12 viktige bøker til konfirmanten

Skjønnlitteratur12 viktige bøker til konfirmanten
Estimert lesetid 8min

ROMANER

Beatles, av Lars Saabye Christensen

Lars Saabye Christensens bestselgende roman Beatles gir et levende og billedrikt inntrykk av en tid dagens unge selv ikke har opplevd, men som stadig nye ungdomsgenerasjoner trykker til sitt hjerte – et klassisk og trygt valg å gi i konfirmasjonsgave. Dette er en munter og vemodig roman om fire Beatles-frelste Oslogutter av årgang 1951, som selv står på spranget inn i voksenverdenen. Fortellingen om de fire ungdommene Kim, Seb, Ola og Gunnar som vokste opp i Oslos nest beste vestkant, i en tid full av drømmer og forvirring, inneholder en spenning, latter, gråt og gjenkjennelse som knapt noen annen norsk roman i moderne tid.Alkymisten, av Paulo Coelho

Alkymisten har vært en av de mest elskede og inspirerende bøkene de siste 20 årene, og fortsatt oppdager nye generasjoner denne banebrytende moderne klassikeren. Boken forteller om den andalusiske gjetergutten Santiago og hans drøm om å finne en av verdens rikeste skatter. Han reiser fra Spania til Tanger og gjennom ørkenen i Egypt til et skjebnesvangert møte med alkymisten. En bok om å lytte til hjerte sitt, forstå tegnene livet gir, og følge drømmene sine.

Med 37 millioner solgte eksemplarer på verdensbasis har Alkymisten vært en av de mest elskede og inspirerende bøkene de siste 20 årene.

Skyskraperengler, av Tove Nilsen

Tove Nilsens gjennombruddsroman har allerede blitt en klassiker blant moderne oppvekstromaner. Boken er en barndomsskildring fra Bøler i Oslo, fra den aller første drabantbygenerasjonen, der tre 11-åringer suger til seg alle inntrykkene fra voksenverdenen, og på det livet de i alle fall ikke vil kopiere.

”Dette er en av de mest innsiktsfulle og váre bøker om et ungt jentesinn som noen gang er skrevet i Norge” skrev NRKs anmelder.

VG var også begeistret i sin anmeldelse: ”Her slåss prektighet med rampete opprør, fantasi med virkelighet, Dostojevskij med filmstjerneromantikk, barnet med kvinnen. Dette er frydefull lesning.”

Tilværelsens uutholdelige letthet, av Milan Kundera

Dette er en roman om kjærlighet, tilfeldigheter, sjalusi, trofasthet, alvor, letthet og svik. Hvor slutter det ene og begynner det andre? Hva er kjernen i det hele? Kundera fastslår ingenting. Gjennom karakterene skildrer han paradoksene og nyansene i tilværelsen. Boken er en klassiker fra en av Europas største samtidsforfattere, komponert som forbindelser av fortelling, drøm og refleksjon.

Boken er oversatt til norsk av Kjell Olaf Jensen og Michael Konupek.


Poplene på St. Hanshaugen, av Bjørg Vik

Fortellingen handler om Elsi Lund fra Collets gate i Oslo som selv skal konfirmeres. Noe hun gruer seg til fordi hun ikke har bryster. Broren Yngve gruer seg fordi han ikke tror på Gud. Handlingen følger Elsi gjennom tenårenes korsveier frem til hun er 18 år, gjennom realskole og gymnas, en tid der klasseskillene har nådeløs betydning. Boken er en selvstendig fortsettelse av «Små nøkler store rom».

«Igjen og igjen har forfatteren vist at hun på sjeldent vis nettopp evner å skildre de «pene pikenes» følelsesliv, deres drømmer, lengsler og stengsler. Slik blir «Poplene på St. Hanshaugen» for en solid bekreftelse å regne.» Dagbladet


Frøydis er 19 år, vital, og med en brennende trang til å kjenne at hun lever akkurat NÅ.

Med hånden på hjertet, av Vigdis Hjorth

Etter en dramatisk familiemiddag rømmer Frøydis Helle hjemmefra og begynner på forberedende studier i Bergen, hvor hun forelsker seg i Handelshøyskolestudenten Harald Ekre. Spørsmålet er hvordan hun skal få oppmerksomheten hans. Med hånden på hjertet er en roman om å bli sett og elsket. Frøydis er 19 år, vital, og med en brennende trang til å kjenne at hun lever akkurat NÅ.

«Det er en utrolig bra studentroman som alle studenter bør lese. Den er ufattelig tatt på kornet. Så er den veldig morsom. Jeg tror hun har skrevet den fordi hun har kjent på hvordan det er, og hun har villet skrive til unge studentjenter: Slapp av, de kara der er langt fra så smarte som du tror», lyder anmeldelsen i Universitas, skrevet av Marthe Michelet.

 I denne boken har forfatteren skrevet et fortrolig brev til SKAM-generasjonen om alt mødre i dag ligger våkne for.

SAKPROSA OG EN LITEN, MEN VELDIG INSPIRERENDE ESSAYSAMLING

Brev til en datter – alt du bør vite fordi du er jente, av Kristin M. Hauge

I denne boken har forfatteren skrevet et fortrolig brev til SKAM-generasjonen om alt mødre i dag ligger våkne for. Her gir en mor sin datter 30 råd om alt du bør vite fordi du er jente. Boken reflekter rundt tematikken drøm og virkelighet, valg og konsekvenser, bekymring og anger, og er en rørende og viktig bok for flere generasjoner. Vi får også fortalt de nære historiene til fem kvinner som var med på å skape det likestilte Norge; Hva tenkte de erfarne feministmødrene om drømmer, valg, kjærlighet, forholdet til menn, sex, abort, amming, barneoppdragelse, jobbstress, husarbeid, tidsklemme, kroppspress, utseendefokus og porno? Og hva tenker de nå? Spør journalist Kristin M. Hauge.

Klassen – fortellinger fra et skoleår, av Marte Spurkland

Kjøp Klassen på Cappelendamm.no

Med varme, innsikt og nysgjerrighet skildrer Marte Spurkland syv ungdommer gjennom siste skoleår på videregående. Elevene står mellom barndom og voksenliv, mellom påtatt trygghet og famlende forsøk, og mange av dem mellom to kulturer. Dette er ikke generasjon prestasjon med ressurssterke foreldre. Dette er elever som kjemper for å bestå. For å bli til noe i livet. Når psyken svikter, når fest, gjeng og slåsskamp frister mer enn lekser, når kjærlighetslivet går i ball, når det tokulturelle livet blir umulig, når konfliktene hjemme blir uoverstigelige, når attenåringene syns de ikke passer inn noe sted – har de én person å gå til. Kontaktlærer Anette, som strekker seg langt utover det som kan forventes for å løse det uløselige, den sjeldne lærertypen som er veileder, vaktbikkje og bestevenn.

Å tale og å tie, av Vigdis Hjorth

Den nye essaysamlingen til Vigdis er perfekt for den intellektuelle, kunnskapstørste tenåringen. Vigdis Hjorth har stått i sentrum av norsk litteraturdebatt det siste året, etter at romanen Arv og miljø kom ut. Selv har hun stort sett tiet. Nå taler hun indirekte, men skarpt, i fire essays om Alf Prøysen og Rolf Jacobsen, Agnar Mykle, Bertolt Brecht og Alexander Kielland. Liv og sannhet, skyld og ansvar står sentralt. Gjennom spenstige lesninger drøfter hun hvordan forfattere fremstår og fremstiller seg selv.

LYRIKK TIL UNGDOMMEN

Ren poesi – red. Ellen Wisløff

Det er stor sannsynlighet for at konfirmanten har hørt om instagramprofilen @Ren poesi. Per dags dato har diktkontoen over 98 000 følgere. Boken er en samling av de aller mest populære diktene fra suksessen, med kjente og kjære, samt gullkorn fra noen av de viktigste, nye stemmene i norsk poesi – 100 dikt om kjærlighet, til trøst, inspirasjon og ettertanke.


Tvers igjennom upålitelig – Samlede dikt, av Gro Dahle

Alle litteraturinteresserte tenåringer bør kjenne til Gro Dahle og dette er derfor en veldig trygg gave. Tvers igjennom upålitelig inneholder alle Gro Dahles diktsamlinger for voksne, og viser en særegen og leken poet som aldri slutter å overraske. Gro Dahle har skrevet bøker i mange sjangre og vunnet en rekke litterære priser, blant annet Aschehougprisen 1998, Kritikerprisen 2014 og Triztan Vindtorns poesipris 2015.

Dahle er en av våre mest markante og populære samtidspoeter, og diktene hennes leses og deles av et bredt publikum, så her får de unge muligheten til å finne nye favorittdikt.

Dette er dikt med stor leserappell, refleksjon og dybde

Samlede dikt, av Kolbein Falkeid

I mer enn femti år har Kolbein Falkeid vært et sentralt navn i norsk lyrikk, og utgitt mangeogtyve diktsamlinger, skuespill og gjendiktninger. Hans samlede dikt er en bestselger – og et viktig tilskudd til en god bokhylle, med andre ord en flott konfirmasjonsgave. Dette er dikt med stor leserappell, refleksjon og dybde.

Kolbein Falkeid fikk Doblougprisen i 1993, og ble tildelt Herman Wildenveys poesipris i 2001. I 2011 fikk han Brages hederspris, og Rogaland fylkeskommunens kulturpris i 2016.

Trenger du et dikt som passer å ha med i konfirmasjonstalen? Her er tre fine som passer til ungdommen.