Ingeborg Arvola om å være fattigunge i verdens rikeste land

Barn 8-10 årBarn 8-10 årIngeborg Arvola om å være fattigunge i verdens rikeste land

Ingeborg Arvola er tildelt Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur 2019 for boka «Buffy By er talentfull».

Estimert lesetid 2min
Ingeborg Arvola
Ingeborg Arvola har utgitt nærmere 20 bøker for voksne og barn. Barneboken Buffy By er talentfull. En selvbiografi, vant Kulturdepartementets litteraturpris for 2019. Foto: Cappelen Damm

Ingeborg Arvola debuterte i 1999 med romanen Korellhuset, en original og sår fortelling om en ung kvinne, som gjennom oppveksten lider under savnet av en fraværende mor. Senere har hun utgitt nærmere 20 kritikerroste bøker: romaner og noveller for voksne og en rekke bøker for barn og unge. Igjen og igjen har hun gitt stemme og ansikt til barn som strever og forsømmes. I barneromanen Buffy By har talent. En selvbiografi, illustrert av Nora Brech, møter vi møter vi Oslo-jenta Buffy, en fattig heltinne, som lever i en av byens forsteder sammen med moren og en yngre bror. Tematikken er brennende aktuell!

Fattigunger

Hvordan opplever et barn å være fattig i et av verdens rikeste land? Dette forsøker Ingeborg Arvola å gi noen svar på gjennom skolejenta Buffy By. Humor og pågangsmot preger den unge heltinnen, som evner å heve seg over rekken av grå hverdager. Det er dager da mammaen vanner ut suppemiddagen. Og det er andre dager da Buffy ikke kan gå i bursdag fordi de ikke har penger til presang. Men hva skjer når Buffy oppdager at hun har talent for slalåm, en kostbar sport, og mamma er arbeidsledig og helt blakk?

Ny bokserie

Buffy By er talentfull er første bok i en ny bokserie for barn, der fattigjenta Buffy er heltinne og gjennomgangsfigur. Utgangspunktet er Arvolas eget nærmiljø, Refstad, i Oslo, et boligområde der de økende forskjellene mellom familiers inntektsforhold er ekstra merkbare fordi barna med svært ulike livsvilkår går i samme klasse og bor i samme nabolag. Nylig fastslo Bufdir at fattigdommen blant barn i Norge øker. Over 100 000 barn lever i dag i lav-inntekts familier. Den mest merkbare konsekvensen er utenforskap.

Ingeborg Arvola (f. 1974) er født i Honningsvåg og har vokst opp i Pasvikdalen og i Tromsø. Hun debuterte i 1999 med voksenromanen Korellhuset, og har siden utgitt nærmere 20 kritikerroste bøker: romaner og noveller for voksne, og en rekke bøker for barn. I 2004 mottok hun Cappelenprisen og i 2008 ble hun tildelt Havmannprisen for romanen Ingen dager uten regn. Adresseavisens Mari Nymoen Arvolas roman Forsiktig glass! (2004) slik: «Livskraftig og ekte beretning fra barnets verden, på en ny og gjennomført måte…».Beskrivelsen passer usedvanlig godt også på årets bok.