Julegavetips 2020: Julekos for hele familien

Hobby, mat og fritidHobbybøkerJulegavetips 2020: Julekos for hele familien

Med disse bøkene sikrer du både førjul- og romjulskosen for hele familien.

Estimert lesetid 7min
Foto av bøker på bord med julepynt
Dette er bøkene som sikrer den koselige julestemninga i en ellers vanskelig tid. (Foto: Åsmund Holien Mo)

I år er et sånt år der jula ikke kan komme fort nok. Når verden på utsiden er uforutsigbar og skummel, er det desto viktigere å gjøre det ordentlig koselig og stemningsfylt hjemme. Så tenn stearinlysene, heng opp pynten allerede nå og finn frem de gode bøkene. Enten det er klassiske julefortellinger, quiz for hele familien eller bøker som inspirerer til kreativitet på årets juleverksted.

Her er årets bøker som garantert sikrer julekosen.

Julestemning mellom to permer

Klokkene kallar, Ingebjørg Bratland (red.)

Ingen jul uten et ordentlig julehefte, og i år er det Ingebjørg Bratland som står for julestemningen.

Antologien Klokkene kallar er ei samling av både eventyr, forteljingar, dikt og songar, skrevet av noen av våre aller fremste forfattere, der noe er kjent og kjært, noe er ukjent og noe nytt.

Gro Dahle, Sondre Bratland, Elsa Beskow, Barbra Ring, Odd Norstoga, Trygve Skaug og Ingebjørg Bratland selv er blant bidragsyterne. Malin Gyllensvaan står for gjennomgående og vakker illustrasjon.

Gi dorullene nytt liv!

Den store dorullnisseboka, Sebastian Solli

Årets artigste gjørebok? Gi dorullene nytt liv med enkle grep, som alle i familien kan mestre. Her er det bare fantasien som setter grenser for pynten man kan lage.

I tillegg til instruksjoner og guider, viser dorullnisse-kongen Sebastian Solli (du har kanskje sett han på Kvelden før kvelden?) frem omkring 100 dorullnisser til inspirasjon.

Fylt av nostalgi og et humoristisk blikk, finner vi politikere, kongelige, musikere, sportsprofiler og kjendiser.

Her er figurer fra Barne-tv og 80-tallet, juleverksted, Halloween- og påskepynt. Både voksne og barn vil humrende kjenne igjen figurene, og leseren får oppskrifter og tips til hvordan man kan lage dem selv.

Se bare på denne dorull-versjonen av Trygve Skaug:

 
 
 
 
 
Se dette innlegget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et innlegg delt av Trygve Skaug (@trygveskaug)

Jul med Pippi, Emil og Bakkebygrenda

Julefortellinger, Astrid Lindgren

«Min barndoms jul var den rødeste, gladeste, mest lystindrende og pepperkakeduftende julen man kan ønske seg.» – Astrid Lindgren

Den samme følelsen får man av å lese dette stemningsfylte julehefte, fylt av de beste fortellingene fra Astrid Lindgrens univers, blant annet Jul i stallen, Pippi har juletrefest, Slik feirer vi jul i Bakkebygrenda og Da Emil gjorde en bedrift så hele Lønneberget jublet og alle spellene hans ble glemt og tilgitt.

Fire quizbøker: Spørsmål som holder hele jula – og vel så det

Julequiz 2020, Marit O. Bromark

Tradisjonen tro kommer Marit Bromark med redningen for julestemningen også i år. Julequiz 2020 inneholder mer enn 1000 spørsmål og svar, og har egne spørsmål til voksne og barn.

Her finnes det spørsmål innen mange ulike kategorier, og det er noe for enhver smak. Boken har også en egen del om julen med spørsmål om juletradisjoner, julemat, julefilmer, julesanger og jul generelt.

Mye moro for hele familien gjennom hele julen!

Nielsen & Øverlies Ultimate Pubquiz, Frode Øverlie og Atle Nielsen

Pondus-skaper Frode Øverli og quiz-konge Atle Nielsen har satt hodene sammen og klekket ut den ultimate quiz-boka for lasaroner, drukkenbolter – og alle andre.

Her får 1500 spørsmål i alle kategorier som hører hjemme på en pub.

Som seg hør og bør, er vanskelighetsgraden markert ved ølglass. Jo flere enheter, jo lettere er spørsmålene. Frode Øverlis gjenkjennelige strek pryder boka tvers gjennom. En sikker vinner for de quiz-glade – både i førjulstia og romjul.

Annes quizkjempe, Anne Gaathaug

Foruten å ha vært fast quizmaster i Klassekampen, på Deichman Bjørvika og på Litteraturhuset, er Anne Gaathaug for tiden aktuell med den ultimate boka for alle quiz-entusiaster – Annes Quizkjempe.

Ifølge Hans Olav Lahlum er det «en monumental og imponerende stødig quizkjempe», som inneholder 3000 spørsmål og svar i de fleste kategorier. Det skulle forhåpentligvis holde til hjemmeaktiviteter, helt til vaksinen er klar.

Barnas beste hyttequiz, Camilla Stendov

En helt egen quizbok for de minste! Med denne kan dere trygt dra på hytta i juleferien og sørge for skikkelig hyttestemning.

I denne boken vil du finne spørsmål i flere ulike kategorier, og barn over seks år kan klare å henge med. Mange av spørsmålene handler om ski og natur og andre temaer som passer godt på hytta.

Boka for familiens lille tøysekopp

LOL – Barnas beste vitser

Hva bruker vampyrer når de skal ut med robåten? Blodårer.

LOL er en samling av hysteriske, helsprø og tåretrillende morsomme vitser for de små. En perfekt aktivitet i baksetet eller i sofaen på late romjulsdager, som garantert skaper latter i heimen.

Sondre Lerche kan mer enn musikk

Snømannens jul, Sondre Lerche og Victoria Sandøy (ill.)

Musiker Sondre Lerche kan mer enn musikk. Med Snømannens jul, en nydelig illustrert barnefortelling, viser han at han er et litterært talent. I boka nærmer det seg jul, og overalt pyntes og ordnes det til den store dagen. Men det er ikke alle som er invitert inn i varmen. For hvordan er det egentlig å være snømann, og måtte stå alene der ute i all slags vær?

En rørende historie om utenforskap som helt sikkert vil stå seg som en kommende klassiker, full av gode julefølelser og varm stemning før årets vakreste høytid. Perfekt for høytlesning for barn i alderen 3-6 år.

En tidløs klassiker

Piken med svovelstikkene, H.C. Andersen

Denne definitive juleklassikeren går aldri av moten. Piken med svovelstikkene er et av H.C. Andersens mest kjente eventyr og ble utgitt første gang i 1848. Et klassisk eventyr om forskjellene i samfunnet, like aktuelt i dag som da det utkom første gang.

Årets nyutgivelse er vakkert illustrert av Asbjørn Tønnesen.

Perfekt for høytlesning!

Heldiggrisen, Monia Nilsen

En søt og sjarmerende julehistorie som egner seg godt for koselig høytlesning! Historien i Monia Nilsens Heldiggrisen er like tradisjonell som den er original:

Det nærmer seg jul, og landsbyen er så fattig at den nesten ikke har mat. Da foreslår presten at de kan spleise på en gris – sånn at alle skal få litt å spise. Men dessverre har de bare penger til en veldig liten gris. De blir enige om å fôre den opp i løpet av det neste året, men når neste jul kommer, er det ingen som har lyst til å slakte grisen. De har jo blitt så glade i den. Men hva skal de spise da? Heldigvis skjer det noe veldig uventet – landsbyen har faktisk fått seg en riktig heldiggris!

Julemysterier i Valleby

LasseMaja – Det store strømbruddet, Martin Widmark

Serien om detektivene LasseMaja har blitt enormt populær, ved å være lettlest og spennende. Denne gangen er det strømbrudd i Valleby – og det på selveste julaften. Hvordan skal det bli jul nå?

Lasse og Maja må finne ut hvorfor strømmen gikk, men det er ikke noe lett mysterium. Denne gangen trenger de hjelp – av deg! Knekk kodene, finn fram i labyrintene og finn ut hvordan alt henger sammen. En stemningsfull fortelling med morsomme oppgaver underveis.