«Når jeg drikker» av Martin Svedman

DiktDikt om livet«Når jeg drikker» av Martin Svedman

Ukas dikt er fra Martin Svedmans diktsamling Når jeg drikker. Samlingen tegner et portrett av en alkoholiker. Den har vekket stor oppmerksomhet i media og fått meget gode kritikker.

Estimert lesetid 2min
Blomst som flyter på vannet. Illustrasjonsfoto til Ukas dikt fra samlingen "Når jeg drikker"
«om morgenen / på hybelen / pakker jeg to halvlitere / i pc-vesken» Foto: Unsplash

Martin Svedman er noe så sjeldent som en lyrikkdebutant som har vekket oppsikt i media. Diktsamlingen Når jeg drikker er allerede kommet i to opplag og har fått flere svært gode anmeldelser.

Endre Ruset i Dagbladet skrev blant annet: «Det går lang tid mellom hver gang det utgis en diktdebut av dette kaliberet på norsk.» Mens Fartein Horgar i Adresseavisen var like begeistret: «Når jeg drikker er i det hele tatt en uvanlig diktsamling. Ikke bare uvanlig godt diktet. Først og fremst er dette en sjeldenhet i kraft av at den vil noe mer enn å speile sin opphavsmann.»

Et portrett av en alkoholiker

Når jeg drikker er en diktsamling om smerten og annerledesheten ved å være avhengig. Den tegner et portrett av en alkoholiker gjennom nedslag som er triste, euforiske, vonde, håpefulle, absurde og patetiske.

Henrik blir like syk når han ikke drikker som når han drikker. Et presist, konkret og til tider lekent poetisk språk fører oss tett på alkoholikerens annerledeshet og smerten ved å reagere både mentalt og fysisk annerledes på et stoff – alkohol – som de fleste har et forhold til.

Forfatteren kommer til Ukeslutt

Fredag 3. mai arrangeres Cappelen Damms Ukeslutt i forlagshuset. Der kan du møte forfatteren Martin Svedman, og i tillegg kan du møte en annen av denne spaltens gjengangere, Herborg Kråkevik. Hun har i år kommet med en samling av sine Kolbein Falkeid-favoritter som heter Nomaden og bonden. Både Svedman og Kråkevik vil fortelle om og lese fra sine nye samlinger.

Ukas dikt fra Når jeg drikker

om morgenen
på hybelen
pakker jeg to halvlitere
i pc-vesken
før jeg drar til handelshøyskolen
drikker ølene
på doen
ved forelesningssalen
etterpå kjøper jeg
en club sandwich
fra vareautomaten
vil ikke være full
på forelesningene
vil ikke være edru