Ukas krimtips: «Bjørnen» er en spionthriller i det absolutte toppsjiktet

KrimbøkerUkas krimtips: «Bjørnen» er en spionthriller i det absolutte toppsjiktet
Estimert lesetid 2min
Fikk terningkast 6: «Gard Sveen er allerede solid plassert blant våre beste krimforfattere. Med Bjørnen tar han steget opp i det absolutte toppsjiktet!», skrev VGs anmelder Sindre Hovdenakk om Bjørnen. Kjøp boken her.

Gard Sveen fikk Rivertonprisen og Glassnøkkelen (Nordens beste krimroman) for sin debutkrim. Spionkrimmen Bjørnen har solgt som varmt hvetebrød i sommer, og ikke uten grunn. Sveen har har blitt sammenlignet Follett og Le Carré, og Bjørnen har høstet lovord overalt.

Spionthriller i toppsjiktet

Sindre Hovdenakk i VG var over seg av begeistring i sin anmeldelse i sommer. Han trillet sekser på terningen og skrev:

«Gard Sveen er allerede solid plassert blant våre beste krimforfattere. Med Bjørnen tar han steget opp i det absolutte toppsjiktet!»

«Bjørnen»

Bjørnen begynner med at den spiondømte Arvid Storholt blir drept i huset sitt høsten 2016. Storholt var kjent som Norges største spion og ble arrestert i 1987. Han ble tilbudt betydelig strafferabatt om han hjalp den norske sikkerhetstjenesten med opplysninger om en annen sovjetisk agent.

Les også: Kritikerrost spionthriller 

Noen måneder før drapet på Storholt har politietterforsket Tommy Bergmann vært med å finne liket av en ung kvinne i en innsjø i Enebakk. Kvinnens identitet er ukjent, men noen uker etter begravelsen ligger det blomster på den navnløse graven. Tommy blir kontaktet av den mangeårige nestlederen i Politiets sikkerhetstjeneste, Jan Amundsen, som arresterte Arve Storholt.

Amundsen tror at den døde kvinnen er Christel Heinze, en ung østtysk kvinne som hoppet av i Norge i 1973, og forsvant sporløst rett før jul i 1982. Christel Heinze hadde angivelig et forhold til en gift mann som het – eller kalte seg – Bjørn da hun studerte ved universitetet i Oslo. Hennes beste venn i Norge var Arvid Storholt. Var den unge østtyske kvinnen edderkoppen i et sovjetisk spionnettverk i Norge og ble drept – eller lever hun kanskje fortsatt?

Tommy Bergmann blir sendt på en labyrintisk jakt tilbake til den kalde krigen – noe som vil føre ham til ansikt til ansikt med spionen som kom seg unna: Bjørnen.

Ønsker du krimtips og andre boknyheter fra Cappelen Damm rett i innboksen, meld deg på nyhetsbrev her!