Forfatternes boktips: Kristian Klausen

RomanerRomanerForfatternes boktips: Kristian Klausen

«Døden i arbeid»-aktuelle Kristian Klausen har lest halve vestens litterære kanon i badekaret.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Kristian Klausen
«Stilen er usentimental og ærlig, men også bildeskapende på en måte som skaper interesse hos meg som leser,» skriver Klassekampen om Klausens nye roman, Døden i arbeid. (Foto: Anna-Julia Granberg)

Kristian Klausen debuterte i 2008 med novellesamlingen Måltidet i Emmaus. I 2014 ble han tildelt Bokhandelens forfatterstipend, og var samme år nominert til P2-lytternes romanpris for boka Mitt liv var et hett bibliotek.

Nå er han aktuell med kontrafaktiske Døden i arbeid, der Mark Rothko har fått bosted i Drammen. Boka høster strålende anmeldelser og blir blant annet omtalt som «usentimental og ærlig, men også bildeskapende på en måte som skaper interesse hos meg som leser» av Klassekampen.

Godt selskap i Proust

Hva er det beste du har lest i det siste?

– Marte Michelets Den største forbrytelsen. En rystende bok om holocaust i Norge, som også er narrativt fantastisk bygd opp.   

Du blir tvunget til å lese samme bok resten av livet – hvilken velger du?

– Marcel Prousts På sporet av den tapte tid. Språket, komikken og rollegalleriet ville holdt meg med selskap bedre enn noen annen jeg kan komme på. 

Kanon i badekaret

– Hvor liker du best å lese? 

– Jeg har lest halve vestens litterære kanon i badekaret de siste femten årene. 

 – Hva var den første «voksenboka» du leste og likte?

– Agatha Christies romaner, lest fra jeg var 10 år, uten å skjønne noe av plottet. Men stemningen. 

Kristian Klausens bokliste

 – Fem bøker alle burde lese?

Ungdom av Arild Nyquist. En naken, vakker beskrivelse av å være ung, med spiseforstyrrelse og psykiske problemer. Mot dette mørket oppdager dikter Arild kunsten, poesien, en surrealistisk grunnholdning, rus og fantasi, som gjør det mulig å bære det, tross alt.

Latterens og glemselens bok av Milan Kundera. Sier kloke ting om politikk, suggesjon, kjærlighet og ensomhet. Kapitlene er kun bundet sammen av temaer, ikke personer eller handling.

This sweet sickness av Patricia Highsmith. En morsom roman om hvordan sjalusi blir til psykose. 

Night shift av Stephen King. Farvel norsk sosialrealisme. 

We can remember it for you wholesale av Philip K Dick. Noveller om tidsreiser og reiser til andre planeter.   

Dagbok hver dag

Har du et favorittdikt?

Days av Ralph Waldo Emerson. Jeg skriver om dette diktet i en av mine romaner (Dagbøkene 1996-2018). Mitt svar til diktets utfordring er å skrive dagbok hver eneste dag. Slik kan man kanskje mildne noe av dagenes hånlige blikk, når du skusler dem vekk.  

Hva er tidenes beste bok?

Ulysses av James Joyce. For meg er det en forbindelse mellom Emersons Days og denne romanen, som foregår i løpet av én dag.