Julebøker for barn – Garantert julestemning for både små og store!

BarnebøkerBarn 0-2 årJulebøker for barn – Garantert julestemning for både små og store!

Få barnas yndlingshøytid til å vare lenger med disse barnebøkene som handler om jul. Her finner du både nye favoritter og gode, gamle klassikere.

Estimert lesetid 10min
Julebøker for barn oppstilt foran peisen
Kom i julestemning med disse barnebøkene med juletema!

Det er visst vitenskapelig bevist at de av oss som pynter til jul tidlig er lykkeligere enn de som venter til langt uti desember. Så vi har funnet frem en god stabel barnebøker som handler om jul.

Med disse tipsene blir det garantert julestemning – året rundt!

Ta en snarvei til riktig alder:

Julebøker for de aller minste

Den vesle dachsen feirer jul

Førjulshygge for de minste fra ekteparet Tuva Fellman og Ronny Brede Aase.

Den vesle dachsen skal feire sin første jul, og mamma- og pappadachsen vil at alt skal være perfekt. Mellom sju sorter, julevask og gaveshopping må de minne seg selv på at det viktigste med julen tross alt er å være sammen!

Nydelige illustrasjoner av Borghild Fallberg.

Flere bøker om den vesle dachsen (som ikke handler om jul) finner du her.

Tassen pynter til jul

Nok en søt julebok for de minste barna. Bli med når Tassen pynter til jul! Men midt i juleforberedelsene blir Tassen borte. Hvor kan han være?

Pappboka er i et hendig format for små barnehender, som også får trent finmotorikken når de må lete under alle klaffene for å finne Tassen.

God jul med Babblarna

Det er vinter og snart er det jul i Babblarnas dal.
Det er masse som skal ordnes før julaften! Hva er det Babblarna gjør både ute og inne, oppe og nede?

Babblarna er spesielt utviklet for å fremme språkutviklingen hos små barn, og er mye brukt i barnehagen. Bøkene om Babblarna aktiverer barnet og lokker det til å svare, gjette og fortelle videre, og de fargerike figurene er lett gjenkjennelige.

Julebøker for barn fra 3 år

Bukkene Bruse og julenissen

«NÅ KOMMER JEG OG … øh, nei, jeg mener, ER DET NOEN SNILLE BARN HER?» sier nissen. Er det virkelig julenissen som har kommet på besøk til Bukkene Bruse? Eller kan det være noen andre …?

En umiddelbar juleklassiker, og kanskje den morsomste juleboka noensinne! Bli med når Gry Moursund og Bjørn F. Rørviks populære og absurde barnebokunivers pyntes til jul.

Våre beste julefortellinger

En flott høytlesningsbok som kan tas frem år etter år, til glede for både små og store.

Den vakre antologien inneholder ti stemningsfulle historier:

  • Karsten og Petra har luciafest
  • Noen ganger kommer vinteren om natten
  • Lys og lykter i bygd og fjell
  • Julia og nissen
  • Nissen i butikkvinduet
  • Nissen hos kolonialhandleren
  • Snømannen
  • Det siste juletreet
  • Da Emil gjorde en bragd så hele Lønneberget jublet og alle spell ble glemt og tilgitt
  • Den hellige natten

Flåklypa – Rekorden

En koselig (og litt spennende) julefortelling fra Kjell Aukrusts Flåklypa-univers.

Solan Gundersen og Ludvig nyter romjula, helt til Solan oppdager at hopprekorden hans i Flåklypa-bakken er slått med en halv meter! Heldigvis har han en prototype på en ny hoppski, så han er rimelig sikker på at han kan sette nye bakkerekord. Men ting går ikke helt som planlagt …

Boka er basert på animasjonsfilmen med samme navn fra Qvisten Animation. Kanskje dere har sett den i Juletimen på NRK?

Karsten og Petra har juleselskap

En koselig julebok fra Karsten og Petras univers!

Her kan du lese om den gangen Petra og mammaen hennes inviterer morfar og Ester, Karsten og familien hans til romjulsselskap.

De har en innholdsrik og koselig dag, fylt med julemat og leker, tryllekunster og pepperkakehus. Og Karsten og Petra får også være med å gå julebukk!

Saltkråkan – Jul i Snekkergården

En herlig versjon av en elsket klassiker, for første gang illustrert som bildebok.

Familien Melkerson gleder seg til å feire jul på Snekkergården for første gang. Tjorven, Båtsman og familien Grankvist møter dem på bryggen. Pelle skynder seg til fjøset for å hilse på kaninen Jokke.

På julaften kommer nissen kjørende i slede over isen og leverer julegaver på bryggen, og julestemningen sprer seg over Saltkråkan.

Men Pelle får en bekymring: Det er en rev på øya, og én natt tar den en høne. Tenk om den rampete reven angriper Jokke også? Neste natt blir full av dramatikk på Saltkråkan …

Jul i Storskogen

Jul i Storskogen av Ulf Stark og Eva Eriksson er et juleeventyr med 25 små kapitler, akkurat nok til en lesestund hver dag fram til jul – og til og med én til 1. juledag!

Alle dyrene i Storskogen venter på julen – og på nissen. De vet ikke egentlig hva jul er eller hvem nissen er. Men de vet at det er noe fint, at det skal være god mat, og at man skal henge pene ting i trærne. Hos kaninfamilien er det full aktivitet, de lager kjøttkaker og nøttekaker, skriver sanger og taler – og barna hopper rundt, er fryktelig spente og mest i veien. Hvorfor kommer ikke julen snart? Og hvor blir det av nissen?

Men det er faktisk en nisse i Storskogen! Han heter Vrese og er en hissig gammel gårdsnisse som ikke har noe å gjøre etter at mennesker og dyr flyttet fra gården. Så en dag står det plutselig to små kaninbarn utenfor døra hans og ber ham om å bli med dem …

Fra Astrid Lindgrens univers: Julefortellinger

En flott gavebok fylt med tolv vidunderlige julefortellinger fra Astrid Lindgrens verden, illustrert av Ilon Wikland.

Her kan du lese om hvordan man feirer jul i Bakkebygrenda, hos Pippi og Emil, i Bråkmakergata, hos Marikken og mange flere av Astrid Lindgrens kjente og kjære karakterer.

Min barndoms jul var den rødeste, gladeste, mest lystindrende og pepperkakeduftende julen man kan ønske seg.

Astrid Lindgren

Musse og Helium: Mens vi venter på nissen

Stemningsfull og spennende julefortelling med barnas favorittmus Musse og Helium, nabokatten Sigge, den sinte muldvarpen Muld-Ulf – og selveste julenissen.

Perfekt som høytlesningsbok for de minste barna, som kanskje synes bokserien om Musse og Helium blir hakket for spennende …

Store, vakre illustrasjoner fra Nisseland som barna kan studere på egen hånd.

Heldiggrisen

Monia Nilsens julefortelling om den lille, fattige bygda som spleiser på en grisunge, er en søt og sjarmerende høytlesningsbok som kan leses hele året – men den passer spesielt godt i førjulstiden!

Det nærmer seg jul, og landsbyen er så fattig at den nesten ikke har mat. Da foreslår presten at de kan spleise på en gris – sånn at alle skal få litt å spise. Men dessverre har de bare penger til en veldig liten gris. De blir enige om å fôre den opp i løpet av det neste året, men når neste jul kommer, er det ingen som har lyst til å slakte grisen. De har jo blitt så glade i den. Men hva skal de spise da? Heldigvis skjer det noe veldig uventet – landsbyen har faktisk fått seg en riktig heldiggris!

Julebøker for barn fra 6 år

Bettina tror ikke på julenissen

Søt og gjenkjennelig Leseløve om Bettina som settes i en vanskelig situasjon. Hun er usikker … Finnes julenissen, eller gjør han ikke?

Nydelig julemagi fra Sidsel Jøranlid om et barn som begynner å bli større, men som så inderlig vil tro på nissen og alt det magiske som hører julen til. Illustrert av Monia Nilsen.

Lettlest julebok for barn mellom 7 og 11 år.

Julegrisen

En varm og spennende fortelling om en gutts kjærlighet til kosedyret sitt, og hvor langt han er villig til å gå for å finne det igjen. En ny juleklassiker for hele familien!

Jack er veldig glad i kosegrisen sin, Gisse Gis, som han fikk da han var liten. GG har alltid stilt opp for ham og fulgt ham i tykt og tynt. Så en julaften skjer det forferdelige: GG blir borte. Men på julekvelden kan mirakler skje – det som er forsvunnet, kan komme til rette igjen, og alle slags ting kan bli levende … også leketøy.

«[…] Rowling er barneblikkets mester. Hun mister aldri barneperspektivet, og alt i fortellingen oppleves fra barnehøyde. … De harmoniske illustrasjonene til Jim Field er uovertrufne i å formidle lykke, og byr på julefølelser av det gode slaget.

Kristine Isaksen, VG

Julebukkenes natt

Den åttende boka om monsterjegeren Edward Rubikon er et skikkelig skummelt juleeventyr! Og for første gang har Aleksander Kirkwood Brown og Andreas Iversen rendyrket tegneserieformatet.

Julefreden har senket seg i Grimsrud, men det varer ikke lenge … En skummel skapning dukker opp i mørket for å fange barn i sekken sin. Hvem er han? Og hva skal han med barna?

Edward og vennene tar opp jakten på skapningen. Men vil de klare å befri barna og redde julen i Grimsrud?

Passer for barn fra 8-12 år.

Julebøker for barn fra 9 år

Benny går berserk

Ingen elsker julen mer enn Benny. Sjokket er derfor stort da foreldrene hans to dager før julaften kommer med en katastrofal nyhet: Familien skal feire jul i Syden! Som om det å bytte ut snø og kjelkekjøring med strand og vinterbleke foreldre ikke er ille nok, skal de reise med et vennepar og sønnen deres, Ken.

Det er mye Benny ikke vet her i livet, men én ting har han klart for seg: Aldri i verden om han skal sprade rundt i Syden iført badebukse sammen med Ken, som siden sist de så hverandre har blitt enda kjekkere. Sydenturen må stoppes. Benny må gå berserk.

En hysterisk morsom og hjertevarm historie om å være midt mellom barn og ungdom, og oppleve at ingenting er som før.

Gutten som ble julenissen

En frekk, ny juleklassiker om hvordan julenissen ble julenissen.

Før det var julenissen, var det en ung gutt som trodde på det umulige. Elleve år gamle Nikolas har bare fått ett leketøy i livet: en dukke skåret ut av en nepe. Men han er fornøyd med sin nepedukke, fordi den kom fra pappaen, som elsker ham.

Så en dag forsvinner faren, og tante Carlotta kommer for å passe på ham. Tante Carlotta er slemmere enn du kan forestille deg.

Nikolas stikker av gårde for å finne faren på Nordpolen. Med seg har han musen Miika, som egentlig ikke tror på magi, men han tror veldig på ost. Underveis blir Nikolas venn med et reinsdyr, overvinner et plagsomt troll og oppdager en skjult verden av fortryllelse i den frosne landsbyen Nissebo. Men alvene i Nissebo har sine egne problemer: Julestemning og viljen til å hjelpe andre er ikkeeksisterende, og Nikolas kan være den eneste personen som kan fikse ting, hvis bare han kan nå sin far før det er for sent.

Les boka og se filmen på Netflix.

Jenta som reddet julen

Enda en fantastisk julefortelling fra Matt Haig!

Når Amelia vil ha et ønske oppfylt, vet hun hvem hun skal spørre: julenissen! Men magien hun så gjerne vil tro på, begynner å svekkes, og julenissen får mer enn umulige ønsker å bekymre seg over: Fortvilte nisser, reinsdyr som faller ned fra himmelen, sinte troll og en fare for at julen kanskje blir avlyst.

Men Amelia er ikke en helt vanlig jente. Og – som julenissen snart finner ut – hvis julen skal kunne reddes, er det ikke sikkert han greier det alene …

Perfekt som høytlesning etter du har vaska gølvet og børi ved!

Sjekk ut flere julebøker for barn her!