«Villrosene» tar deg med på en reise 100 år tilbake i tiden

RomanerRomaner«Villrosene» tar deg med på en reise 100 år tilbake i tiden

I «Villrosene» møtes tre kvinner under turbulente tider. De knytter et dypt bånd som vil prege livene deres for alltid.

Estimert lesetid 3min
Martha Hall Kelly tar oss med på opplevelsesrike, men også til tider vonde reiser tilbake i tid gjennom tre kvinners liv. (Foto: Åsmund Holien Mo.)

Hvis det er én ting forfatter Martha Hall Kelly er god på, så er det research. Og når hun bruker kunnskapen hun har ervervet seg, og tilføyer sine egne hovedpersoner til historien, blir resultatet en på samme tid eventyrlig og realistisk reise gjennom tid.

Har du lest Kellys tidligere roman, Syrinpikene, kjenner du allerede til karakterene Eliza, Sofya og Varinka; tre venninner hvis veier krysses på dyptgående vis, i en urolig verden. Villrosene er en frittstående oppfølger til Syrinpikene, og året vi er i nå er 1914.

Boka Villrosene er nå tilgjengelig i pocket.

Krigen bryter ut

I år 1914 er det mange newyorkere som stiller seg passive til hendelsene som skaper overskrifter ute i en verden på randen av krig. Eliza Ferriday reiser opprømt til St. Petersburg sammen med venninnen Sofija, en russisk adelsdame. Men under reisen bryter krigen ut, og begge to må komme seg i sikkerhet. Eliza returnerer til USA, mens Sofija og familien rømmer til eiendommen sin på landsbygda. Den ansetter en fattig bondejente som hushjelp. Og slik blir hun kjent med Varinka.

Fra sin post i USA gjør Eliza det hun kan, hun hjelper russiske adelsfamilier som er på flukt, og holder kontakten med Sofija. Men en dag slutter brevene å komme fra Russland, og Eliza frykter det verste.

Skriver minneverdige fortellinger

Måten Martha Hall Kelly lar oss leve oss i disse historisk viktige epokene, går ikke upåaktet hen hos anmeldere og andre forfattere:

«Ikke bare en briljant historisk roman, men også en kjærlighetssang om hvordan nære vennskap kan bære oss gjennom vanskelige tider», skriver bestselgerforfatteren Lisa Wingate. Mens People skriver at det er en «sjarmerende og levende historisk roman».

Publishers Weekly setter også pris på både miljøet og hovedpersonene i romanen: «Kelly portretterer tre ukuelige kvinner på minneverdig vis, og får øynene våre opp for en komplisert og turbulent historisk periode.»

Her kan du se flere anmeldelser og lese mer om hvor forfatteren hentet inspirasjon til å skrive.

Og for de som allerede lengter etter mer fra forfatteren, er det gledelige nyheter å dele. Hun bruker nemlig mye av fritiden sin nå til å reise rundt til slagmarker fra den amerikanske borgerkrigen og skrive sin neste forløper til Syrinpikene, som finner sted under slaget om Gettysburg.

Når hun ikke reiser bor Martha Hall Kelly i Conneticut hvor hun er forfatter på heltid.

Boka Villrosene er nå tilgjengelig i pocket.