Ukas krimtips: «Bjørnen» er en spionthriller i det absolutte toppsjiktet

KrimbøkerUkas krimtips: «Bjørnen» er en spionthriller i det absolutte toppsjiktet
Estimert lesetid 2min

Gard Sveen fikk Rivertonprisen og Glassnøkkelen (Nordens beste krimroman) for sin debutkrim. Spionkrimmen Bjørnen har solgt som varmt hvetebrød i sommer, og ikke uten grunn. Sveen har har blitt sammenlignet Follett og Le Carré, og Bjørnen har høstet lovord overalt.

Spionthriller i toppsjiktet

Sindre Hovdenakk i VG var over seg av begeistring i sin anmeldelse i sommer. Han trillet sekser på terningen og skrev:

«Gard Sveen er allerede solid plassert blant våre beste krimforfattere. Med Bjørnen tar han steget opp i det absolutte toppsjiktet!»

«Bjørnen»

Bjørnen begynner med at den spiondømte Arvid Storholt blir drept i huset sitt høsten 2016. Storholt var kjent som Norges største spion og ble arrestert i 1987. Han ble tilbudt betydelig strafferabatt om han hjalp den norske sikkerhetstjenesten med opplysninger om en annen sovjetisk agent.

Les også: Kritikerrost spionthriller 

Noen måneder før drapet på Storholt har politietterforsket Tommy Bergmann vært med å finne liket av en ung kvinne i en innsjø i Enebakk. Kvinnens identitet er ukjent, men noen uker etter begravelsen ligger det blomster på den navnløse graven. Tommy blir kontaktet av den mangeårige nestlederen i Politiets sikkerhetstjeneste, Jan Amundsen, som arresterte Arve Storholt.

Amundsen tror at den døde kvinnen er Christel Heinze, en ung østtysk kvinne som hoppet av i Norge i 1973, og forsvant sporløst rett før jul i 1982. Christel Heinze hadde angivelig et forhold til en gift mann som het – eller kalte seg – Bjørn da hun studerte ved universitetet i Oslo. Hennes beste venn i Norge var Arvid Storholt. Var den unge østtyske kvinnen edderkoppen i et sovjetisk spionnettverk i Norge og ble drept – eller lever hun kanskje fortsatt?

Tommy Bergmann blir sendt på en labyrintisk jakt tilbake til den kalde krigen – noe som vil føre ham til ansikt til ansikt med spionen som kom seg unna: Bjørnen.

Ønsker du krimtips og andre boknyheter fra Cappelen Damm rett i innboksen, meld deg på nyhetsbrev her!