10 kjappe med Stefan Ahnhem

Krimbøker10 kjappe med Stefan Ahnhem

Stefan Ahnhem har jobbet som manusforfatter for film og TV i over tjue år, og brakdebuterte som krimforfatter i 2014.

Estimert lesetid 3min

Stefan Ahnhem (f. 1966) har jobbet som manusforfatter for film og TV i over tjue år. Hans første bok, «Offer uten ansikt» ble Sveriges mestselgende debut i 2014, og vant også Crimetime Specsavers Award. «Den niende graven» vant den tyske krimprisen MIMI for 2016. «Atten grader minus» utkom på norsk i 2017. Forfatteren bor for tiden i København.

Omslag for Stefan Ahnhem - Motiv X
Fabian Risk våker over datteren Matilda som ligger i koma på sykehuset i Helsingborg, mens et brutalt drap på en ung syrisk flyktning kaster byens kriminalpoliti ut i en komplisert sak med rasistiske fortegn. Men ingenting er fullt så enkelt som det virker i første omgang, og når flere nye drap skjer, havner etterforskergruppen i en stadig mer hektisk jakt på flere gjerningsmenn. Til slutt må Fabian gå i tjeneste igjen, selv om han helst ville viet seg til familien.

1. Hva skriver du på nå?

– «X sätt att dö». Den begynner der «Motiv X» slutter. Her kommer svarene,løsningen og den uunngåelige slutten. Kommer høsten 2019.

2. Hvorfor skriver du?

– Kan ikke tenke meg noe annet yrke. Har alltid vært en historieforteller, og tror faktisk at jeg har noe å fortelle.

3. Hvorfor krim?

– Elsker spenning og når en konflikt tilspisses og handler om liv og død. Også alltid vært interessert i ondskapen. Finnes den, eller ser de «onde» seg egentlig som «gode»? Jeg vil gjerne at man føler noe når man leser mine bøker. At man ikke kan legge dem ifra seg, men bare må lese hele veien til slutten. Der er krim (når det gjøres riktig) helt enestående.

4. Hvor får du romanideene fra?

– Livet, fantasien og mine egne syke tanker…

5. Hvorfor er krimsjangeren så populær?

– Se spørsmål 3.

6. Hva er spesielt med den nordiske krimmen?

– Det handler ikke bare om action, men om et dyp, både hva gjelder konflikten og karakterene. Dessuten holder nordisk krim et høyt internasjonalt nivå.

7. Hva er viktigst for deg i en god krim?

– Spenning, spenning, spenning. Og når jeg har lest ferdig,vil jeg innse at jeg har fått en masse annet jeg ikke hadde regnet med.

8. Hva leser du akkurat nå?

– «Vennen» av Joakim Zander.

9. Hva er din absolutte favoritt-krim?

Nei, slutt! Det finnes altfor mange. Elsket Henning Mankells Wallanderbøker i sin tid. Stieg Larssons første er også fantastisk. «Gone Girl» berørte meg.

10. Har du i tillegg tre gode krimtips?

– «Offer utan ansikt», «Den niende graven» og «Atten grader minus». Husker dessverre ikke hvem som har skrevet dem, men det burde det gå an å finne ut av.