Lise Finckenhagen kan fårikål

Hobby, mat og fritidKokebøkerLise Finckenhagen kan fårikål

Endelig tid for fårikål! Vi gir deg folkekjære Lise Finckenhagens superenkle og gode oppskrift på Norges nasjonalrett.

Estimert lesetid 2min
Foto av tallerken med fårikål fra boka "God mat hele uka" av Lise Finckenhagen
Visste du at det var nitimens lyttere som i 1972 første gang kåret fårikål til Norges nasjonalrett? Da daværende Mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug i 2014 utlyste konkurransen på nytt, ble svaret nok en gang et rungende FÅRIKÅL! (Foto: Sara Johannessen Meek)

Fårikålsesongen er over oss! Siste torsdagen i september hvert år har nasjonalretten vår fårikål til og med sin egen festdag – fårikålens dag. Det var også favorittretten til legendariske Henriette Schønberg Erken.

Lise Finckenhagen har en mesterlig evne til å kombinere spennende smaker og til å formidle oppskrifter på en lettfattelig måte som gjør at det meste virker overkommelig. Dette har gjort henne til en av våre mest folkekjære kokker.

Rett fra Lise Finckenhagens ferske bok God mat hele uka får du her en enkel oppskrift på supergod fårikål. Om du ikke rekker å prøve den akkurat i dag – fortvil ikke! Sesongen varer en god stund fremover.

Lise Finckenhagens fårikål

Tid: 3 timer
4 personer

2 kg fårikålkjøtt
2 kg hodekål
5 ts hel sort pepper
2 ½ salt
ca. 3 dl vann
hvetemel hvis ønskelig

Slik gjør du:

Fjern eventuelle stygge blader på kålen og skjær kålen i båter/kløfter. Legg kjøtt og kål lagvis i en romslig gryte. Begynn med kjøtt og legg kjøttstykkene med mest fett i bunnen av gryten (med fettsiden ned). Dryss salt og pepper mellom lagene.

Foto av tallerken med fårikål fra boka "God mat hele uka" av Lise Finckenhagen
Fårikål er varmende og godt på kjølige høstdager. (Foto: Sara Johannessen Meek)

Tilsett vann og kok opp under lokk. La fårikålen småputre (trekke) til kjøttet er helt mørt og løsner fra benet (minst 2 timer).

Server fårikål rykende varm, med kokte poteter og et lett dryss hakket persille.

Tips!

Ønsker du å jevne fårikålen, kan du drysse to gode spiseskjeer hvetemel mellom lagene. Et glutenfritt alternativ er å bruke kikertmel.