Bøker om tøffe jenter

Barn 10-12 årBarn 6-8 årBøker om tøffe jenter

I anledning Kvinnedagen har vi funnet frem bøker om tøffe jenter og kvinnekamp for fremtidige feminister.

Estimert lesetid 4min
seks bøker til små feinister
Inspirerende bøker får vi aldri nok av! Her er et knippe alle kids burde ha i bokhylla si.

Det er kvinnedag og en god anledning til ta frem noen bøker vi kan la oss inspirere av. Enten du har jenter eller gutter i huset, kan det være greit å lære dem litt om hvordan kvinner har banet veien frem til i dag. Og ikke minst – om veien videre.

Kampklare kvinner

Marta Breen og Jenny Jordahl har hatt en formidabel suksess med boken Kvinner i kamp, som er oversatt til 27 språk. Med denne får man virkelig en god og pedagogisk innføring i hva feminisme er.

Da den kom, skrev Anne Cathrine Straume i NRK at den burte bli pensum på skolen. I Kvinner i kamp får man innsikt i noen av de mest dramatiske kampene utkjempet av kvinner, fra erklæringen om kvinners rettigheter i 1948 til abortspørsmål og Malalas kamp, for å nevne noe.

Prinsessen som også ville være ridder

Prinsesse Begonia vil delta i den årlige ridderturneringen, men hennes far setter ned foten. Jenter kan ikke delta i ridderturneringer! Prinsesse Begonia nekter å la begrense på denne måten, og hyrer de to smånervøse ridderne Rosenbusk og Bang til å være hennes personlige riddertrenere. De, på sin side, har ikke egentlig så lyst til å slåss…

Med bøkene om de to små ridderne tar Bjørn F. Rørvik et oppgjør med middelalderens kjønnsroller. Det er morsomt og absurd og gjenkjennelig, enten man er en sta prinsesse eller en engstelig våpendrager.

Verdens sterkeste jente – Pippi

Siden den første boka om Pippi ble utgitt i Sverige i 1945, har Pippilotta Viktualia Rullegardina Krusemynte Efraimsdatter Langstrømpe (!) vært et forbilde for mange jenter. Pippi er en helt uvanlig jente: hun bor alene, har superkrefter og er ikke redd for noen verdens ting.

For de som ikke kjenner Pippi, er bildeboka Kjenner du Pippi Langstrømpe? en fin introduksjon.

I forbindelse med 75-årsjubileet i 2020 ble Pippi på rømmen utgitt som tegneserie for første gang. Da filmen med samme tittel kom ut i 1971, ble det samtidig laget en bildebok med tekst og stillbilder. Denne har nå blitt rustet opp og illustrert i tegneserieformat.

For de aller minste har vi også den søte pekeboka Hei, Pippi.

Selvtillitskoden for jenter

«Denne boka bør du snarest gi til 10-åringen i livet ditt» skrev anmelderen i Aftenposten, Mari Grydeland da Ta sjansen! Selvtillitskoden for jenter utkom. Boken er skrevet for å gi tips til unge jenter om hvordan de skal få selvtillit, og ikke minst bruke den. Denne boka inspirerer til å tro på seg selv, og tørre å ta sjanser i livet som kan føre til nye store eventyr. Boka byr på stor variasjon, den har tegneseriestriper, morsomme lister og tester og historier fra virkeligheten. Ta sjansen! Selvtillitskoden for jenter er skrevet av de profilerte journalistene Katty Kay og Claire Shipman.

Ingen ting er umulig

I serien Nattafortellinger for rebelske jenter får vi fortellinger om jenter som har klart seg helt fint selv, uten å bli reddet av noen. Her møter vi ekstraordinære jenter og kvinner som har gjort verden til et bedre sted å være.

Disse bøkene inspirerer jenter over hele verden til å sikte høyere og drømme større. Vi møter betydningsfulle damer som Astrid Lindgren, Michelle Obama, Malala, Beyoncé og mange flere. Bøkene er fylt med vakre illustrasjoner av de portretterte kvinnene. Flere av vår tids mest talentfulle kvinnelige kunstnere står bak portrettene.

Det er dronninger og aktivister, ballerinaer og advokater, pirater og dataingeniører, astronauter og oppfinnere – en fantastisk samling av personer som i sum gir deg følelsen av at ingen ting er umulig.

Høsten 2023 kommer fjerde bok i serien, Nattafortellinger for rebelske jenter – 100 unge jenter som forandrer verden.