Bøker om tøffe jenter

Barn 10-12 årBarn 10-12 årBøker om tøffe jenter

I anledning Kvinnedagen har vi funnet frem bøker om kvinnekamp for unge, fremtidige feminister.

Estimert lesetid 3min
Inspirerende bøker får vi aldri nok av! Her er noen alle kids burde ha i bokhylla si.

Det er kvinnedag og en god anledning til ta frem noen bøker vi kan la oss inspirere av. Har du jenter eller gutter i huset, kan det kanskje være greit å lære de litt om hvordan kvinner har banet veien frem til i dag. Og ikke minst – om veien videre.

Kampklare kvinner

Marta Breen og Jenny Jordahl har hatt en formidabel suksess med boken Kvinner i kamp, som er oversatt til 27 språk. Med denne får man virkelig en god og pedagogisk innføring i hva feminisme er.

Da den kom, skrev Anne Cathrine Straume i NRK at den burte bli pensum på skolen. I Kvinner i kamp får man innsikt i noen av de mest dramatiske kampene utkjempet av kvinner, fra erklæringen om kvinners rettigheter i 1948 til abortspørsmål og Malalas kamp, for å nevne noe.

Verdens sterkeste jente – Pippi

I år er det 75 år siden den første boka om verdens sterkeste jente utkom i Sverige. Og siden den gang har Pippi Langstrømpe vært et forbilde for mange jenter. Pippi er en helt uvanlig jente: hun bor alene, har superkrefter og er ikke redd for noen verdens ting.

I den nye utgivelsen Pippi feirer fødselsdag skal det feires. Men hvordan arrangerer man fødselsdag når man bor alene i et stort hus med en mamma i himmelen og en pappa på de syv hav? Denne boka er en fin introduksjon til de minste som ikke kjenner Pippi fra før.

I forbindelse med jubileumet utgis også Pippi på rømmen for første gang som tegneserie i slutten mars. Da filmen med samme tittel kom ut i 1971, ble det samtidig laget en biledbok med tekst og stillbilder. Nå er denne ute i helt ny drakt, illustrert i tegneserieformat.

Selvtillitskoden for jenter

«Denne boka bør du snarest gi til 10-åringen i livet ditt» skrev anmelderen i Aftenposten, Mari Grydeland da Selvtillitskoden for jenter utkom. Boken er skrevet for å gi tips til unge jenter om hvordan de skal få selvtillit, og ikke minst bruke den. Denne boka inspirerer til å tro på seg selv, og tørre å ta sjanser i livet som kan føre til nye store eventyr. Boka er variert, den har tegneseriestriper, morsomme lister og tester og historier fra virkeligheten. Selvtillitskoden for jenter er skrevet av profilerte journalister fra England.

Ingen ting er umulig

I Nattafortellinger for rebelske jenter 1 og 2 får vi fortellinger om jenter som har klart seg helt fint selv, uten å bli reddet av noen. Her møter vi ekstraordinære jenter og kvinner som har gjort verden til et bedre sted å være.

Disse bøkene inspirerer jenter over hele verden til å sikte høyere og drømme større. Vi møter betydningsfulle damer som Astrid Lindgren, Michelle Obama, Malala, Beyoncé og mange flere. Bøkene er fylt med vakre illustrasjoner av de portretterte kvinnene. Flere av vår tids mest talentfulle kvinnelige kunstnere står bak portrettene.

Nattafortellinger for rebelske jenter 2
Francesca Cavallo

Det er dronninger og aktivister, ballerinaer og advokater, pirater og dataingeniører, astronauter og oppfinnere – en fantastisk samling av personer som i sum gir deg følelsen av at ingen ting er umulig.