons Jørgensen.

Alle som elsker Elling-universet vet at Elling er kjent som «surkålpoeten», men Leilighetsdikt for hjemløse er altså Ellings debut som poet i bokform. Lyrikeren Alfons Jørgensen dukker for første gang opp i den tredje romanen om Elling, Brødre i blodet, og gis her for første gang en autentisk poetisk stemme av Tom Stalsberg.

Under er et av Ellings dikt fra Leilighetsdikt for hjemløse.

Fra «Leilighetsdikt for hjemløse»

Poeter: la månen hvile nå
la havet seile
kjærligheten klarer seg
døden trenger ingen vers
ti om syn og savn
Jeg synes det skrives for få cowboydikt
og sanger for demente
E

«PÅ TERRASSEN»: Mye har helt klart endret seg siden dette NRK-intervjuet ble gjort i 1989, noen år før Ingvar Ambjørnsen ble folkeeie gjennom Elling-bøkene.