En gjenoppdaget klassiker: «Forelsket» er 150 sider hjerteskjærende fortellerkunst

SkjønnlitteraturRomanerEn gjenoppdaget klassiker: «Forelsket» er 150 sider hjerteskjærende fortellerkunst

«Ubegripelig hvordan et verk av dette kaliberet kunne havne i glemmeboken så lenge», skriver én kritiker.

Estimert lesetid 3min
Foto av «Forelsket» og Alfred Hayes
Alfred Hayes (1911-1985) opplevde aldri noen kommersiell suksess mens han levde, men nøt på 50-tallet en status som en forfatternes forfatter. «Forelsket» utgis nå for første gang på norsk i Preben Jordals oversettelse. (Foto: Maria Kleppe Vihovde / Nina Leen/LIFE/Time Inc.)

I en bar i New York sitter en mann og forteller sin historie: En melankolsk og vakker skildring av et tapt kjærlighetsforhold. Det er det enkle premisset for den 150 sider lange hjerteskjærende romanen Forelsket av Alfred Hayes, som originalt ble utgitt i 1953.

Hayes (1911-1985) opplevde aldri noen kommersiell suksess mens han levde, men nøt på 50-tallet en status som en forfatternes forfatter. Forelsket utgis nå for første gang på norsk i Preben Jordals oversettelse. For etter å ha blitt plukket opp gjennom New York Review of Books’ klassikerserie, har Hayes fått en høyst fortjent renessanse.

Boka Forelsket kan du bestille hjem her.

Ligner en urban Stoner

Sånn sett ligner Hayes’ historie litt på John Williams Stoner – som ble en kritiker- og salgssuksess over hele verden rundt 2006, over 40 år etter den originalt ble utgitt. Men der Stoner forteller om en akademiker i USAs rurale midtvesten, er stemningen i Forelsket urban og lar assosiasjonene gå til film noir og Miles Davis.

Den poetiske melankolien gjennomsyrer Hayes prosa, som her:

Jeg tenker at ingen kveld noensinne blir som den første kvelden, nakenheten aldri igjen den nakenheten som finnes den første gangen, de innledende bevegelsene, nølende og tvilende og altfor intense, aldri igjen slik de var, for ingenting vi vil ha, ender helt slik vi ønsker det, det være seg kjærlighet eller ambisjoner eller barn, og vi går fra skuffelse til skuffelse, fra håp til fornektelse, fra forventning til overgivelse, etter hvert som vi blir eldre, mens vi tenker eller begynner å tenke at feilen lå i å ønske seg noe så intenst at det skadet oss, og tro eller begynne å tro at det å håpe var mistaket vårt og forventningen vårt viktigste feilgrep, og at alt, jo mer vi ønsker det, desto vanskeligere later det til å være å beholde det, skjønt Howard sa nei, mannen hun giftet seg med sa nei, han sa at det folk ønsket seg mest av alt, var penger, for penger representerte alt annet, men at folk skammet seg for å ha så eksklusive følelser for penger, og skjulte disse følelsene, og når alt var over, var muligens til og med jeg enig med ham.

Fra Forelsket av Alfred Hayes

Et gjenoppdaget mesterverk

«Oversett forfatter finner skjønnheten i ensomheten og storbyens hardhet», skriver danske Politiken. Deres anmelder kaller boka «et vakkert mesterverk».

Mesterverk mener også Margaret Reynolds i The Times at boka er. Også spanske El Periódico stemmer i: «Ubegripelig hvordan et verk av dette kaliberet kunne havne i glemmeboken så lenge», skriver den spanske avisen.

Hos BBC gir John Lehmann denne dommen over Forelsket: «En svært bemerkelsesverdig roman. Helt enestående i sin målbevisste kondensering av problemet med kjærlighetens realitet. Historien er strippet ned til kun det essensielle …. Helt uforglemmelig.»

Boka Forelsket kan du bestille hjem her.