Gode tips når man reiser med barn

BarnebøkerBarn 4-6 årGode tips når man reiser med barn

Når Bukkene Bruse skal til Syden, pakker de enkelt og greit med seg badebukser og vannpistoler. Vi har spurt eksperten om hva som egentlig er smart å pakke når man skal reise med barn, og om andre tips til turen.

Estimert lesetid 4min
Gutt med tannbørste utenfor telt
Ut på tur og aldri sur! I år er sydenhotellene byttet ut med familie og campingliv. Foto: Nils-Erik Bjørholt/NTB)

Forfatter Bjørn F. Rørvik og illustratør Gry Moursund har skapt en eventyrlig suksess med bøkene om de tre Bukkene Bruse. Tidligere har de skrevet Bukkene Bruse på badeland, Bukkene vender tilbake og Bukkene begynner på skolen.

Og mens vi venter på at Bukkene Bruse drar til Syden, er det sommerferie og reising for mange som står på timeplanen. Derfor har vi i Brusenes ånd samlet noen gode tips til dere som reiser med barn.

Bukkene finner frem badebuksa (igjen)

I den nye boka, Bukkene Bruse drar til Syden, har bukkene spinket og spart igjennom en hel vinter. Til sin første sydentur. Den største bukken har funnet en pakke som virket både billig og bra. Så de har koffertene fulle med badebukser, kosedyr og solbriller – og vannpistol – i tilfelle det er troll i Syden. I boka blir vi med til flyplassen, på flyet og helt til Syden!

I år er det Kristiansand som er «Syden»

Vi spurte kommunikasjonsansvarlig i Widerøe, Catharina Solli, hvordan stemningen er for de norske familiene som skal ut på flytur i sommer, hvilke ruter som er i drift, og om hun hadde noen gode tips til turen.

Hun forteller at Widerøe flyr mye mer nå enn i våres, men fortsatt ikke er på normal-nivå med antall flygninger. I mai gjorde de en undersøkelse for å finne ut hvor folk ville reise til sommer.

– I grove trekk avdekket undersøkelsen at nordmenn ønsker å reise mellom sør og nord i sommerferien. Nordlendinger ønsker seg til «Syden» i Kristiansand samt Vestlandet og Oslo. Og motsatt ønsker søringene seg til Helgeland, Lofoten og Vesterålen samt Finnmark i sommer. Derfor har vi også lagt opp egne sommerruter for å imøtekomme folks behov.

Gode råd til deg med barn

Solli forteller at det er flere ting som kan være lurt å tenke på når man har med barn på tur i sommer. Her er noen av de:

1. Forbered barna på reisen som venter

– Forbered barna på at de skal ut på reise, og spesielt når de skal ut å fly. Barn, og mange voksne, liker å vite på forhånd hva som skal skje for å føle seg trygge. Å gå gjennom flyturen med barna på forhånd kan være lurt.

2. Vær ute i god tid

– Prøv å unngå stress på turen. Skal dere ut å fly, kan dere passe på å møte opp tidlig. La barna få tid til å utforske omgivelsene. Er dere på folksomme steder kan dere notere telefonnummer på armet til barnet for ekstra sikkerhet.

3. La barna være med å pakke til turen

– Har du store nok barn, er det lurt å la de få pakke med seg lekene de ønsker å ha med på tur. Dette vil også gi de en god følelse av å få ta ansvar og gi mestringsfølelse. Skal dere ut å fly, kan det være smart å tenke på at selv om små trillekofferter til barn er veldig søte, er det slitsomt for barn å dra de rundt hvis dere er på større flyplasser. En liten sekk er å foretrekke!

4. Pass på nok underholdning til turen

– Om man skal reise langt, kan det bli lenge å sitte stille. Små barn trenger ofte mer oppmerksomhet enn de store. Tenk over hvordan dere kan underholde barna. På fly kan man ta med leker, tegnesaker, bøker eller ipad. Og har du flere barn, kan du feks sitte i mellom dem og lese høyt, det er garantert mindre irriterende enn om de sitter og krangler!

Gode boktips til barn på sommerferie finner dere for øvrig her.

God tur!