Dette er boka bak TV-seriesuksessen «The Stranger»

KrimbøkerAmerikansk krimDette er boka bak TV-seriesuksessen «The Stranger»

Harlan Cobens «Den fremmede» gjør stor suksess på Netflix. Boka bak serien er minst like fengslende.

Estimert lesetid 4min
Filmplakat fra Netflix - The Stranger
The Stranger er en av Netflix populære serier akkurat nå. Boken bak er skrevet av Harlan Coben (Foto: Netflix)

I disse dager får The Stranger strømminga til å gå varmt på Netflix. Er du blant dem som har latt seg oppsluke av serien? Da kan vi med glede meddele at den er basert på den minst like spennende boka Den fremmede av Harlan Coben – og at det er mye mer der det kommer fra.

Harlan Coben har for øyeblikket seksten titler i salg på norsk, den ene mer spennende enn den andre. Cobens bøker fanger leseren med en gang, og Den fremmede er intet unntak. Gjør deg klar til å bli oppslukt i jakten på å få det hele til å henge sammen. Og på sannheten.

Netflix er også hekta på Coben

Tidligere har Netflix dramatisert The five og Safe, som begge er basert på Harlan Coben-bøker. Når The Stranger nå ruller over skjermen er det tredje gang en Coben-roman gjør suksess hos strømmetjenesten. Netflix har dessuten kjøpt rettighetene til 14 andre romaner, og det er derfor grunn til å tro at vi vil se flere av forfatterens historier i TV-format fremover.

I The stranger er handlingen lagt til England, og allerede i de første scenene kommer følelsen krypende; her er det noe som absolutt ikke stemmer. Denne er umulig å ikke følge med på – hodet spinner etter løsninger og tørster etter svar.

Ga mannlig hovedrolle til en kvinne

For de som ikke kjenner Coben, er han en av verdens mestselgende forfattere, med 75 millioner solgte romaner. Han bor i USA og er 58 år.

I forbindelse med innspillingen av The stranger ble Coben intervjuet av avisen New York Times, hvor han fortalte at han har vært svært involvert i produksjonen.

– Jeg var involvert i nesten alt rundt denne produksjonen. Jeg så blant annet 300 audition-filmer til de ulike rollene.

Og da han fant skuespilleren Hannah John-Kamen, ble han så imponert at han satte henne i hovedrollen, selv om boken var skrevet med en mannlig hovedkarakter. John-Kamen spiller antagonisten i historien, som jakter på hemmeligheter om folk – for så å drive utpressing mot å holde tett.

Trekker vanlige folk inn i mareritt

Det er typisk Harlan Coben å dra tilsynelatende normale hverdagsmennesker inn i marerittaktige hendelser i bøkene sine. Det er kanskje også dette som er den magiske ingrediensen, som gjør at historiene hans fungerer så godt på skjermen. 

– Jeg bor i et veldig fint område i New Jersey, og da jeg kikket på husene rundt meg, innså jeg at her er det en hel verden jeg ikke kjenner til. The Stranger er litt som en moderne Hitchcock. Adam er en ordinær mann i ekstraordinære omstendigheter. Vi kan alle forstå han og Corinne, og vi kan forstå sjokket når de får opplysningene av den fremmede.

– Jeg tror det er det som skal til for å lage en fengslende historie. Til og med den slemme forsøker å gjøre det beste for familien sin. Han bare tar det litt for langt, sier Coben til avisa.

Boktips for de som ønsker mer Coben

Likte du The Stranger, og ønsker å lese mer i sjangeren? En rekke av Harlan Cobens bøker er allerede oversatt til norsk.

Hans norske redaktør Ida Cleve forteller at det i disse dager kommer en flunkende ny thriller.

Datter savnet er en frittstående thriller som trygt kan anbefales ihuga Coben-fans og nye lesere. Den handler om en desperat far som forsøker å redde datteren ut av et farlig rusmiljø og den voldelige kjæresten, og ender opp med å sette hele familien i fare. Den har fått gode kritikker over hele verden, og er allerede en ny bestselger, sier Cleve.