Høstens beste krimbøker i pocket

KrimbøkerHøstens beste krimbøker i pocket

Mørketiden er over oss, og krimsesongen er godt i gang. Her er ti av høstens beste krimbøker i pocket, med utgivelser av bl.a. Arne Dahl, Lars Kepler, Jørn Lier Horst og Øistein Borge.

Estimert lesetid 8min
Høstens beste krimbøker i pocket inkluderer Keplers Lazarus, Jørn Lier Horsts Det innerste rommet og Ahnhems Motiv X.

De beste krimromanene kommer fort i pocketutgave. Nå i høst er flere av vinterens beste krimromaner allerede ute i pocket. Vi har samlet kremen i en i ti på topp-liste over høstens beste krimbøker i pocket.

Likdeler i en fryser i Oslo

Lars Kepler: Lazarus. Oversatt av Henning J. Gundersen

Lazarus var fjorårets bestselgende oversatte krim i Norge. Kanskje er det en slags hilsen fra Lars Kepler til norske lesere for handlingen i Lazarus begynner i Oslo. En død mann blir funnet i en leilighet på Tveita. I fryseren på kjøkkenet gjør politiet et grusomt funn. Offeret viser seg å være en hittil ukjent gravskjender og trofésamler. De makabre funnene i fryseren består blant annet av kraniet til Joona Linnas avdøde kone. Noen dager senere kontakter en tysk politiinspektør Joona Linna og ber om hjelp i forbindelse med en drapssak på en campingplass utenfor Rostock. Joona ser at mønsteret som danner seg er ufattelig skremmende, men umulig å ignorere.

USAs svar på Nesbø

Harlan Coben: Ikke gi slipp. Oversatt av Sissel Busk

Harlan Coben er tidenes eneste forfatter som har mottatt alle de tre store krimprisene i USA. Han har tronet på bestselgerlistene over hele verden og solgt over 70 millioner bøker. Ikke gi slipp handler i kjent Coben-stil om familiehemmeligheter og små løgner som kan ødelegge forhold, familier – til og med en hel by.

Etterforsker Napoleon «Nap» har aldri klart å glemme at tvillingbroren Leo og kjæresten hans Diana ble funnet drept på jernbanesporet i den lille byen Westbridge utenfor New Jersey. Eller at kjæresten hans Maura slo opp med ham og dro uten noen forklaring.

I femten år har han lett etter svar. Om hvordan broren døde og hvorfor Maura dro. Da Mauras fingeravtrykk dukker opp i en mistenkts bil, får Nap svar som leder til nye spørsmål; om jenta han elsket, barndomsvenner han trodde han kjente, og om den forlatte militærbasen like ved barndomshjemmet hans.

Krimkonge på eget forlag

Jørn Lier Horst: Det innerste rommet

Jørn Lier Horst har startet eget forlag med Petter Stordalen på eiersiden, og han gir ut romaner i et rasende tempo. Det innerste rommet er den 13. romanen med William Wisting.

Da den respekterte arbeiderpartikjempen Bernhard Clausen dør av et hjerteinfarkt blir William Wisting hasteinnkalt til et møte på Riksadvokatens kontor. På hytta til Clausen er det gjort funn som er uforenelig med bildet av ham som en drivende dyktig og helstøpt politiker. Nasjonale interesser kan være i fare og saken må utredes uten at presse og publikum får vite hva det dreier seg om. I tillegg til noen få, utvalgte politifolk engasjerer Wisting datteren Line i den hemmelige etterforskningsgruppen.

Første krim nominert til Bookerprisen

Belinda Bauer: Bristepunktet. Oversatt av Guro Dimmen

Belinda Bauer har i mange år vært en kritikerfavoritt. Bristepunktet har ikke bare fått seksere, men er den er også den aller første krimromanen som ble nominert til Bookerprisen.

En kvelende varm sommerkveld sitter tre søsken alene igjen i en havarert bil. Moren har gått for å ringe etter hjelp. Hun har overlatt ansvaret til eldstemann Jack, som kun er elleve år. Men moren kommer aldri tilbake. Og det livet barna har kjent, endres for alltid.

Tre år etter gjør de traumatiserte barna sitt beste for å overleve uten foreldrene. Jack forsøker fortsatt å beskytte søstrene og holde familien samlet. Da kniven han tror drepte moren dukker opp, risikerer de å miste alt hvis de går til politiet.  

Den nye krimstjernen

Øistein Borge: Jeg er nummer 13

Øistein Borge er en av de nye krimstjernene som skriver krimromaner på et høyt internasjonalt nivå.

Høsten 1960 kommer et barn til verden på Bulovka–hospitalet i Praha. Jordmora husker ham som «en gutt med blekblå øyne, kalde som skaresnø i måneskinn». Åtte år senere invaderes Tsjekkoslovakia av sovjetiske styrker, og gutten blir foreldreløs. Dette blir starten på et fordervet liv, et liv som skal komme til å koste mange andre mennesker dyrt.

I september 2017 blir en norsk utvekslingsstudent funnet drept i en park utenfor Amsterdam, tatt av dage med en boltpistol. Kriminaletterforsker Bogart Bull sendes sørover med første fly. I den nederlandske hovedstaden befinner også gutten fra Praha seg, en mann som nå kaller seg Rezník og betrakter seg selv som en grensesprengende kunstner.

Og Rezník har så vidt begynt. Et nytt drap finner sted, denne gangen med et våpen som forbløffer politiet…

Ny krim fra forfatteren av «Den beste svenske kriminalroman noensinne» 

Arne Dahl: Åpen sjø. Oversatt av Einar Blomgren

Arne Dahls forfatterskap har fått en ny renessanse med serien om Sam Berger og Molly Blom. Sydsvenskan kalte førsteboka Utmarker «Den beste svenske kriminalromanen noensinne.» Åpen sjø er bok 3 i serien. 

Sam Berger er mistenkt for et drap han ikke har begått, og Molly Blom ligger i koma. Berger flykter ut i skjærgården, der han venter på ordre fra Säpos øverste sjef. Men det er umulig å vite hvem han kan stole på, og hvem som har skjulte agendaer. Samtidig trues Stockholm av terror, og en ettersøkt drapsmann ser ut til å ha kidnappet enda en jente.

Rasistisk drap

Stefan Ahnhem: Motiv X, Oversatt av Henning Kolstad

Stefan Ahnhem (f. 1966) har jobbet som manusforfatter for film og TV i over tjue år. På få år er han blitt en av de mest populære svenske krimforfatterne.

Fabian Risk våker over datteren Matilda som ligger i koma på sykehuset i Helsingborg, mens et brutalt drap på en ung syrisk flyktning kaster byens kriminalpoliti ut i en komplisert sak med rasistiske fortegn. Men ingenting er fullt så enkelt som det virker i første omgang, og når flere nye drap skjer, havner etterforskergruppen i en stadig mer hektisk jakt på flere gjerningsmenn. Til slutt må Fabian gå i tjeneste igjen, selv om han helst ville viet seg til familien.

«Som et kaldt knivblad mot nakken»

CJ Tudor: Gullungen. Oversatt av Guro Dimmen

CJ Tudor tok bokverden med storm med debutromanen Krittmannen. Den tok bokverdenen med storm. Tudor vant Gullkulen for beste oversatte krimroman under Krimfestivalen i 2018. Med Gullungen følger Tudor opp suksessen, med veldreven psykologisk spenning og et djevelsk oppsiktsvekkende mysterium. 

En lærer med en skjult agenda vender tilbake til sitt hjemsted for å bistå som sensor på en skole han selv gikk, bare for å avdekke en enda mørkere hemmelighet enn han noensinne kunne ha forestilt seg. Joe ønsket seg aldri tilbake til Arnhill. Etter det som hendte gjengen hans; forræderi, selvmord, drap, og at hans egen søster forsvant, var det siste han ville å komme til alle spøkelsene. Men Joe har ikke noe valg. Det skjer igjen. Og bare Joe vet hvem som tar grundig feil.

Å lure til seg en lærerjobb ved sin tidligere videregående skole er den enkle delen. Å konfrontere gamle venner fra fortiden, som ikke er særlig begeistret over å se ham – i tillegg til å forsøke å unngå sine fiender – er verre. Men de vanskeligste er å se igjen den forlatte gruven der hvor alt gikk galt, og livet hans forandret seg for alltid, og til slutt måtte forholde seg til den grufulle sannheten om Arnhill, hans søster og seg selv.

Men for Joe var ikke den verste dagen i livet da søsteren hans forsvant. Det var dagen hun kom tilbake.

Selger en bok hvert femte sekund

Lee Child: Midnattsmøte. Oversatt av Kurt Hanssen

Lee Child er en av verdens mestselgende forfattere. Han har solgt over 100 millioner bøker og er utgitt over 100 land. Hvert femte sekund selges det en ny Lee Child bok et eller annet sted i verden, og hver gang handler det om Jack Reacher.

I vinduet på en pantelånersjappe får Reacher øye på en West Point skolering fra 2005. Den er knøttliten, og må ha tilhørt en kvinnelig soldat. Reacher er selv West Point-mann, og vet hva hun måtte gjennom for å få ringen. Hvorfor pantsatte hun den? Han bestemmer seg for å finne henne og gi henne ringen tilbake.

Jo mer Reacher graver, desto mer skitten blir jakten, for ringen er bare et ledd i en dødelig lenke, styrt av kyniske krefter som utnytter de svakeste.

En intens psykologisk thriller

Anders de la Motte: Høstdåd. Oversatt av Bodil Engen

Med denne boken treffer Sveriges svar på Torkil Damhaug midt i den internasjonale trenden av nære, psykologiske thrillere. Det dirrer under overflaten i Anders de la Mottes troverdige og sterke beskrivelse av et lite bygdesamfunn i Skåne. Mens bladene faller, dykker en nytilsatt, kvinnelig politisjef ned i et mørke som inneholder flere skjeletter fra fortiden. En proft plottet, spennende og overraskende krim om skjebnesvangre hendelser ved vann.