Dette er de ti beste true crime-podcastene

KrimbøkerTrue CrimeDette er de ti beste true crime-podcastene

True crime har tatt verden med storm de siste årene. Vi har samlet de beste podcastene for deg som ikke kan få nok.

Estimert lesetid 6min
Charles Manson i rettssalen
Historien om Charles Manson egner seg svært godt til en podkast. Young Charlie er en av ti true crime-podcaster vi anbefaler. (Foto: AP / NTB scanpix)

Serial

Serial logo

Serial var den podkasten som banet vei for den store podkast-interessen. Den tar for seg en enkelt kriminalsak over mange episoder. Den første sesongen av Serial handler om hvorvidt Adnan Syed drepte Hae Min Lee i Baltimore i 1999. Podkasten fikk svært stor oppmerksomhet i USA, og den førte til at rettssaken mot Syed ble tatt opp igjen. I andre sesong får vi høre historien om den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl, som forlot sin post i Afganistan i 2009, og ble holdt fanget av Taliban i neste fem år. Den tredje sesongen handler om forskjellige forbrytelser i hver episode.

Hunting Warhead logo

Hunting Warhead

Høsten 2017 avslørte VG et av verdens største overgrepsnettverk, Child’s Play. Det ble, til de flestes store overraskelse, drevet av australsk politi, i et forsøk på å kartlegge verdens verste seksualforbrytere. Var det riktig av politiet å drifte et slikt nettverk? Hvor langt kan politiet gå i det godes navn? VG samarbeidet med amerikanske CBC om å fortelle historen i internasjonalt format. Resultatet er seks gripende og fascinerende, men frastøtende episoder.

Dirty John

Dirty John er også en av de mest populære podkastene i USA. I løpet av de første seks ukene etter publisering var den nedlastet over 10 millioner ganger. Nå har det også blitt TV-serie på Netflix. Vi møter et par som har truffet hverandre via en datingtjeneste på nett. Det er den suksessfulle Debra Newell og den kjekke og kjærlige legen John Meehan. Doktor John virker som en ideell kjæreste, nettopp returnert fra Irak etter å ha jobbet for Leger Uten Grenser. Med tiden blir det tydelig at John ikke er den han utgir seg for, og det hele ender opp med en innviklet nett av kjærlighet, bedrag, fornektelse, og til slutt, overlevelse.

Missing & Murdered: Finding Cleo

Dette er en epokegjørende podkast på flere måter. Først og fremst får man her dokumentert de grusomme overgrepene det canadiske samfunnet gjorde mot sin egen urbefolkning. Samtidig er det et hjerteskjærende forsvinningsmysterium. Cleo har vært forsvunnet i nærmere 40 år. Han er mistenkt drept. Da kontakter Cleos søster Christine journaisten Connie Walker. De setter seg fore å nøste opp alle trådene i saken. Sammen nøster de opp i mysteriene fra flere tiår tilbake, og de finner faktisk en løsning på det hele. Også her følges suksessen opp med en sesong to som også handler om et forsvunnet barn.

Young Charlie

Charles Manson mugshot i rødt

Det har vært laget en rekke spennende bøker om den beryktede Charles Manson – den amerikanske kultlederen og massemorderen. Etter over 30 år i fengsel døde han i november i fjor. Historien om Charles Manson egner seg svært godt til en podkast. Det dreier seg om hvordan Charles Manson ble som han ble. Hvordan skapte han dyrkingen av seg selv i sin egen sekt og hva førte til de beryktede og mest berømte drapene i Hollywoods historie. Gjennom seks episoder forteller journalisten Tracy Pattin og skuespilleren Stephen Lang om reisen fra Mansons trøblete barndom til mordene og fengselet.

Familiene på Orderud

Bakgrunn: inverted bilde av et tre med tekst over. Tekst: Familien på Orderud

Hvilket familedrama utspilte seg egentlig på Orderud gård? I denne podkastserien avdekkes det menneskelige dramaet i trippeldrapssaken. Hvem var de to halvsøstrene som begge ble dømt for medvirkning til trippeldrap? Kan en ganske ordinær uenighet om arv ha utløst tre henrettelser. Gjennom til nå upubliserte opptak fra rettssalen og møter med mange av menneskene som fikk livene sine dramatisk endret i pinsen 1999, forteller forfatter og journalist Jochim Førsund historien om Orderud-saken, slik du aldri har hørt den før. Podkasten foreller noe annet enn TV-serien Gåten Orderud, så likte du den, kan denne podkasten sterkt anbefales.

Togrøvere

Togrøvere logo

I løpet av en to års periode midt på 90-tallet registrerte NSB store svinn av varer på tog som gikk nordover fra Trondheim til Bodø. Hva kunne det skyldes? Få ville tippet at det var en gjeng med barn som stod bak ranene som blir omtalt som «utført med militær presisjon». Aftenpostenjournalist Martin Walter drar tilbake til sitt eget hjemsted, bydelen Ranheim, for å nøste opp i historien om gjengen han husker som de skumleste på barneskolen. Det er en historie om barn uten grenser, men også uten støtte av foreldre, skole og lokalsamfunnet. Podcasten ble lansert i desember 2019.

The Dropout

The Dropout logo

Elizabeth Holmes ble kalt den neste Steve Jobs. Selskapet hennes, Theranos,skulle revolusjonere måten blodprøver ble tatt på, og lenge var Holmes en av verdens yngste, kvinnelige milliardærer. Det var helt til en rekke avsløringer avslørte

det hele som en bløff. Podcasten The Dropout inneholder få mord, men er likevel en fascinerende fortelling om ekte hvitsnipps-kriminalitet og et liv med store høyder og dype avgrunner.

My Favourite Murder

My Favourite Murder logo

My Favourite Murder er en prate-podcast med mord på ingredienslista. Selv om den ikke bruker de samme historiefortellingsteknikkene som Serial gjorde til sjangerens varemerke, er den likevel en av de største true crime-podcastene for tiden. Vertene Karen Kilgariff og Georgia Hardstark er opprinnelig komikere, men fant sammen i sin felles interesse for kriminalhistorier fra virkeligheten. Kjemien mellom dem, og humoren som oppstår, er mye av det som holder deg lyttende. I tillegg serverer de altså hver sine historier om ekte kriminalsaker fra nær og fjern fortid. Duoen har holdt på i flere år, så her er det mye å dykke inn i.

CounterClock

CounterClock logo

«Den eneste måten å forstå Denise Johnsons historie er å gå mot klokka, tilbake til da hennes tid var ute». 22 år har gått siden Johnsons barndomshjem I North Carolina stod i full fyr, og hun selv ble funnet død på innsiden, 33 år gammel. Fortsatt er ingen tiltalt, og CounterClock spoler tiden tilbake for å finne ut hva som har blitt oversett. I de første episodene tar krimjournalist Delia D’Ambra en personlig reise til sine hjemtrakter, og forteller historien i stil etter Serial. CounterClock er ny av året, men gikk rett inn på topplistene.