Angolanske Aaiún Nin tildeles det aller første Grimsrudstipendet

SkjønnlitteraturAngolanske Aaiún Nin tildeles det aller første Grimsrudstipendet

I dag ville forfatter Beate Grimsrud ha fylt 60 år. Til minne om henne oppretter familien Grimsrudstipendet som skal deles ut for aller første gang 26. mai i år, under Norsk litteraturfestival på Lillehammer.

Estimert lesetid 3min
Fotokollasj av to forfatterportretter og et bokomslag
Aaiún Nin (t.v.) hedres med Grimsrudstipendet for å være en ny original forfatterstemme. Beate Grimsrud (t.h.) var selv i starten av sin karriere avhengig av stipender for å kunne virke som forfatter. (Foto: Daniel Hjorth // Maja Hattvang)

Forfatter Beate Grimsrud var i sin tidlige karriere helt avhengig av stipender for å kunne fortsette sitt forfatterskap. På samme måte skal det nyopprettede Grimsrudstipendet gå til en ung nordisk forfatter som allerede har utgitt en eller to bøker, som har vist et talent og som representerer en ny og særegen stemme i nordisk litteratur.

– Vil gi videre den muligheten Beate fikk

Grimsrud selv var opptatt av et tydelig språklig uttrykk. Det er derfor et ønske om at denne prisen løfter fram tilsvarende språklig nysgjerrighet. Stipendet er på 50 000,- kroner, og det legges opp til at det deles ut ett stipend av gangen i tre år på rad.

– Beate var veldig tydelig på at stipender i mange år var den eneste inntektsmuligheten hun hadde som gjorde at hun kunne bruke all sin tid på å skrive. Beates venner og familie ønsker derfor å minnes henne ved å gi et stipend til en ny forfatterstemme og dermed gi videre den muligheten Beate fikk, sier tvillingbroren Bjørne Grimsrud i en kommentar til Cappelen Damm.

– Utfordrer kategorier, posisjoner og autoriteter

Stipendets jury består av Eivind Evjemo (N) Yukiko Duke (S) og Maja Lee Langvad (DK). Den skriver i sin innstilling at:

«Stipendmottakeren utfordrer mange av vedtektene som prisen bygger på. Hen er verken fra et av de nordiske landene eller skriver på noen av de nordiske språkene. I Beate Grimsruds ånd utfordrer årets stipendmottaker kategorier, posisjoner og autoriteter og utvider rommet for hvem det er som får lov å være forfatter og hvordan litterært språk skal se ut.»

Aaiún Nin (f. 1991) er angolansk, men debuterte i Danmark, på dansk, med den kritikerroste diktsamlingen På min huds sorthed (2021). Den danske poeten Mette Moestrup samarbeidet med hen om språklig bearbeidelse/oversettelse.

Grensesprengende

Juryen lar seg begeistre av Nin, som de mener skriver med livet som innsats:

«Etter at hen måtte forlate sitt hjemland Angola på grunn av sin seksualitet og sine politiske holdninger, endte hen opp med å måtte søke asyl i Danmark. Nylig fikk hen avslag på sin oppholdstillatelse, og hen er for tiden bosatt i Polen. Med andre ord leser man en forfatter hvor det poetiske og litterære arbeidet er akutt innskrevet i hens eget liv. Den angolanske poeten Aaiún Nin tildeles Grimsrudstipendet for sine beskrivelse av rommene utenfor og mellom land og kulturer, for sine evner til å mobilisere leseren til politisk årvåkenhet og for sitt blikk på det menneskelige i kraft og i sårbarhet. Aaiúns dikt er fylt av både politisk sinne og resignasjon, men lyser også i beskrivelsen av skjønnhet, nytelse og seksualitet. Hens diktning kan leses som en sørgesang for de landflyktige. Men den bærer også en vilje til å se, kritisere og yte motstand mot ulike former for ideologisk vold, både i Angola og i Danmark. Aaiún åpner opp et stort rom for leserne, hen spenner over historien og over kontinenter.»

Aaiún Nin kommer til Lillehammer bibliotek 26. mai for å motta stipendet.