Ti kjappe med Stefan Ahnhem

KrimbøkerTi kjappe med Stefan Ahnhem

Krim på tv blir aldri like spennende som i bok, synes Stefan Ahnhem. Vi stilte ham ti kjappe spørsmål i forkant av årets Krimfestival.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Stefan Ahnhem
Stefan Ahnhem kommer til Krimfestivalen 5.-7. mars 2020. (Foto: Thron Ullberg)

Stefan Ahnhem (f. 1966) har jobbet som manusforfatter for film og TV i over tjue år. Hans første bok, Offer uten ansikt ble Sveriges mestselgende debut i 2014, og vant også Crimetime Specsavers Award. Den niende graven vant den tyske krimprisen MIMI for 2016. Atten grader minus utkom på norsk i 2017. Forfatteren bor for tiden i København. Med Motiv X (på norsk 2018) og X måter å dø på (på norsk 2019) erobrer han stadig nye lesere verden over.

Psst! Møt Ahnhem på Krimfestivalen 2020. Meld deg på her!

Ti kjappe med Stefan Ahnhem

Hva skriver du på akkurat nå? 

Jeg jobber med med sjette del i serien om Fabian Risk.

Hvordan begynte du å skrive? 

Jeg har alltid elsket film og drømte om å bli regissør. Men da måtte jeg skrive manus først, og så gikk det slik. Fram til i dag har jeg ikke regissert så mye som en eneste filmsnutt.

Hvorfor skriver du krim? 

Jeg elsker sjangeren, og når den fungerer som best blir alt annet uviktig. Søvn, mat, jobb, vasking, alt kan vente. Bare én side til… Og én til…

Hvor får du ideene dine fra? 

Det lurer kona mi også på og jeg har fremdeles ikke kommet fram til et godt svar.

Hvorfor er krimsjangeren så populær? 

Se spørsmål 3. Dessuten tror jeg at den mangeårige framveksten er at sjangeren hele tiden utvikles og forandres. Det finnes noe for alle.

Hva er spesielt med den nordiske krimromanen?

Godt spørsmål, men vanskelig for meg å svare på. Jeg befinner meg midt i skogen og ser ikke et eneste tre. Så den analysen overlater jeg til andre.

Hva er viktigst for deg i en god krim? 

Den skal være spennende, overraskende og full av følelser og interessante karakterer. Ikke bare i begynnelsen eller slutten, men hele veien. Hvert kapittel skal gi meg noe uventet, og den skal holde meg fast i et jerngrep til siste side er lest.

Hva er din favoritt krimroman gjennom tidene? 

Oi, det er mange. Men Ett skritt etter av Henning Mankell husker jeg som en skikkelig bladvender.

Har du i tillegg tre gode krimtips? 

Noe av Nesbø blir aldri feil, men det har vel hver eneste nordmann allerede lest. Katharinakoden av Jørn Lier Horst likte jeg. Sharp Objects av Gillian Flynn er heller ikke dum.

Har du en favoritt krim TV-serie? 

Nei, krim på tv blir aldri like spennende som i bok. Så les, for Guds skyld, les!