Harlan Coben – nesten ingen over, og ingen ved siden av

Amerikansk krimAmerikansk krimHarlan Coben – nesten ingen over, og ingen ved siden av

I år kom Jo Nesbø med på listen over verdens ti mestselgende krimforfattere. Harlan Coben har vært på den eksklusive krimlisten i årevis.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Harlan Coben
Foto: Claudio Marinesco
vær hos meg

Da listen over de ti mest selgende krimforfatterne kom i mai, ble vi selvsagt stolte over at Jo Nesbø lå på 8. plass. Men for de som har fulgt Coben, var det ikke noe nyhet at han lå fire plasser over. På det tidspunktet hadde Coben solgt over 50 millioner bøker, på 40 ulike språk. Det var nesten 35 millioner flere solgte enn Nesbø. Nå er Coben aktuell med romanen Vær hos meg.

Harlan Coben 2

Harlan Coben er godt kjent også her til lands, men mange setter ham etter min mening feilaktig i en «actionbås». Riktignok har han som Nesbø skrevet en serie om en skikkelig macho-helt. Cobens helt heter Myron Bolitar, og han har fysiske egenskaper som overgår Harry Holes. Men Coben skriver flere frittstående krimromaner enn Bolitar-romaner, og de er alle av ypperste merke. Cobens selvstendige krimromaner minner på mange måter om nordisk krim. Han er opptatt av relasjoner, skriver gjerne om drap og forbrytelser som er knyttet til unge mennesker, og ikke minst lager han intriger og spenning som er ekstremt fascinerende og vanedannende.

Vær hos meg gikk rett til topps på New York Times bestselgerliste, og mange av de amerikanske kritikerne mente at den var Cobens beste krimroman til nå. Det handler om en kjedelig forstadsmamma, Megan, som viser seg å ha en helt annen og mer spennende bakgrunn enn det naboer og ektemannen vet noe om. Megan lever det gode liv slik de fleste ønsker i USA. Hun bor i et stort og elegant hus, har dyr bil, to vellykkede barn og en perfekt ektemann. Men om livet hennes virker feilfritt nå, viser det seg at fortiden hennes er full av løgner. Få vet at hun en gang het «Cassie», og tjente til livets opphold som stripper. Men så forsvant en av hennes forbindelser sporløst. Det er sytten år siden. Fremdeles forsøker førstebetjent Broome å løse forsvinnings-saken. Hvert år besøker Broome mannens familie, som håper og tror at han skal dukke opp igjen. Da Carlton Flynn blir borte på 17-årsdagen for Greens forsvinning, setter det i gang en kjede av bevegelser. Hemmeligheter alle trodde var begravet for godt stiger opp til overflaten, og viser oss den mørke baksiden av den amerikanske drømmen.

Harlan Coben er en av dem som vi hvert år forsøker å få til Krimfestivalen. Dessverre reiser han lite, ettersom han er firebarnsfar. Mens vi venter på at mannen, som har solgt 35 millioner flere bøker enn Nesbø, skal si ja til å komme, må du prøve deg på Vær hos meg! Jeg garanterer at den holder grepet om deg til siste side.