Vinterens beste krimromaner

KrimbøkerPolitikrimVinterens beste krimromaner

Bokvinteren er fylt med spennende krimutgivelser. Her er 10 av vinterens beste krimromaner med bøker av blant annet Øistein Borge, Arne Dahl, Leila Slimani, Harlan Coben og Terje Bjøranger.

Estimert lesetid 11min
Vi har samlet vinterens ti beste krimromaner. Foto: Roan Lavery/Unsplash

Vinteren er tiden for slippet av de beste oversatte krimromanene. Samtidig gis det også ut flere spennende norske krimromaner. Her er ti av vinterens beste krimromaner:

Den nye krimstjernen

Øistein Borge: Jeg er nummer 13

I hans mørke sinn er drap en kunst – Nå skal han signere sitt mesterverk.

I 2016 krimdebuterte Øistein Borge med sin første bok om Bogart Bull – Den syvende demonen. Både denne og oppfølgeren Det som aldri dør (2017) har fått varm mottakelse av norsk presse. Borge ble nominert til både Rivertonprisen og Mauritz Hansen-prisen i 2017. Begge bøkene er solgt til det store, tyske forlaget Droemer-Knaur. Borge bor på Mallorca der han jobber som forfatter på fulltid.

Høsten 1960 kommer et barn til verden på Bulovka–hospitalet i Praha. Jordmora husker ham som «en gutt med blekblå øyne, kalde som skaresnø i måneskinn». Åtte år senere invaderes Tsjekkoslovakia av sovjetiske styrker, og gutten blir foreldreløs. Dette blir starten på et fordervet liv, et liv som skal komme til å koste mange andre mennesker dyrt.

I september 2017 blir en norsk utvekslingsstudent funnet drept i en park utenfor Amsterdam, tatt av dage med en boltpistol. Kriminaletterforsker Bogart Bull sendes sørover med første fly. I den nederlandske hovedstaden befinner også gutten fra Praha seg, en mann som nå kaller seg Rezník og betrakter seg selv som en grensesprengende kunstner.

Og Rezník har så vidt begynt. Et nytt drap finner sted, denne gangen med et våpen som forbløffer politiet…

Årets beste krim?


Leila Slimani: VuggesangOversatt av Thomas Lundbo.

Babyen var død. Det tok bare noen få sekunder.

Vuggesang (Chanson Douce) har uten tvil vært den mest omtalte og mest omdiskuterte romanen fra Frankrike de siste par årene. Den har solgt over 700 000 eksemplarer i hjemlandet, og er nå på vei ut i verden gjennom oversettelser til 35 språk. Leilia Slimani kommer til Norge to ganger i 2019 – til Litteraturhuset i forbindelse med lanseringen i mars og deretter til Lillehammer-festivalen.

Juristen Myriam og musikkprodusenten Paul vil være det perfekte paret. De vil ha kontroll over karrieren, kunne invitere venner på mat- og vinkvelder, gi barna en god oppvekst. Og de har funnet den perfekte barnepiken som kan virkeliggjøre drømmen. Men hvor godt kan man egentlig kjenne en fremmed?

De har vært heldige, tenker Myriam og Paul da de ansetter Louise, en Mary Poppins-aktig, middelaldrende barnepike. Hun tar seg av Myriam og Pauls to små barn i leiligheten i tiende etasje i en av Paris’ sentrale bydeler. Ved hjelp av gjennomsiktige tråder holder Louise familien samlet – ubemerket, men med stadig større makt over Myriams og Pauls liv. I løpet av få uker blir hun helt uunnværlig. Myriam og Paul aner ingenting om de mørke sidene, om sårbarheten til kvinnen de har betrodd det aller mest dyrebare de har: barna. Helt til tragedien en dag rammer.

Fullblods politiromanforfatter


Terje Bjøranger: Business.


Drap i blomsterbutikk på Aker Brygge av en mann som vinker til overvåkningskameraet.

I 2018 kom den kritikerroste Barcode om etterforsker Charlie Robertson og hans team. Ventetida er over! Business er en medrivende krimroman med et realistisk blikk på Norge i dag av politiadvokat i Kripos, Terje Bjøranger.

En mann kommer inn i en blomsterbutikk på Aker Brygge. Drar fram en pistol og skyter kvinnen som ekspederer. Setter bevisst fingeravtrykk, skriver en hilsen på innpakningspapiret og vinker til overvåkningskameraet. Mannen forsvinner, men politiet har tydelige spor. Alt tyder på at en profesjonell leiemorder er på banen, men verken fingeravtrykk eller DNA finnes i noen databaser. Under press vender Oslo politidistrikt seg til en av sine tidligere ansatte, Charlie Robertsen, som har sluttet og flyttet til Island.

For Charlie blir dette en reise inn i en mørk verden av menneskehandel, og kyniske utbyttere av barn og voksne. I mørke avkroker av internett er menneskehandel «big business», men hvem står bak og hvordan kan de komme unna uten å sette spor etter seg?

Ny krim fra forfatteren av «den beste svenske kriminalroman noensinne»


Arne Dahl: Åpen sjø. Oversatt av Einar Blomgren.

«Det er ingen nordisk krimforfatter som er bedre enn Arne Dahl akkurat nå.» Jyllandsposten

Arne Dahls forfatterskap fikk en ny renessanse med serien om Sam Berger og Molly Blom. Sydsvenskan kalte Utmarker «Den beste svenske kriminalromanen noensinne.» Åpen sjø er bok 3 i serien og ble lansert i Sverige, Danmark og Tyskland i sommer – kjempesuksess i Europa med høye listeplasseringer og gode anmeldelser. I Norge fikk leserne for alvor øynene opp for Arne Dahl med Utmarker, som vi har trykket 45000 eksemplarer av bare i pocket.

Sam Berger er mistenkt for et drap han ikke har begått, og Molly Blom ligger i koma. Berger flykter ut i skjærgården, der han venter på ordre fra Säpos øverste sjef. Men det er umulig å vite hvem han kan stole på, og hvem som har skjulte agendaer. Samtidig trues Stockholm av terror, og en ettersøkt drapsmann ser ut til å ha kidnappet enda en jente.

Den nye internasjonale stjernen


CJ Tudor Gullungen. Oversatt av Guro dimmen.

For Joe var ikke den verste dagen i livet da søsteren hans forsvant. Det var dagen hun kom tilbake.

CJ Tudors Krittmannen var én av de store krimgjennombruddene internasjonalt i fjor. Nå er Tudor her med en ny kvalitetskrim. Heldigvis kommer hun tilbake til Krimfestivalen også.

En lærer med en skjult agenda vender tilbake til sitt hjemsted for å bistå som sensor på en skole han selv gikk på, bare for å avdekke en enda mørkere hemmelighet enn han noensinne kunne ha forestilt seg.

Joe ønsket seg aldri tilbake til Arnhill. Etter det som hendte gjengen hans; forræderi, selvmord, drap, og at hans egen søster forsvant, var det siste han ville å komme til alle spøkelsene. Men Joe har ikke noe valg. Det skjer igjen. Og bare Joe vet hvem som tar grundig feil.

Å lure til seg en lærerjobb ved sin tidligere videregående skole er den enkle delen. Å konfrontere gamle venner fra fortiden, som ikke er særlig begeistret over å se ham – i tillegg til å forsøke å unngå sine fiender – er verre. Men de vanskeligste er å se igjen den forlatte gruven der hvor alt gikk galt, og livet hans forandret seg for alltid, og til slutt måtte forholde seg til den grufulle sannheten om Arnhill, hans søster og seg selv.

«Keplers arvtager»


Bo Svernström: Ofrenes offer. Oversatt av Inge Ulrik Gundersen.

Gripende, brutal og skummel, men en vending som vil ta pusten fra deg.

Bo Svernström er en krimdebutant som har vekket stor oppsikt i Sverige, og flere ser på ham som Lars Keplers arvtager. Ofrenes offer er en tempofylt, brutal og gripende thriller, der selv de rutinerte krimleserne kommer til bli satt ut av vendingen midtveis i boka. Også Bo Svernström kommer til Krimfestivalen.

En bonde utenfor Stockholm finner en grovt mishandlet mann spikret opp på veggen i låven sin. Da politiet ankommer åstedet og undersøker mannen, oppdager de at han fortsatt er i live. Kveldsreporter Alexandra Bengtsson er den første som skriver om saken. Hun finner snart ut at offeret var en kriminell og at han hadde flere fiender. Da flere brutale og tilsynelatende tilfeldige drap inntreffer, forsøker politiet desperat å finne en kobling eller et mønster. Men det som først ser ut til å være et oppgjør blant kriminelle, viser seg å være noe helt annet…

«Den nye Hitchcock»


Peter Swanson: Alle disse vakre løgnene. Oversatt av Kari Engen.

Full av overraskelser, lyst grådighet og uærlighet.

Peter Swanson er en av kritikernes favoritter. Ingvar Ambjørnsen ga hans første bok på norsk, De som fortjener detterningkast 6 i VG da den kom ut i 2016. Flere kritikere har sammenlignet Swanson med Harlan Coben og Alfred Hitchcock. Også Alle disse vakre løgnene er en psykologisk thriller som kryper under huden på deg. Peter Swanson har vært på Krimfestivalen to ganger, men kommer dessverre ikke i år.

Ackerson har alltid sett på stemoren sin som blendende vakker og «overjordisk». Hun har vært snill og oppmerksom mot Harry, om enn noe fraværende de siste årene. Få dager før Harry går ut av college ringer Alice med sjokkerende nyheter. Faren hans er død og politiet tror det er selvmord. Forferdet drar Harry tilbake til sin fars hjem i Maine. Der hjelper han og Alice hverandre med å komme tilbake til hverdagslivet, samtidig som de forsøker å avdekke hva som egentlig skjedde med Harrys far.

Kort tid etter Harry kommer hjem, møter han en mystisk ung kvinne som heter Grace McGowan. Selv om hun hevder å være ny i nabolaget, begynner Harry å mistenke at Grace kanskje ikke er fullstendig fremmed for familien hans. Men hun er ikke den eneste attraktive kvinnen som er interessert i Harry. Alice legger også an på ham, på en fristende og seksuell måte. Harry er betatt av begge kvinnene, men føler på en stadig økende frykt – frykt for at kvinnene bærer på en farlig – og dødelig – hemmelighet.

Den amerikanske plotmesteren


Harlan Coben: Ikke gi slipp. Oversatt av Sissel Busk.

Nok en gang beviser Harlan Coben at han fortjener 1. plassen på bestselgerlistene. Han er kanskje den mest stabile og pålitelige amerikanske spenningsforfatteren. Ikke slipp taket handler i kjent stil om familiehemmeligheter og små løgner som kan ødelegge forhold, familier – til og med en hel by. Vi har i flere år forsøkt å lokke Harlan Coben til Krimfestivalen, men har enda ikke klart å få det til.

Etterforsker Napoleon “Nap” har aldri klart å glemme at tvillingbroren Leo og kjæresten hans Diana ble funnet drept på jernbanesporet i den lille byen Westbridge utenfor New Jersey. Eller at kjæresten hans Maura slo opp med ham og dro uten noen forklaring.

I femten år har han lett etter svar. Om hvordan broren døde og hvorfor Maura dro. Da Mauras fingeravtrykk dukker opp i en mistenkts bil, får Nap svar som leder til nye spørsmål; om jenta han elsket, barndomsvenner han trodde han kjente, og om den forlatte militærbasen like ved barndomshjemmet hans.

Den gamle mesteren stråler fortsatt


Wilbur Smith: Mørk storm. Oversatt av Henning Kolstad.

Eventyrlig underholdning og dramatikk.

Mesterforteller Wilbur Smith er tilbake med en vellykket og dramatisk thriller om familien Courtney – med handling fra Annen verdenskrig. Alle ingredienser er med: drama, spenning, heltemot og kjærlighet. Wilbur Smiths selvbiografi On Leopard Rock utgis høsten 2019!

 Den modige Saffron Courtney er datter av forretningsmannen og krigsveteranen Leon Courtney, som oppfostret henne alene i koloniserte Kenya. Etter som Saffron vokser til, vokser også lysten på selvstendighet og nye eventyr. Hun reiser til England, der hun blir innblandet i viktige begivenheter, som leder opp til Annen verdenskrig. Hun møter idealisten Gerhard von Meerbach, hvis velstående bror er nazi-sympatisør. Sammen førsøker Saffron og Gerhards å hanskes med ondskapen som kaster tunge skygger over Gerhards familie og resten av landet.

Australias krimdronning


Jane Harper: Falsk natur. Oversatt av Carina Westberg.

Fem kvinner begir seg ut i villmarken. Bare fire kommer tilbake.

Jane Harper hadde et stort internasjonalt gjennombrudd med krimromanen Tørke. Nå er hun tilbake med en fengslende bok som tar pusten fra deg.

Fem kvinner legger motvillig ut på en teambuildings-tur i den australske villmarken. Bare fire av dem kommer tilbake. Kvinnen som mangler er Alice, den manipulerende og mislikte kollegaen med store ambisjoner. Politiets etterforsker Aaron Falk blir kalt inn da han allerede er i gang med etterforskning av bedriften kvinnene jobber i. Alice er hans kontakt fra innsiden.

Under avhørene av de fire gjenværende kvinnene vokser det fram et lite flatterende bilde av maktmisbruk, mistillit og svik. Det er har vært et sterk vennskap mellom kvinnene, men også et nett av løgner misunnelse og gamle historier. Samtidig renner tiden ut for å finne Alice i live – Alice med alle hemmelighetene.