Stig Sæterbakkens minnepris 2021 til Victoria Kielland

Helt siden debuten har hun markert seg som en av sin generasjons mest særegne stemmer, mener juryen. Se Victoria Kielland motta Stig Sæterbakkens minnepris 2021.

Estimert lesetid 2min

Stig Sæterbakkens minnepris 2021 går til Victoria Kielland for hennes tre utgivelser I lyngen, Dammyr og Mine menn.

Stig Sæterbakkens minnepris ble etablert i 2012 og går til en forfatter som har originalitet og mot til å skape sine egne prosjekter. Vinneren får 100 000 kroner og et litografi av Sverre Malling.

Prisvinner Victoria Kielland (Foto: Julia Marie Naglestad)

Om prisen

Stig Sæterbakkens minnepris

Foto av forfatter Stig Sæterbakken
Stig Sæterbakken (Foto: Jo Michael Studio)

Stig Sæterbakkens minnepris ble etablert i 2012 til minne om forfatter Stig Sæterbakken (1966-2012) som gikk bort tidligere samme år.

Prisen deles ut årlig av Cappelen Damm til en forfatter med overbevisende litterære kvaliteter, originalitet og mot til å skape sine egne prosjekter. Prisen er åpen for alle sjangre innenfor det skjønnlitterære feltet, og krever ingen forlagstilhørighet, men forfatteren bør ha utgitt mellom 2-4 skjønnlitterære bøker.

På samme måte som Stig Sæterbakken gjorde mye for å hjelpe fram unge forfatterskap, er intensjonen bak prisen at den vil kunne gi et allerede lovende forfatterskap mulighet og tid til å utvikle seg. Vinneren mottar 100 000 kroner og et litografi av Sverre Malling.

Stig Sæterbakken var gjennom 28 år en sterk litterær stemme. Han bemerket seg ikke bare gjennom sin egen skriving, men også ved sin entusiastiske formidling av andre forfatterskap. På skriveskolene var han en høyt verdsatt lærer for mange unge skrivende, og Litteraturfestivalen på Lillehammer ble et høydepunkt under hans kunstneriske ledelse.

Se listen over alle prismottakerne

En varme for mennesker som «driver det for langt»

Årets jury har bestått av Carina Elisabeth Beddari, Thomas Lundbo og Ingrid Svennevig Hagen. I videoen over beskriver de Victoria Kielland som uredd og utprøvende og hyller henne for hennes bidrag til den nye norske litteraturen:

– Helt siden debuten har du markert deg som en av din generasjons mest særegne stemmer. Etter tre utgivelser har du allerede en stil som får kritikere til å bruke navnet ditt for å definere deg og stilen din.

Juryen peker videre på at det vibrerende språklige drivet i Kiellands tekster svarer til det voldsomme i det hun skildrer.

– Som forfatter interesserer hun seg for mennesker som på ulike vis «driver det for langt», enten det er ungjenter med underliv som banker i utakt med hjertet, eller massemordersker med rungende, indre skrik.

Her kan du lese jurybegrunnelsen i sin helhet