Dette er den «ekte» Bakkebygrenda

BarnebøkerBarn 2-4 årDette er den «ekte» Bakkebygrenda

Visste du at Bakkebygrenda finnes på ordentlig?

Estimert lesetid 3min
Sevedstorp i Småland
Sevedstorp i Småland var modellen for Astrid Lingrens Bakkebygrenda. (Foto: Astrid Lindgren Company)

I boken Vår i Bakkebygrenda møter vi igjen barna som flere generasjoner lesere har blitt så glade i. Noe av det som kjennetegner barna som bor i Bakkebygrenda er at de er eksperter på å finne på leker selv. Her er det ingen skjermer å underholde seg med.

Lisa, Lars, Bosse, Berit og Anna har mange ideer til hva de kan finne på. De klatrer, leker gjemsel, seiler med barkebåter og hilser på nyfødte dyreunger. Og når Lisa får sitt eget lam, Pontus, er lykken fullkommen.

Illustrasjon fra Barna i Bakkebygrenda

Fortellingene fra Bakkebygrenda er inspirert av Astrid Lindgrens egen oppvekst i Småland på 20-tallet.

Hun brukte den lille grenda Sevedstorp som modell for Bakkebygrenda. Det var her faren hennes Samuel August hadde vokst opp.

I Sevedstorp står fortsatt de tre husene som vi kjenner igjen fra filmene.

– Bakkebygrenda fantes engang, men det er lenge siden

I en artikkel i Röster i Radio fra 1962, før filmen skulle vises på TV første gang, skriver Astrid Lindgren om den egentlige Bakkebygrenda:

Bakkebygrenda fantes en gang, men det er lenge siden. Ikke var det akkurat som i bøkene der heller – det er det aldri- men barna fantes, lekene fantes, hagene fantes fulle av steinrøyser og jordbær, Barna i Bakkebygrenda sprang der barbeint og bygde lekestuer og hytter, og trådde jordbær på strå. Låven fantes, barna i Bakkebygrenda sov der i blant og lagde mange grotter i høyet (…).

(…) og den snille farfaren, som ga barna i Bakkebygrenda konfekter og sa ”håhåjaja», han fantes også, jo da, hele Bakkebygrenda fantes, og Bakkebygrendas Lisa bodde i et gammelt rødt hus med hvite knuter og en rundt blomsterbed foran.

Lindgren fortalte at hun stadig vekk fikk brev fra barn over hele verden som ville vite om Bakkebygrenda fantes på ordentlig. Hun skriver i avisinnlegget at Bakkebygrenda ikke er et ordentlig sted, men at man kan få se noe som ligner ganske hvis de fulgte med på TV de neste lørdagskveldene.

Foto: Beppe Arvidsson/TT
Astrid Lindgren skrev historier inspirert av sin egen barndom på 20-tallet. I 1962 skrev hun et avisinnlegg om Sevedstorp og «den» ekte Bakkebygrenda. (Foto: Beppe Arvidsson/TT)

Illustratøren som virkeliggjorde fantasien om Bakkebygrenda

Vår i Bakkebygrenda er en nydelig klassiker, med illustrasjoner av Ilon Wikland – som er den som har illustrert flest av Astrid Lindgrens bøker. Hun lever enda, og fylte 90 år denne vinteren.

Illustrasjon fra Vår i Bakkebygrenda

Du kan lese mer om Astrid Lindgren og hennes univers hos Astrid Lindgren Company.