Syrinpikene til topps på bestselgerlisten

SkjønnlitteraturSyrinpikene til topps på bestselgerlisten
Estimert lesetid 3min

Etter 11 uker på Bokhandlerforeningens pocket-liste, gikk Martha Hall Kellys Syrinpikene i dag helt til topps. Vi lanserte den i hardback i vinter uten at bokhandlerne eller leserne enset den, men nå har ryktene om en bok helt utenom det vanlige, spredt seg.

Grosteske eksperimenter i konsentrasjonsleir

Syrinpikene trekker fram en del av krigshistorien fra andre verdenskrig som er lite kjent. Romanen bygger på virkelige hendelser. I den beryktede konsentrasjonsleiren Ravensbrück, som bare hadde kvinnelige fanger, ble det satt i gang groteske medisinske eksperimenter på 74 av fangene. De ble kalt «kaninene» – fordi de var prøvekaniner for legene i leiren. Kvinnene ble bl.a. behandlet med sulfonamid i forbindelse med sår og bein-transplantasjoner, eller de ble direkte infisert med bakterier. Andre ble utsatt for ulike transplantasjonsforsøk der man fjernet knokler eller muskler.

Det er hjerteskjærende å lese om deres skjebne, men samtidig oppløftende å bli vitne til den varmen og det engasjementet de ble møtt med i USA etter krigen, og den medisinske hjelpen de fikk der. Temaet tatt i betraktning er dette en bok som kunne blitt bare vond å lese, men forfatteren har valgt å sette håpet og livsviljen i høysetet. Martha Hall Kelly balanserer elegant mellom det vonde og det vakre, og har gitt oss en fortelling det er vanskelig å glemme.

Tre svært ulike kvinneskjebner

I Syrinpikene møter leseren tre svært ulike kvinneskjebner: Sosietetskvinnen Caroline Ferriday jobber på det franske konsulatet i New York, og hennes verden blir snudd på hodet når Hitlers hær invaderer Polen i september 1939. I Polen trekkes tenåringsjenta Kasia Kuzmerick, stadig dypere inn i rollen som kurer for undergrunnsbevegelsen. Mens den unge og ambisiøse tyske legen Herta Oberheuser etter hvert ender som lege i Ravensbrück. Nettopp i denne konsentrasjonsleiren blir de tre kvinneskjebnene vevd sammen.

Stor suksess i USA

Syrinpikene har så langt solgt 250.000 eksemplarer i USA. Den gikk rett inn på New York Times’ bestselgerliste da den kom ut i fjor, og der ligger den fortsatt. Nå når den har gått til topps også her hjemme, håper og tror vi at den også vil nå til svært mange norske lesere.

Mer listelykke for Cappelen Damm

På listen for ny skjønnlitteratur ligger fortsatt Dan Browns Opprinnelse som nummer en. Den utgis av Cappelen Damm-eide Bazar forlag. Lars Saabye Christensens Byens spor er den mest solgte romanen denne uka, og Roy Jacobsens Rigels øyne er nummer tre. Hver tredje bok som selges i Norge, er en Cappelen Damm-bok, så det er en rekke andre av våre bøker på bestselgerlistene. For eksempel har Yuval Noah Hararis Sapiens nå ligget på listen i 37 uker, mens Vigdis Hjorts Arv og Miljø har vært på pocket-listen i 24 uker – helt siden utgivelsen.  

Helgens boktips er uten tvil: Martha Hall Kellys Syrinpike