Personlig sikkerhet: Dette bør du passe på når du reiser på ferie

Hobby, mat og fritidPersonlig sikkerhet: Dette bør du passe på når du reiser på ferie

Vil du unngå å bli et lett bytte for ran og terror på ferie? Dette er forholdsreglene du bør ta før du reiser.

Estimert lesetid 3min
Gate med fotgjengerfelt
Har du satt deg inn i hvordan du kan ta vare på din egen sikkerhet dit du skal på ferie? Forfatter av Håndbok i personlig sikkerhet Johnny Brenna gir deg tips om hvilke forhåndsregler du bør ta før du reiser.

Mange er gode på å planlegge hvor de skal spise eller hva de skal gjøre på ferie, men ifølge sikkerhetsekspert og tidligere politimann Johnny Brenna kan det også være en god idé å også vurdere om man bør ta noen spesielle forholdsregler når det gjelder personlig sikkerhet.

– Når man skal på ferie er det naturlig å se litt på anbefalinger som er gitt fra Utenriksdepartementet. Her vil det nok være store forskjeller med tanke på hvor man skal på ferie. Jeg vil også anbefale å gjøre noen nettsøk, i forhold til om man bør ta spesielle forholdsregler. Er destinasjonen kjent for å være kriminelt belastet, eller er dette ansett som et meget trygt sted. Er stedet terrorutsatt, og hvordan er den lokale sikkerheten i byen, på stranda eller på hotellet? spør Brenna. 

Johnny Brenna har 20 års erfaring fra politiet, og har i en rekke år drevet sitt eget konsulentfirma innen personlig sikkerhet. Han er aktuell med en oppdatert utgave av boken Håndbok for personlig sikkerhet.

Vær ekstra årvåken på ferie

Han mener at de fleste reisende bør ha fokus på personlig sikkerhet, særlig i utsatte områder.

– I sin egen hjemby er man jo lommekjent, og vet om belastede steder, miljøer og personer. Da er det naturlig å holde avstand, og sørge for at man ikke utsetter seg for unødig risiko. På en ferie er man gjerne rimelig ukjent med destinasjonen når det gjelder disse risikoelementene. På ferie har man også lett for å senke skuldrene og nyte en del alkohol. Disse faktorene i sum, gjør nok sitt til at man bør være ekstra årvåken når men er på ferie.

Ønsker å forebygge mot farlige situasjoner

Brenna kan ikke selv huske at han har vært redd på ferie.

– Nå følger jo jeg ekstra med også, og sørger for å ikke havne i unødig risiko, fortsetter han.

På spørsmål om han er bekymret for å skape frykt ved å skrive en slik bok, svarer Brenna: 

– Jeg tenker at denne boken generelt vil gjøre enkeltmenneske sikrere ute i det offentlige rom, uten at man skal skape mer frykt. Når det er høy terrorfare, kommer gjerne myndighetene med tilsvarende råd om å skjerpe årvåkenheten. Jeg har i denne boken satt en del forebyggende og mentale tiltak i system, som vil gjøre det enklere for leseren å innta en høyere beredskap. Vi er paradoksalt vant til å sikre eiendelene våre mot uønskede hendelser, men er ikke like opptatt av egen-sikkerheten. Følger man de forebyggende rådene i denne boken, har man gjort et godt stykke arbeid med å sikre seg selv mot uønskede hendelser ute i det offentlige landskap.