Dette kan du sanke i høst

Hobby, mat og fritidNatur og dyrDette kan du sanke i høst

I september og oktober kan du plukke bjørnebær fra Østlandet til Normøre. Sankeboka-forfatter Jørgen Ravneberg viser hvordan, og tipser om andre vekster du finner i naturen om høsten.

Estimert lesetid 3min
Bjørnebær
Smakfulle bjørnebær er supre som garnityr, eller til is, sorbet, sirup, kake, eddik, infusjon, graving, puré og sukkertøy. Hvorfor ikke plukke dem selv? (Foto: Monika Grabkowska)

Skog og mark bugner av spiselige vekster om høsten. Det er bare å plukke i vei! Sankeekspert og kjøkkensjef på Kolonihagen Jørgen Ravneberg har valgt ut sine favorittvekster som kan sankes i september og oktober. Med oppslagsverket Sankeboka under armen er du sikker på at du plukker riktig.

Bjørnebær

Bjørnebærkvist

Smakfulle bjørnebær er supre som garnityr, eller til is, sorbet, sirup, kake, eddik, infusjon, graving, puré og sukkertøy. Bærene er nesten utelukkende best uten varmebehandling.

De vokser fra Østlandet i et bredt belte langs kysten opp til Nordmøre, og trives best på lune steder, i tørre bakker, steinområder og skog.

Bærene bør oppbevares kjølig på et brett, med papir under. Kan også fryses, men må legges ut stykkevis i en beholder, så de ikke fryser til en blokk.

Rognebær

Regnebærkvist

Rognebær er ikke bare dekorative i en vase, men kan også være et utmerket element i desserter. Bærene smaker bittert, beskt og surt, men ved riktig tilberedning kan du fort få frem en mer epleliknende smak.

Plukk frukten med stilk og oppbevar kjølig i en beholder med tørt klede over. Bærene inneholder amygdalin, et stoff som kan gi dårlig mage, eller i verste fall blåsyreforgiftning, men dette stoffet forsvinner ved god varmebehandling. For å fjerne mest mulig av bitterheten kan du enten fryse bærene eller forvelle og salte dem over natten.

Etter forvelling kan de syltes, tilberedes som kapers, likør, te, kombucha, gelé, iskrem, syltetøy og kompott eller tørkes til smuler eller pulver. Passer best til desserter, men også noen grønnsaker og sjømat.

Mjødurt

Mjødurt

Mjødurt vokser i hele landet, og i september kan du sanke bladene. Bladene oppbevares kjølig i en lukket beholder med lett fuktet papir.

De brukes helst friske i pureer, supper, saus, bakst, pesto, oljer, eddik, dressinger, salater eller som garnityr. Bladene smaker aromatisk og skarpt av kanel og marsipan.

Tangmelde

Tangmelde

Tangmelde vokser langs hele norskekysten, og trives på tangvoller, i våte strandenger og på strender.

Plukk, skyll, tørk av og oppbevar kjølig i en lukket beholder med lett fuktet papir.

Bladene kan du grille, steke, sautere, sylte, ha i salat, bruke som garnityr, til saus suppe, puré og olje. Med mer varmebehandling kan de også brukes til stuing, gryter og liknende. Frøstanden kan brukes på samme måte som brokkoli, og grilles, stekes, syltes, fermenteres, sauteres, forvelles, stues eller brukes som garnityr og i salat. Passer til de fleste råvarer, men ekstra godt til sjømat og lette grønnsaker.

Einebær

Einebær

Friske bær oppbevares kjølig i tett boks. Modne bær er gode til vilt, kjøtt, grønnsaker og fisk. Kan tørkes og brukes som krydder, infusert i gryter, saus og marinader, eller til å lage alkohol og eddik.

Selve planten er fantastisk å tørke og bruke til å røyke råvarer med. Du kan sanke planten hele året. Et tips for å høste modne bær er å legge en pose eller duk under busken, og banke på stammen så bærene faller av og fanges av duken.