Mia Frogner byr på deilige dumplings, den perfekte retten man kan lage sammen

Hobby, mat og fritidKokebøkerMia Frogner byr på deilige dumplings, den perfekte retten man kan lage sammen

I «Grønnere!» invitere Mia Frogner oss inn i en verden av deilig grønn mat inspirert av og basert på ulike matkulturer. Prøv hennes deilige dumplings, mat du tror er vanskelig, men som egentlig er ganske lett.

Estimert lesetid 4min
Bilde av dumplings retter
Lag fyllet til dumplings i forveien, det kan helt fint stå kaldt i kjøleskap i opptil et døgn. (Foto: Josefin Linder)

Mia Frogner oppfordrer oss i Grønnere! til å skape en god stemning rundt kjøkkenbordet og lage minner sammen med dem vi er glad i, hun oppfordrer oss også til å invitere gjestene hjem til det som skjer først; selve matlagingen. Hun vil at vi lager en måte å være sammen på som ikke bare handler om å spise, men også å lage. Hun vil at vi skal senke skuldrene og tenke at vet du hva, dette gjør vi jo sammen, vi trenger ikke vente til lørdag, vi tar det på tirsdag, for mat må man jo ha?

Dumplings kan, både i teorien og i praksis, fylles med hva som helst. Du finner flere forslag til fyll i kapittelet om dumplings i Grønnere! Siden det tar tid å brette hver enkelt dumpling, og det tar tid å steke og dampe store mengder, anbefaler Mia å gjøre matlagingen til en del av selve måltidet ved å gjøre det sosialt.

Dumplingsdeig

Mengde: Ca. 40-50 ark

 • 400g siktet hvetemel (+ litt til utkjevling)
 • 200ml kokende vann
 • 1/2ts flaksalt

Bland hvetemel og flaksalt i en bakebolle. Du kan gjerne bruke eltemaskin eller kjøkkenmaskin med eltekrok. Hell kokende vann i bollen mens eltekroken går. La den elte i 6-8 minutter, til deigen har blitt glatt og festet seg rundt kroken. Om den ikke fester seg, eller om den blir for tørr, juster med små mengder mel eller vann. Pass på slik at deigen ikke blir klissete.
Ta deigen ut, elt den et par runder for hand. La den hvile under et kjøkkenhandkle i 10-15 minutter for du elter den et par minutter til. La deigen hvile under lokk eller tett dekke i minst en time. Den kan hvile enda lenger, og blir da lettere å jobbe med, men til slutt kan det bli litt vanskeligere å brette.

Legg deigen på benken, og rull den til en jevn pølse. Del deretter pølsa i mindre biter pa 10-12 g hver. Strø litt mel over, sa de ikke blir sticky. Ha godt med mel på benken, og bruk forst hendene til å forme en flat runding, for du begynner å kjevle. Snu den hyppig mens du kjevler, bade fra side til side og rundt og rundt.
Om du klarer det, kan du kjevle slik at dumpling­arket blir tynnere langs kantene enn på midten, da blir det lettere å brette dumplingen etterpå. Hold i så fall leiven med en hånd og kjevla med den andre, og rull kjevla inn mot midten – snu leiven – kjevle snu.

Strø et tynt lag med mel over hver leiv, før du legger dem en og en oppå hverandre under et handkle, mens du fortsetter å kjevle resten av stykkene. Dette er litt tricky til a begynne med, men øvelse gjør mester, og det er tross alt smaken som betyr noe, uansett.

Dumplingarkene kan fryses etter kjevling, i en tett pose. La dem tine i 30-40 minutter på benken for bruk.

Pass på å ikke få for mye fyll så dumplingsene kan lett brettes. (Foto: Josefin Linder)

Grønt dumplingfyll

Mengde: Ca. 20 dumplings

 • 1 håndfull frisk spinat
 • 1 håndfull asparges
 • 1 håndfull friske grønne bønner
 • 2 sjalottløk
 • 2 hvitløfedd
 • 1 tjukk skive ingefær
 • 2cm rød chili
 • ca. 4-5 ss fin hakket koriander
 • 200g naturell tofu
 • 2ss soyasaus eller tamari
 • 1-2ss toasted sesamolje

Start med å forvelle spinaten i kokende vann, før den skylles i kaldt vann. Klem overflødig vann ut av den. Vask og grovhakk asparges, bønner, løk, hvitløk, ingefær, chili og koriander. Ha alle råvarene i en matmølle, og kjør til en grov masse. Det skal være litt chunks. Ha blandingen over i et dørslag, og la overflødig væske renne av. Du kan droppe dette punktet, men en tørrere masse gjør det lettere å pakke dumplings.

Brette og steke dumplings

 • Legg ett deigark i hånda
 • Legg en teskje med fyll midt på arket
 • bruk fingrene eller en børste, og fukt kanten på hele arket
 • brett over til en halvmåne

Hell nøytral olje i en god stekepanne med lokk, og la den bli varm på medium/høy varme. Legg dumplingene i panna, de skal ikke ligge oppå hverandre, men flatt nedi.
Sett på lokk, og la dem steke i 3-4 minutter, til de er gylne. Rist lett på panna for at de ikke skal sette seg fast.
Hell I dl vann i panna, og sett pa lokket igjen. Rist litt fram og tilbake. Når vannet er dampa vekk, er dumplingene ferdige. Plukk dem forsiktig ut, og legg dem pa et serveringsfat.